Fise: Edes asiantuntijan silmämääräinen katsastus ei riitä

Rakennus-, lvi- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyksiä rekisteröivän Fise Oy:n mielestä isojen yleisöhallien katsastaminen luotettavasti, mutta samalla kustannustehokkaasti on hankalaa. Yhtiön mukaan silmämääräinen katsastus ei riitä, mutta toisaalta taas luotettava katsastus, jossa pätevä tarkastaja katsoo rakennesuunnitelmat läpi ja tutkii rakenteiden mahdollisen korroosion, muodostuu kalliiksi.

Rakennus-, lvi- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyksiä rekisteröivän Fise Oy:n mielestä isojen yleisöhallien katsastaminen luotettavasti, mutta samalla kustannustehokkaasti on hankalaa. Yhtiön mukaan silmämääräinen katsastus ei riitä, mutta toisaalta taas luotettava katsastus, jossa pätevä tarkastaja katsoo rakennesuunnitelmat läpi ja tutkii rakenteiden mahdollisen korroosion, muodostuu kalliiksi.

Fise korostaa, että katsastusmenettely on useimmiten erittäin vaativa tehtävä. Silmämääräinen laitosmiehen katsastus on yhtä tyhjän kanssa. Edes silmämääräinen asiantuntijatarkastus ei ole yhtiön mukaan kovin luotettava. Tämä nähtiin Jyväskylässä marraskuussa 2012, kun arvostetun insinööritoimiston hetkeä aikaisemmin ilman vakavia huomautuksia katsastama vesitorni sortui.

Fisen mielestä luotettava katsastus voidaan tehdä vain käymällä läpi rakennesuunnitelmat pätevän tarkastajan toimesta ja tutkimalla, ettei rakenteessa ole sen kantokykyä heikentävää korroosiota. Useimmat pienet kunnat eivät säilytä rakennesuunnitelmia, eikä niitä välttämättä löydy tai saada alkuperäiseltä suunnittelijalta tai tuoteosatoimittajalta. Työ vastaa silloin uuden hallin rakennesuunnittelua. Korroosion tutkiminen tarkoittaa usein nostolavaa, rakenteiden avaamista ja jopa laboratorionäytteiden ottamista. Tällöin puhutaan Fisen mukaan jo todella isoista rahoista – mistä ne löytyisivät muualta kuin omistajilta?

Fise kertoo, että lähes kaikki romahdukset ja vaaratilanteet ovat liittyneet tuoteosakauppana myytyihin kantaviin rakenteisiin, joissa houkutus jopa suoranaiseen alimitoitukseen on iso.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Fise: Edes asiantuntijan silmämääräinen katsastus ei riitä”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat