Rakennuslupien kuutiomäärä supistui kesäkuussa – volyymi laskenut 10 vuosineljännestä peräkkäin

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä painui kuluvan vuoden kesäkuussa 6,1 prosenttia vuoden takaisesta. Rakennuslupia myönnettiin yhteensä 3,74 miljoonalle kuutiometrille. Myös pidemmällä kolmen kuukauden jaksolla tarkasteltaessa rakennuslupien kuutiomäärä väheni toisella neljänneksellä 10,9 prosenttia vuotta aiemmasta. Lupia myönnettiin huhti-kesäkuussa 10,74 miljoonalle kuutiometrille. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilaston ennakkotiedoista.

Toisen neljänneksen lupaluvut ovat jälleen kylmää vettä rakentamisen suhdannenousua odottavien niskaan, sillä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ja kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä rakennuslupien kuutiomäärät olivat jo olleet kasvussa. Negatiivista tuoreissa luvuissa on myös se, että ensimmäisellä neljänneksellä kasvuun kääntyneet asuinrakennusten lupakuutiot taittuivat jälleen hienoiseen laskuun toisella neljänneksellä.

Kun tarkastellaan vain kesäkuun lukuja, asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kuitenkin kasvoi. Asuinrakennuksille myönnettiin kesäkuussa lupia 0,94 miljoonalle kuutiometrille, missä oli kasvua 7 prosenttia vuoden takaisesta. Myös kappalemääräisesti kasvu oli samaa luokkaa. Lupia myönnettiin yhteensä 2 319 asunnolle.

Teollisuus- ja varastorakennusten lupaluvut kasvoivat

Muulle kuin asuinrakentamiselle myönnettyjen lupakuutioiden määrä väheni kesäkuussa 9,8 prosenttia vuoden takaisesta.

Rajussa alamäessä oli kesäkuussa myös liike- ja toimistorakennuksille myönnettyjen lupakuutioiden määrä. Se kasvoi 35 prosenttia vuoden takaisesta. Niille myönnettiin rakennuslupia 0,54 miljoonalle kuutiometrille. Toisen neljänneksen osalta laskua kertyi 28 prosenttia.

Myös julkisten palvelurakennusten rakennusluvat vähenivät rajusti. Julkisille palvelurakennuksille myönnettiin kesäkuussa rakennuslupia 0,30 miljoonalle kuutiometrille. Tämä on 32 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Toisen neljänneksen osalta julkisten palvelurakennusten luvat painuivat 40 prosenttia 0,72 miljoonaan kuutioon.

Sen sijaan teollisuus- ja varastorakennusten osalta lupalukujen kehitys oli positiivista. Teollisuus- ja varastorakennuksille myönnettyjen lupakuutioiden määrä kasvoi kesäkuussa 23 prosenttia 1,38 miljoonaan kuutiometriin. Toisen neljänneksen osalta teollisuus- ja varastorakennusten luvat kipusivat 22 prosenttia 3,28 miljoonaan kuutioon.

Volyymi laskenut 10 vuosineljännestä peräkkäin

Aloitettujen rakennusten kuutiomäärä on ollut laskussa vuoden 2011 lopusta, eikä käännettä ole vielä havaittavissa, sillä luvanvaraisia rakennushankkeita käynnistettiin kuluvan vuoden tammi-kesäkuun aikana noin 14 miljoonan kuutiometrin edestä, mikä on 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Aloituskuutioiden määrä ehti jo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kääntyä kasvuun, mutta toisen neljänneksen aikana aloituskuutioiden määrä supistui yli 23 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2014 ensimmäisen vuosipuoliskon uudisrakentamisen kokonaistuotanto oli melko alhaisella tasolla. Vaikka keväällä oli vielä vahvoja odotuksia rakentamisen elpymisestä, on laskusuhdanne pitkittynyt ja käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi on nyt laskenut 10 vuosineljänneksen ajan peräkkäin. Vuoden 2014 toisella neljänneksellä volyymi supistui 3,9 prosenttia vuoden takaisesta.

Rakennustuotannon kiinteähintainen arvo on edellisen kerran ollut yhtä alhaisella tasolla vuonna 2003.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuslupien kuutiomäärä supistui kesäkuussa – volyymi laskenut 10 vuosineljännestä peräkkäin”

Jätä kommentti