Kokeile kuukausi maksutta

Valtio takaamaan osakeyhtiötalojen lainoja

Hallitus antoi syyskuun puolivälissä lakiesityksen asunto-osakeyhtiöiden takauslainoista. Esityksen mukaan valtio voisi myöntää täytetakauksen luottolaitoksen antamalle lainalle, joka käytetään asunto-osakeyhtiötalon perusparannukseen. Valtiontakauksen saaminen edellyttäisi, että lainansaajalla katsotaan olevan riittävät edellytykset lainan takaisinmaksamiseen.

Hallitus antoi syyskuun puolivälissä lakiesityksen asunto-osakeyhtiöiden takauslainoista. Esityksen mukaan valtio voisi myöntää täytetakauksen luottolaitoksen antamalle lainalle, joka käytetään asunto-osakeyhtiötalon perusparannukseen. Valtiontakauksen saaminen edellyttäisi, että lainansaajalla katsotaan olevan riittävät edellytykset lainan takaisinmaksamiseen.

Täytetakauslainojen myöntämisvaltuus on vain 100 miljoonaa euroa, mikä riittää arviolta 7000–8000 asunnon korjausten lainoittamiseen. Ympäristöministeriö esitti 300 miljoonan euron valtuutta. Asuntoministeri Pia Viitanen pitää kuitenkin mahdollisena valtuuden kasvattamista lisäbudjettimenettelyllä, jos takauslainoille on kysyntää.

Täytetakauksen myötä taloyhtiöille myönnettävä korkotuki loppuu. Viitasen mukaan lainojen saatavuuden parantaminen on kuitenkin taloyhtiöille korkotukea tärkeämpää. Uusi tukimuoto perustuu lähiökorjauksia selvittäneen remonttiryhmän toimenpide-esityksiin.

Takausinstrumentista on tarkoitus luoda pysyvä tukimuoto.

”Valtiontakauksen avulla asunto-osakeyhtiölle avautuu mahdollisuus aloittaa tarpeelliset remontit, kun ne muuten voisivat lykkääntyä kauas tulevaisuuteen”, Viitanen toteaa.

Tukimuodon on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 alussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valtio takaamaan osakeyhtiötalojen lainoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat