Kokeile kuukausi maksutta

Ylen MOT-ohjelma: Virolaisia on Suomessa jo 100 000

Ylen mukaan kaikkiaan 100 000 virolaisen arvellaan työskentelevän Suomessa. Kymmenet tuhannet etelänaapurit sahaavat viikoittain laivoissa Tallinnan ja Helsingin välillä. Laittomasti Suomessa tienaavien lukumäärää ei tiedä kukaan. Tiedot liittyvät 15.9. esitettävään MOT:n ohjelmaan ”100 000 naapuria lainassa”.

Ylen mukaan kaikkiaan 100 000 virolaisen arvellaan työskentelevän Suomessa. Kymmenet tuhannet etelänaapurit sahaavat viikoittain laivoissa Tallinnan ja Helsingin välillä. Laittomasti Suomessa tienaavien lukumäärää ei tiedä kukaan. Tiedot liittyvät 15.9. esitettävään MOT:n ohjelmaan ”100 000 naapuria lainassa”.

Ylen mukaan suuret palkkaerot ovat tehneet Suomesta eniten virolaisia houkutelleen maan. Keskipalkka on Suomessa neljä kertaa suurempi kuin Virossa. Suomalaisten mediaanipalkka on Tilastokeskuksen mukaan 2 910 euroa. Viron vastaava palkka on 752 euroa, ilmenee Viron tilastokeskuksen kohta julkaistavasta selvityksestä.

Joka kymmenes työikäinen virolainen saa jo toimeentulonsa Suomesta, ja neljäkymmentä tuhatta virolaista on valinnut Suomen pysyväksi asuinmaakseen.

Rakennusalan laatukeskustelun kannalta on mielenkiintoista MOT:n esittämä kysymys, lähtevätkö virolaiset kotimaastaan pelkkää mukavuuttaan? Tulevatko Suomeen lähinnä pinnarit, joita kiinnostaa vain helppo elämä, kuten Viron entinen opetusministeri Tônis Lukas väitti hiljattain? Suomessa Kauppalehden juttu virolaisrakentajien laatuvirheistä herätti vilkasta keskustelua, jopa vihapuheita. Ylen mukaan Suomeen tulee laadukasta työvoimaa.

”Vain noin seitsemän prosenttia Suomeen töihin tulleista virolaisista on ollut lähtiessään vailla työtä. Virosta lähtevät tavallista yritteliäämmät ja eteenpäinpyrkivät henkilöt”, Suomessa työskentelevien virolaisten maastamuuttoa Tarton yliopistossa tutkinut Kristi Anniste sanoo ohjelmassa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Ylen MOT-ohjelma: Virolaisia on Suomessa jo 100 000”

 1. Eikös meillä ole juurikin tuon verran työttömänä näiltä aloilta?

 2. Olenkin ihmetellyt että virolaisia löytyy joka kolkasta niin nettiauton myyntipalstoilta kuin monesta muustakin,,,,,ihmettelen miksi kokoomukselainen työnantajajärjestö valehteli siitä että suomeen ei virtaa tuota ulkomaista väkeä kun olemme muka niin kaukana???Nii ja olihan siinä koko poliittinen paletti mukana joo joo miehinä??
  Tämä on kuin vieraan vallan miehitys joka tuhoaa suomen kansan,,,,työttömiä on ennestään ja kukaan ei tee mitään,,sitten valitellaan verotulojen vähenemisellä ja muusta jotka ovat tulleet juuri euron mukana??
  Päättäjät politikoivat esim, jostakin typeristä kuten seksin ostamisen kriminalisoimisesta ja tähän verrattavaa lullukanvarsi politiikkaa,,,,,Ja sitten nämä direktiivit ovat oikea surma suomen taloudelle ,,,moni direktiivi ei edes sovi suomeen,,,,ei löydy enää sanoja suomen tuhoojapolitiikan tekijöistä,,,on tämä suomi jo aivan piloille tehty,,,enää puuttuu sota ja sekös on ainut konsti millä suomi saadaan takaisin raiteilleen?? Eroon unionista ja eurosta PRKL!!!!!

 3. Aivan oikein. Tätähän se ek on halunnut ja saanut. Oman maan kansalaiset kortistoin ja virolaiset töihin. Kiitos ek suomen syöjä. Ja poliitikot sallivat tämän.

 4. Olen samaa mieltä kanssasi… Täällä on jo liian paljon Virolaisia töissä he tekevät ”sutta ja sekundaa” suurimmaksi osaksi.. Mutta tämähän on sitä kokoomus politiikkaa et rajat auki ja kaikki rosvot ja halpa työvoima ovat tervetulleita maahamme. Omat raksa miehet ovat kortistossa kun ei oo duunia, en voi ymmärtää moista ajattelu tapaa..
  Hyvät äänestäjät mietikää ketä äänestätte seuraavissa vaaleissa (ei koomusta koska työt lähtee alta silloin)! Maamme on konkurssissa kiitos siitä kuuluu nyky HALLITUKSELLE..

 5. Tämä on hyvä uutinen. Laiskat AY suomalaiset joutuvat sittenkin tekemään töitä.

 6. Niinpä on kyllä aivan järjetöntä menoa noide n virolaisten kanssa.suomalaiset kortistossa ja virolaiset painaa duunia nälkäpalkalla vailla mitään oikeuksia.onko meillä tähän varaa.kaikki elvytys valuu virolaisten hyväksi
  .

 7. Niin kuka mahdollistaa tämän toiminnan. Lainsäätäjät on EK painostuksesta mahdollistanut toiminnan, jossa ulkomaalaista tai ulkomaille rekisteröityä yritystä ei veroteta. EK edustamat yritykset saavat kilpailuetua, kun käyttävät urakoinnissa ulkomaalaisia toimijoita. Kustannuksien minimointi kiinnostaa yrityksiä enemmän, kuin laatu ja laatuviheistä syytetään loppupelissä työmaan vetäjiä.

 8. ”Parhaimmat rakennusmiehet ovat jo karanneet Suomeen. Nyt saatte huonommatkin”, Viron rakennusyritysten liiton EEL:n toimitusjohtaja Indrek Peterson sanoi 16.1. Rakennuslehden jutussa, joka oli otsikoitu: Viro kouluttaa ammattilaisia Suomen markkinoille.

  EEL kirjoittaa koulussa valmistuneille ja työn kautta pätevöityneille ammattitodistuksia. ”Ne ovat lähes poikkeuksetta ulkomaille lähtijöille. Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Norjassa ne auttavat”, Peterson sanoi.

  Todistuksia kirjoitetaan kiihtyvään tahtiin, vaikka Virossa on lamasta huolimatta huutava pula ammattitaitoisista rakentajista. ”Jokainen valmistunut löytää töitä Virosta”, Peterson sanoi.

  Samassa jutussa Haapasalun ammattikoulun kehitysjohtaja Aile Noupuu arvioi, että noin kolmannes valmistuneista lähtee töihin Suomeen. Hän ei pidä pahana Suomeen lähtemistä: ”Toivottavasti he joskus palaavat ja tuovat ulkomailta hankitun kokemuksen takaisin kotimaan käyttöön.”

  Aiemmin ammattikoulut jopa kannustivat Suomeen lähtemistä opettamalla rakennusalan opiskelijoille valinnaisaineena suomea. Kun opetussuunnitelmat muuttuivat valtiolliksi 2005, niin valtio kuitenkin kielsi suomen opiskelun saadakseen porukan pysymään Virossa.

 9. muuttajia maasta toiseen löytyy aina. kannattaa näiden rasististen perussuomalaisten kommentoijien tiedostaa se, että ruotsiin on muuttanut satoja tuhansia suomalaisia.

 10. Missä se syy virolais työvoiman käyttöön todellisuudessa on. Onko kaikki suomen homekoulut rakennettu virolaistyövoimalla .onko kysymys osaksi työhaluttomuudesta n s paska duunista

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat