Asuntopoliittinen toimenpideohjelma keskittyy asuntotuotannon lisäämiseen
Valtioneuvosto on tehnyt torstaina 3. toukokuuta periaatepäätöksen asuntopoliittiseksi toimenpideohjelmaksi vuosille 2012–2015. Toimenpideohjelma käsittelee koko maan asuntopolitiikkaa. Siinä keskitytään erityisesti asuntotuotannon lisäämiseen. Myös erityisryhmien asumisoloihin halutaan parannusta.

Valtioneuvosto on tehnyt torstaina 3. toukokuuta periaatepäätöksen asuntopoliittiseksi toimenpideohjelmaksi vuosille 2012–2015. Toimenpideohjelma käsittelee koko maan asuntopolitiikkaa. Siinä keskitytään erityisesti asuntotuotannon lisäämiseen. Myös erityisryhmien asumisoloihin halutaan parannusta.
”Asuntotuotannon pullonkaulat on poistettava kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiseksi. Tarvitsemme kestävää, aktiivista ja määrätietoista maapolitiikkaa, riittävää tonttitarjontaa ja sujuvia kaavoitusprosesseja, mutta myös lisää kilpailua ja osaavaa työvoimaa rakennusalalle”, asuntoministeri Krista Kiuru summaa hallituksen linjaukset asuntotuotannon lisäämiseksi.
Asuntotuotantoa pyritään lisäämään erityisesti Helsingin seudulla ja muissa kasvukeskuksissa. Tavoitteena on parantaa asuntomarkkinoiden toimivuutta, työvoiman liikkuvuutta ja taloudellisen toiminnan edellytyksiä seuduilla, jotka ovat koko maan talouden vetureita.
Valtion ja kuntien välisiä aiesopimuskäytäntöjä kehitetään ja niiden sitovuutta vahvistetaan sovittamalla maankäytön, asumisen ja liikenteen ratkaisuja yhteen niin sanotuilla MAL-aiesopimuksilla. Kunnallistekniikka-avustuksia varataan aiesopimuksiin sitoutuville kunnille yhteensä 15 miljoonaa euroa vuodessa vuosina 2013–2015 ja ne kytketään kuntien asuntorakentamiseen ja eheän yhdyskuntarakenteen kehittämiseen.
”Asuntopoliittinen toimenpideohjelma, Helsingin seudun MAL-aiesopimus ja tuleva liikennepoliittinen selonteko ovat kokonaisuus, jolla tuetaan voimakkaasti Helsingin seudun asuntotuotantoa. On tärkeää, että seudun aiesopimuksessa päästään pian hyvään lopputulokseen”, Kiuru korostaa.
Hallitus pyrkii asuntopolitiikallaan myös turvaamaan tonttimaan saatavuuden ja eheyttämään yhdyskuntarakennetta. Rakentamattoman rakennusmaan korotetun kiinteistöveron alarajaa nostetaan nykyisestä Helsingin seudulla ja se laajennetaan koskemaan kaikkia rakentamattomia tontteja. Asuntotuotantoon soveliaat, valtion tai valtionyhtiöiden tarpeista vapautuvat maanomistukset luovutetaan asuntotuotannon käyttöön koko Helsingin seudulla kohtuulliseen hintaan. Samalla valtion kannalta tarpeettomista vuokraoikeuksista luovutaan.
Asumisen kohtuuhintaisuutta edistetään valtion tuilla ja tasapainottamalla asuntomarkkinoita paremmin kysyntää vastaavaksi. Yleishyödyllisyyssäännösten tavoitteet kirjataan lakiin ja yleishyödyllisyyttä koskevaa lainsäädäntöä muutetaan kohtuuhintaisen asuntotarjonnan lisäämiseksi kasvukeskuksissa. Yleishyödyllisyyssäännösten ja rajoitusten sosiaalinen perustarkoitus säilytetään ottaen huomioon EU-oikeuden asettamat edellytykset.
Tärkeitä hallituksen asuntopolitiikan painopisteitä ovat myös erityistä tukea tarvitsevien asuminen sekä segregaation ehkäiseminen. Pitkäaikaisasunnottomien, ikääntyneiden ja kehitysvammaisten asumisoloja parannetaan omilla ohjelmillaan. Lisäksi mielenterveyskuntoutujien ja päihdeongelmaisten asumista kehitetään osana pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa sekä kansallista mielenterveys- ja päihdesuunnitelmaa. Asuinalueiden segregaation ehkäisemiseksi ja elinvoimaisuuden edistämiseksi valmistellaan vuosille 2013–2015 poikkihallinnollinen ohjelma, jolle varataan vuosittain neljä miljoonaa euroa.
Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa
2 vastausta artikkeliin “Asuntopoliittinen toimenpideohjelma keskittyy asuntotuotannon lisäämiseen”
Saavutukset oikeasti lisätä asuntotuotantoa tehtiin viimeksi -40 luvun jälkipuoliskolla. Sen jälkeen on puhetta riittänyt.
Suomessa on ainakin seuraavaksi sukupolveksi tästäkin eteenpäin rakenteellinen asuntopula. Nyt kun populaatiokin kasvaa ja sinkkutaloudet lukumääräisesti suhteessa vielä enemmän on tie vuolla kultaa asuntoja tekemällä ja vuokraamalla leveä ja suora. Onko helpompaa bisnestä kuin SATOn, VVOn johtaminen ?
Liirumlaarumia taas pitkä sepustus, selkeä konkreettisuus puuttuu. Ministerin pitäisi perustaa hallituksen nimissä oma rakennusalan konserni jotta voi lähteä lupailemaan tuollaisia tuloksia. Miten kävi Vapaavuoren ja idealistisen tavoitteen uusien asuntojen rakentamisesta viime hallituskaudella..? niin käy nytkin..