Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousu kiihtyi jälleen

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä 2,8 prosenttia vuoden 2011 vastaavasta ajanjaksosta. Kustannusten vuotuinen nousuvauhti kiihtyi jälleen hieman, sillä toisella neljänneksellä nousuvauhti oli hiipunut 2,5 prosenttiin. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä.

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä 2,8 prosenttia vuoden 2011 vastaavasta ajanjaksosta. Kustannusten vuotuinen nousuvauhti kiihtyi jälleen hieman, sillä toisella neljänneksellä nousuvauhti oli hiipunut 2,5 prosenttiin. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä.

image

Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousuvauhti oli kuitenkin heinä-syyskuussa 2012 vielä selvästi hitaampaa kuin vuoden alussa ja viime vuonna, jolloin kustannusten vuotuinen nousuvauhti liikkui 6–11 prosentissa.

Ylläpitokustannuksista vuodessa eniten kallistui kevyt polttoöljy 9,3 prosenttia. Erilliskustannukset kallistuivat 4,9 prosenttia, lämpökustannukset 4,8 prosenttia, käyttö- ja jätevesikustannukset 4,6 prosenttia, kaukolämpökustannukset 3,7 prosenttia, hoitopalvelukustannukset 3 prosenttia, työkustannukset 2,8 prosenttia, kunnossapitopalvelun kustannukset 2,3 prosenttia ja tarveaineiden kustannukset 1,8 prosenttia. Käyttösähkön kustannukset vähenivät 3,5 prosenttia.

Talotyypeittäin tarkasteltuna eniten nousivat asuinkerrostalojen ylläpitokustannukset, 3,4 prosenttia. Koulurakennusten ylläpitokustannukset nousivat 2,6 prosenttia, teollisuushallien 2,4 prosenttia, terveyskeskus- sekä toimistorakennusten 2,3 prosenttia ja myymälärakennusten 2,2 prosenttia.

Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi kuvaa koko maan kiinteistön ylläpidon hintojen keskimääräistä kehitystä kiinteistönhoidon eri tehtävissä, joihin kuuluvat muun muassa hallinto, käyttö ja huolto, ulkoalueiden hoito, siivous, lämmitys, sähkö, vesi ja jätehuolto. Lisäksi huomioidaan erilliskustannuksista vakuutukset, maan vuokra sekä kiinteistövero.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousu kiihtyi jälleen”

  1. Perustellaan etukäteen tulevaa vuokrankorotusta. Nousisi se ilman näitä tietojakin, pitää saada lisää voittoa. Esim. VVO teki viime vuonna 30 miljoonaa voittoa. 30000 asunnon kannalla se tekee 1000 euroa/asunto. Verottaja kiittää ja saadaan kansa käymään kiltisti kokopäivätöissä. Aamen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat