Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistön ylläpidon kustannusnousu jatkui alkuvuonna

Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousu jatkui tammi-maaliskuussa 2012. Kustannukset nousivat 6,4 prosenttia vuoden 2011 vastaavasta ajanjaksosta. Viime vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna kiinteistön ylläpidon kustannusten kokonaisindeksi nousi 1,8 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä.

Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousu jatkui tammi-maaliskuussa 2012. Kustannukset nousivat 6,4 prosenttia vuoden 2011 vastaavasta ajanjaksosta. Viime vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna kiinteistön ylläpidon kustannusten kokonaisindeksi nousi 1,8 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä.

image

Vaikka kiinteistön ylläpidon vuotuinen kustannusten nousuvauhti oli alkuvuonna edelleen selvästi kolmen prosentin tietämissä pyörivää inflaatiota nopeampaa, nousuvauhti on kuitenkin hidastumaan päin. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuotuinen nousuvauhti oli 9,3 prosenttia, vuoden 2011 kolmannella neljänneksellä 9,9 prosenttia ja vuoden 2011 toisella neljänneksellä 10,2 prosenttia.

Ylläpitokustannuksista vuodessa eniten kallistuivat erilliskustannukset 20,4 prosenttia. Kevyt polttoöljy nousi 8,8 prosenttia, lämpökustannukset 6,2 prosenttia, kaukolämpökustannukset 5,6 prosenttia, kunnossapitopalvelun kustannukset 5,4 prosenttia, käyttösähkön kustannukset 5,3 prosenttia, työkustannukset 4,8 prosenttia, käyttö- ja jätevesikustannukset 4,1 prosenttia, hoitopalvelukustannukset 3,9 prosenttia ja tarveaineiden kustannukset 1,8 prosenttia.

Talotyypeittäin tarkasteltuna eniten nousivat vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä myymälärakennusten ylläpitokustannukset, 7,7 prosenttia. Toimistorakennusten ylläpitokustannukset nousivat 7,4 prosenttia, teollisuushallien 6,5 prosenttia, asuinkerrostalojen 6,4 prosenttia ja koulurakennusten 4,8 prosenttia sekä terveyskeskusrakennusten 4,6 prosenttia.

Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi kuvaa koko maan kiinteistön ylläpidon hintojen keskimääräistä kehitystä kiinteistönhoidon eri tehtävissä, joihin kuuluvat muun muassa hallinto, käyttö ja huolto, ulkoalueiden hoito, siivous, lämmitys, sähkö, vesi ja jätehuolto. Lisäksi huomioidaan erilliskustannuksista vakuutukset, maan vuokra sekä kiinteistövero.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistön ylläpidon kustannusnousu jatkui alkuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat