Kokeile kuukausi maksutta

Verohallinto: pahoja puutteita tiedonantovelvollisuuden noudattamisessa

Verohallinto aloitti marraskuussa rakentamisen tiedonantovelvollisuutta koskevat verotarkastukset. Peräti 40 prosenttia tarkastetuista yrityksistä oli laiminlyönyt urakkatietojen ilmoittamisen. Lähes joka toinen tarkastettu yritys sai selvityspyynnön puuttuvista tai virheellisistä tiedoista.

Verohallinto aloitti marraskuussa rakentamisen tiedonantovelvollisuutta koskevat verotarkastukset. Peräti 40 prosenttia tarkastetuista yrityksistä oli laiminlyönyt urakkatietojen ilmoittamisen. Lähes joka toinen tarkastettu yritys sai selvityspyynnön puuttuvista tai virheellisistä tiedoista.

Verohallinnon verotarkastajat tekivät marraskuussa valtakunnallisesti 98 tarkastusta rakentamisen tiedonantovelvollisuuden noudattamisen selvittämiseksi. Tarkastukset tehtiin lähinnä rakennusalan yrityksiin ja työmaille.

Tulosten mukaan 40 prosenttia yrityksistä oli laiminlyönyt urakkatietojen ilmoittamisen. Lähes joka toisessa kohteessa annettiin kehotus korjata urakka- tai työntekijätietoilmoituksia. Kaikissa kohteissa annettiin ohjausta oikeaan tiedonantomenettelyyn.

”Tarkoituksena on jatkossakin selvittää, onko yritykselle muodostunut tiedonantoon liittyviä velvollisuuksia sekä tarkastaa annettujen tietojen oikeellisuus. Lainsäädännön ja valvonnan kärki kohdistuu harmaaseen talouteen ja laiminlyönnit on vahvasti sanktioitu. Tahallisesta ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä ilmoituskohtaisesti jopa 15 000 euron laiminlyöntimaksu”, ylitarkastaja Pekka Muinonen Verohallinnon Verotarkastusyksiköstä kertoo.

Valtakunnalliset tarkastuskäynnit ovat osa Verohallinnon toimia, joiden tavoitteena on harmaan talouden kitkeminen rakennusalalta. Osaan tarkastuksista osallistui myös Eläketurvakeskuksen tarkastajia, jotka valvoivat tarkastuskäynneillä työnantajien työntekijän eläkelain (TyEL) mukaista vakuuttamista.

Poikkeusmenettely päättyy vuodenvaihteessa

Tiedonantovelvollisuutta koskeva poikkeusmenettely päättyy vuoden vaihteessa. Tammikuusta lähtien yritysten on ilmoitettava rakentamisilmoituksissaan kaikki lakisääteiset tiedot.

”Heinäkuussa voimaan astuneen menettelyn alkuvaiheessa yrityksillä oli mahdollisuus ilmoittaa vain osa rakentamisilmoituksen tiedoista, mutta tammikuusta lähtien ei voi enää antaa puutteellisia ilmoituksia”, Muinonen painottaa.

Verohallinnon tietoon on uuden menettelyn kautta tullut tähän mennessä kymmeniä tuhansia selvitettäviä tapauksia. Selvitettävänä ovat esimerkiksi ulkomaisten työntekijöiden ja yritysten verotuskysymykset.

Myös asuntoyhtiöt tiedonantovelvollisia

Heinäkuun alussa voimaan astuneen lainsäädännön myötä rakennustyötä tilaavien yritysten ja itsenäisten ammatinharjoittajien tulee ilmoittaa työmaakohtaisesti kuukausittain Verohallinnolle rakentamispalvelujen urakkatietoja.

”Varsin monenlaiset yritykset toimivat rakennustyön tilaajina tai päätoteuttajina. Esimerkiksi kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöt ovat usein rakennustyön tilaajina ja siten tiedonantovelvollisia”, Muinonen muistuttaa.

Lisäksi yhteisellä rakennustyömaalla toimivan tiedonantovelvollisen tulee antaa kuukausittain työmaakohtaisesti työntekijöihin liittyviä tietoja.

Tahallisesta ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä ilmoituskohtaisesti maksimissaan 15 000 euron laiminlyöntimaksu.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Verohallinto: pahoja puutteita tiedonantovelvollisuuden noudattamisessa”

 1. Tämä älytön Rakennusteolisuuden lobbaama säädös on otettava uudelleen tarkasteluun. Nimenomaan rakennuttavia tahojat edustavat esim RAKLI ja Kiinteistöliitto asialle. Hallitusohjelman ja rakennepäätösten mukaan säädöksiä ja byrokratiaa on vähennettävä – ei lisättävä.

  Harmaan talouden torjunta on sumentanut monen pään ja kuvitellaan, että sillä Suomi pelastuu. Ei voi muuta kuin ihmetellä tätä menoa, satoja virkamiehiä on nyt syynäämässä mm taloyhtiöiden ilmoituksia, ikäänkuin siellä ne pahimmat roistot olisivat.

  Pääjohtaja Ruuhonenkin on sanonut julkisesti, ettei ilmotusvelvollisuudesta paljoa ve
  roja kerry kun vähennetään järjestelmä- ja työvoimakulut. Puhumattakaan ilmoitusvelvollisten kuluista, joita ei koskaan lasketa..

 2. Mutta sillä autetaan laillisesti toimivia yrittäjiä, kyllä sieltä rahat tulee.

 3. Onkohan tässä listattu vakaviksi laiminlyönneiksi myös tyypilliset virheet, eli näppäilyvirheet syntymäajoissa ja/tai yhteyshenkilöiden puhelinnumeroissa. Noiden korjauksilla ei verokertymä paljoa nouse…

 4. Kyllähän tämä pelleily pitäisi loppua. Turhia kavereita tekee täysin turhaa työtä. Ei kukaan tunnu ymmärtävän eikä välittävän, kuinka monta ihmistä tekee tämän takia aivan tuottamantonta työtä.
  Mistä raha tähän yhteiskuntaan tulee? Se tulee tuottavasta työstä eikä siitä, että sen tekemisestä tehdään täysin mahdontonta

 5. Huomioitavaa on myös tästä harmaasta taloudesta puhuttaessa….
  Kukaan ei oikeasti mainosta mikä ja kuka toimija on harmaa talous esim Rakennustuote, quatro, kohta reno rakennus jättää pienien aliurakoitsijoiden jotka elävät kädestä suuhun laskut maksamatta ja tämän jälkeen heillä jää verot yms jopa palkat maksamatta ja menevät jopa konkurssiin vain tämän takia he ovat ”harmaan” talouden luvuissa mukana puhumattakaan kun isoilla toimijoilla on näiden pienienkin alvt sisällä hoh hoijaa ja maksupostit huomattavan myöhässä mikä on harmaan talouden toimija? Kaikki pienyrittäjät aliurakoitsijat joiden armoilla he ovat kun isot jättävät laskut maksamatta? Millä perit 2-5v oikeudessa ja laskut itsellä jo maksamatta moneen suuntaan kun esim Rakennustuote vitkutteli konkurssia riitauttamalla laskuja.
  Kokonaisuus on sairasta ja puhdasta pimeää työvoimaa ei ole pitkiin aikoihin ollutkaan juurikaan työmailla varsinkaan jos vertaa kuluja niiden valvontaan kääntyy asia niin päin että tappiolle mennään valvonnan takia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat