Kokeile kuukausi maksutta

RT: Tilaajavastuun uudistus vesittäisi talousrikollisuuden torjunnan

Rakennusteollisuus RT ja rakennusalan muut etujärjestöt ovat pettyneitä tilaajavastuulain muutostarpeita selvittäneen työryhmän esityksiin tilaajavastuulain muuttamiseksi. Järjestöjen mukaan työryhmän loppuraportin ehdotukset veisivät toteutessaan pohjan talousrikollisuuden torjuntatoimien uskottavuudelta.

Rakennusteollisuus RT ja rakennusalan muut etujärjestöt ovat pettyneitä tilaajavastuulain muutostarpeita selvittäneen työryhmän esityksiin tilaajavastuulain muuttamiseksi. Järjestöjen mukaan työryhmän loppuraportin ehdotukset veisivät toteutessaan pohjan talousrikollisuuden torjuntatoimien uskottavuudelta.

”Huonoin muutos on poistaa tilaajilta velvollisuus valvoa sopimussuhteen aikana ulkomaisen työvoiman todistuksia sosiaaliturvasta. Lisäksi työryhmä sallisi sopimuksen tekemisen sellaisen urakoitsijan kanssa, jolla on verovelkaa ilman maksusuunnitelmaa”, RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari sanoo.

RT:n näkemyksiin yhtyvät ammattijärjestöt Rakennusliitto ja Pro sekä muun muassa rakennuttajia edustava Rakli. Myös tilaajavastuulain valvonnasta koko Suomessa vastaava Etelä-Suomen Aluehallintovirasto on jättänyt työryhmän esityksestä eriävän mielipiteen.

Järjestöjen mukaan työryhmän ehdotukset ovat vastakkaisia sille, mitä valvovat viranomaiset ja työryhmän kuulemat asiantuntijat ovat esittäneet. RT:n kannaoton mukaan rakennusala on vaatinut viranomaisille lisää resursseja talousrikollisuuden torjuntaan ja edistänyt osaltaan harmaata taloutta estäviä lakimuutoksia.

”Työryhmän tarkoitus keventää yrityksille tulevia velvoitteita on ollut sinänsä hyvä, mutta näin vesitettäisiin talousrikollisuuden torjunnassa rakennusalalla otetut edistysaskeleet”, Kari toteaa.

Esitys antaisi harmaan talouden yrittäjälle kilpailuedun 

RT:n kannanoton mukaan tilaajavastuulain uudistamista pohtineen työryhmän ehdotukset tekisivät harmaata taloutta harjoittavien yritysten toiminnasta huomattavan helppoa.

”Käytännössä ulkomainen yritys näyttäisi työntekijöiden todistukset (sosiaaliturvasta) ennen töiden aloitusta työn tilaajalle. Kahden päivän kuluttua yritys voisi vaihtaa kaikki työntekijät, eikä tilaajan tarvitsisi enää välittää, onko todistuksia vai ei”, Kari toteaa.

”Käyttämällä vakuuttamattomia työntekijöitä harmaan talouden yrittäjä säästäisi neljänneksen henkilöstökuluista. Näin ulkomailta työvoimaa lähettävä yritys saisi kilpailuedun, joka johtaisi lakeja noudattavien suomalaisyritysten kohdalla väistämättä siihen, ettei tarjouskilpailuissa voida pärjätä”, Kari jatkaa. 

Uudistusehdotuksen perusteella lähetettyjen työntekijöiden vakuuttamista valvoisivat ainoastaan Aluehallintoviraston ulkomaalaistarkastajat, joista lähetettyjen työntekijöiden asioita valvoo tällä hetkellä kymmenisen virkamiestä koko Suomessa. Tapio Karin mukaan kiinnijäämisriski lähenisi nollaa, eikä mahdollisesti määrättävä sakko olisi perintäkelpoinen ulkomailla.

Rakennusalan järjestöt kritisoivat myös muutosta, jonka mukaan tilaajayritys voisi tehdä sopimuksen sellaisen yrityksen kanssa, jolla on verovelkaa muttei maksusuunnitelmaa sen hoitamiseksi.

”Maksusuunnitelmaedellytyksen poistaminen on vähintäänkin erikoista. Verohallinto tekee yrityksen kanssa maksusuunnitelman usein jo yhden puhelun perusteella, jos verovelan synnylle on uskottavat perustelut ja viimeistään viikossa, mikäli yritys ei ole tietoisesti laiminlyönyt velvoitteitaan. Asian hoitamisen vaatima aika tai vaiva ei pitäisi olla ylivoimainen. Ei kai epäkelpoja yrityksiä pidä hyysätä?”, Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kysyy. 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT: Tilaajavastuun uudistus vesittäisi talousrikollisuuden torjunnan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat