Kokeile kuukausi maksutta

Yritykset satsanneet 100 miljoonaa, mutta verottajalla on resurssipula

Rakennusala totuttelee parasta aikaa heinäkuun alussa voimaan tulleeseen urakka- ja työntekijätietojen ilmoitusvelvollisuuteen. Myös verottajalla on edessä hikisiä kuukausia, sillä sisään tulevaa massiivista aineistoa pitää pystyä käsittelemään menestyksellisesti. Yrityksille arviolta 100 miljoonaa maksaneen veromuutoksen vastapainona tarvitaan tuloksia, vaikka virasto valittaakin resurssipulaa.

Rakennusala totuttelee parasta aikaa heinäkuun alussa voimaan tulleeseen urakka- ja työntekijätietojen ilmoitusvelvollisuuteen. Myös verottajalla on edessä hikisiä kuukausia, sillä sisään tulevaa massiivista aineistoa pitää pystyä käsittelemään menestyksellisesti. Yrityksille arviolta 100 miljoonaa maksaneen veromuutoksen vastapainona tarvitaan tuloksia, vaikka virasto valittaakin resurssipulaa.
Kuuntele juttu

Mielenkiintoista onkin nähdä, miten verottaja selviää jättimäisestä ilmoitusten vastaanottourakasta.

”Resurssit eivät ole riittäviä tällä hetkellä”, ylitarkastaja Pekka Muinonen Verohallinnosta sanoo.

Hänen mukaansa veromuutos edellyttää erityisvalvontaa ja yrityskäyntejä. Muutos tuo 150 000 uutta ilmoittajaa, minkä jälkeen verotarkastusten kattavuusprosentti on 2,6. Valvontaa tarvitaan esimerkiksi sellaisten kertarakentajien löytämiseen, joilta ilmoitus on jäänyt tekemättä. Tiedon saannissa hyödynnetään myös rakennuslupatietoja, AVI:n ilmoituksia ja nettiä.

”Luvassa on vauhdikas syksy”, Muinonen naurahtaa.

Käry voi käydä jälkikäteen

Ilmoitusvelvollisuutta koskeva tarkastustoiminta ulottuu 5 vuotta taaksepäin, joten riski laiminlyönnistä kärähtämiseen on todellinen. Vähäisestä puutteesta voi rapsahtaa 2000 euron laiminlyöntimaksu. Huolimattomasta ilmoituksesta voi seurata 5000 euron ja tahallisesta piittaamattomuudesta 15000 euron maksu. Summa voi nousta todella suureksi, sillä laiminlyöntimaksu on ilmoituskohtainen ja kuukausittainen.

Kentällä on liikkunut virheellisen tiedotteen seurauksena myös sellaista tietoa, että ilmoitusvelvollisuuden käyttöönottamista olisi lykätty. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä verottaja lupasi vain hyväksyä aluksi puutteellisia ilmoituksia.

5. syyskuuta yllättää

Kesäkuussa 40-50 prosenttia pienistä ja keskisuurista rakennusalan yrityksistä ei ollut valmistautunut veromuutokseen ja 10-20 prosenttia oli siitä tietämättömiä. Vauhti on Muinosen mukaan kasvanut, mutta silti 5. syyskuuta tulee hänen mukaansa monelle yllätyksenä.

Ilmoitusvelvollisuus voi olla yllätys sellaisille isoillekin yrityksille tai tahoille, jotka eivät normaalisti rakenna kohteita. Ilmoitusvelvollisuus koskee kriteereiden täyttyessä kaikkia rakennuspalveluiden tilaajia, ei vain rakennusalan yrityksiä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Yritykset satsanneet 100 miljoonaa, mutta verottajalla on resurssipula”

 1. Verottajalla on systeemit täysin sekaisin, lomakkeet eivät toimi, kysymyksiin ei osata vastata, yhteyttä ei saada. Miten tällaisen asian valmistelu voidaankaan suorittaa näin surkeasti. Täällä sitten pienen rakennusliikkeen edustaja ihmettelee, että pitääkö tosiaankin täyttää työmaakohtaisesti tiedot esim. koneurakoitsijasta joka kaivaa tuntityönä talonpohjia. Ilmoituksia voimme joutua laatimaan jopa 300 kuukaudessa. Lisäksi ilmoituspohjat on tehty niin surkeasti, että kaikki tiedot joutuu aina alusta asti täyttämään.

  1. Nämä verohallinon neropattien keksinnöt muistuttaa lähinnä itänaapuria ennen itsenäistymistä!!
   Se vaan ettei nämä toimet ainakaan yrittäjyyttä lisää, tuntuu olevan verohallinnon johdossa turhaa mitä tänään keksittäisiin porukkaa?? Surullista.

 2. Pekka Muinosen ei olisi syytä naurahtaa kun pelailee veronmaksajien rahoilla. Näin yksityisellä sektorilla ei naurahdella epäselvien koulutusten ohjelmistomuutosten ym. kustannuksella ja tässä vaiheessa ilmoitetaan verohallinnon resussipulasta, tervetuloa yksityiselle sektorille tekemään tuottaavaa työtä.

 3. Tarvis varmaan yhteiskunnan järjestää sellainen parinpäivän pakollinen urakka- ja työntekijätietojen ilmoitusvelvollisuuskorttikurssi, pakollinen kaikille työtekijöille ja työnantajille, tietysti työnantaja maksaa. Lisäksi tarttis palkata lisää virkamiehiä verottajalle, sekä kurssien järjestäjille, toteutuksen suunnittelijoille ja kouluttajille. Yhteiskunnan/verorahoilla tietysti. Näillä mennään, saa nähdä kuinka pitkään,,,,,,

 4. Kyllä tuo on varmaan laskettu niin, että yksi 10.000 €:n mätky työllistää aina yhden virkailijan kuukaudeksi.
  Tuhat mätkyä työllistää sata virkailijaa n. vuodeksi jne. Näin saadaan aukoton verotus rakennusalalle. Pimeitä palkkoja ei siten ole enään ollenkaan. Mätkyt pitäisi vain kohdistaa hieman isompiin yrityksiin, koska pienyrittäjä on ”polvillaan” jo yhdestä mätkystä. Nyt on poliitikot ja virkamiehet keksineet oikein ikiliikkujan…ja loistavan idean lisätä työllisyyttä.

 5. ASUNNONOMISTAJIEN KIUSAAMISELLE RAJAT

  Verohallituksen pääjohtaja Pekka Ruuhonen on kertonut julkisuudessa uuden rakennustyön tilaajien ilmoittamismenettelyn aiheuttavan paljon byrokratiaa ja tulevan kalliiksi. Tämä säädös onkin Rakennusteollisuus ry:n lobbauksen huipentuma ja verolaisäädännön kukkanen. Ammattirakennuttajia koskien ilmoituspakko olisi jotenkin ymmärrettävää, sillä siellähän ne isot rahat liikkuvat ja mahdollisuudet veronkiertoon sekä väärinkäytöksiin ovat merkittävät, kuten esimerkiksi Helsingin kaupungin rakennuttamissa kohteissa on havaittu. Toki Rakennusteollisuus ry ajaa rakennusliikkeiden etuja, mutta usein ne ovat vastakkaisia asunnonostajien ja -omistajien kannalta.

  Massiivisella byrokratialla kiusataan tavallisia omakoti- ja taloyhtiöasukkaita, Maan hallitus on rakennepäätöksissään luvannut säädöksiä ja normeja kumoamalla säästää miljardi euroa. Onko vielä yhtään normia kumottu? Sen sijaan uusia säädöksiä tehtaillaan kiihtyvää vauhtia. Rakentaminen on ennestääkin eniten säädelty toimiala.Jokainen ilmoitus ja lippu ja lappu lisää byrokratiatyötä ja on pois tuottavasta työstä. Lisääntyvällä byrokratialla ja paperisodalla, vai pitäisikö jo nyt sanoa bittisodalla Suomi tuhoaa tuottavuuden ja näännyttää itsensä pysyvään nollakasvuun.

  Pääjohtajan mukaan verottajakaan ei oikein usko, että tätä kautta juuri veropotti kasvaa, kun vähennetään byrokratia-, valvonta-, sanktio- ja muut kulut sekä myllyn pyörittämiseen tarvittavat työ- ja tietojärjestelmäkulut.

  Todelliset vilpintekijätt löytävät aina konstinsa jymäyttää verottajaa ja viranomaisia, mutta tavallisella kansalaisella keinot ovat vähissä, vaikka kerrostaloasunnon arvosta onkin liki puolet erilaisia veroja ja veroluonteisia maksuja. Mutta pykälillä heitä voidaan kyllä kiusata näköjään loputtomiin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat