Helsinkiläinen asuinkerrostalo on Vuoden Betonirakenne

Heka Länsisatamankatu 23, Helsinki palkittiin vuoden 2014 betonirakenteena taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta.

Pitsimäinen ja raikas asuinkerrostalo torneineen on Jätkäsaaren maisemassa näyttävä maamerkki, joka yhdistää näkymäakselin Helsingin keskustaan asti. Osaavalla betonin käytöllä ja kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä on aikaansaatu rakennusteknisesti onnistunut ja ilmeikäs arkkitehtoninen kokonaisuus, palkittua kohdetta kehutaan.

Betonia on käytetty Länsisatamankatu 23:ssa monipuolisesti. Materiaalin mahdollisuudet tulevat esiin erityisesti julkisivuissa. Kymmenkerroksisen torniosan ja asuntojen huoneiston levyinen parvekeseinä on valmistettu pitsimäisesti kuitubetonista. Pitsielementit sijaitsevat pääosin parvekkeiden edessä kylmänä rakenteena. Läpihengittävät seinämät luovat asuntoihin muuntuvaa valon ja varjon leikkiä.

Voittanutta ehdotusta kehutaan oivalliseksi esimerkiksi betonin käytöstä, jossa julkisivun harsomainen keveys uudistaa raskaaksi mielletyn rakennusaineen perinteisiä käyttötapoja.

Kuitubetonijulkisivuratkaisu on uudella tuotantoteknologialla lasikuitubetonista valmistettu elementti, jolla pystytään valmistamaan eri kokoisia ja muotoisia sekä kolmiulotteisia verhouselementtejä. Alkalinkestävällä lasikuidulla vahvistetun betonielementin paksuus kohteessa on 100 milliä.

Kiinnostavat ulkoseinät

Pitsijulkisivujen lisäksi betonielementtitalon sandwich-ulkoseinät ovat kiinnostavat. Valkobetonisissa julkisivuissa on kolmenlaista muottipintaa: graafista betonia, hiekkapuhallettua ja hiottua pintaa. Julkisivun  erilaiset struktuurit heijastavat valoa eri tavalla, jolloin julkisivusta tulee palapelimäinen ja perinteinen elementtijako häipyy. Pintojen huokoisuuserojen ansiosta julkisivun eri osat tulevat muuttamaan luonnettaan ajan kuluessa.

Katujulkisivun ranskalaiset parvekeulokkeet osaltaan elävöittävät katumaisemaa.

Talon sisätiloissa betoni tulee esiin maalatuissa seinäpinnoissa sekä portaissa. Pyöreän ruiskubetonointimenetelmällä valmistetun betonipilarin sisäosaa on käytetty tekniikkakuiluna. Sisäänkäyntien porrastunnistekirjaimet on toteutettu syvennettyinä betonielementteihin.

Länsisatamankatu 23 sijaitsee Helsingin jätkäsaaressa Saukonpaaden rantavyöhykkeen tuntumassa. Kohteen toteutus perustuu Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT:n syksyllä 2009 järjestämään arkkitehtuurikutsukilpailuun, jonka voitti Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy ehdotuksellaan  LightHouse.

Suunnittelusta ja toteutuksesta palkitaan:

Rakennuttaja: Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto Att

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy

Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Jonecon Oy

Pääurakoitsija: NCC Rakennus Oy

Betonielementtitoimittaja: Ämmän Betoni Oy

Kuitubetonielementtien valmistaja:  Rieder Smart Elements GmbH ja Seroc Oy

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Helsinkiläinen asuinkerrostalo on Vuoden Betonirakenne”

  1. Onnittelut ATT:lle. Harvassa kovan rahan kohteessakaan on yhtä hienot julkisivut. Harmi vaan, että Suomesta ei löytynyt niiden tekemiseen osaamista vaan kuitubetonitekniikka piti ostaa Itävallasta. Johan sieltä ostetaan puukerrostalojen elementitkin. Ja kohta teräsrakenteet toimittaa ruotsalainen yritys.

  2. Tällaisilla riskirakenteilla aiheutetaan paitsi kovat neliökustannukset niin myös pilataan rakentamisen maine. Tuollaisessa virityksessä on lukuisia detaljeja, jotka eivät ole rakennusteknisesti kestäviä.
    Noki ja pöly tekevät myös tehtävänsä jo parissa vuodessa. Vaaleat rakenteet ovat uutena näyttäviä, mutta ne likaantuvat. Valon ja varjon ohella saadaan vielä leikkiä lian, noen, kosteuden ja homeen kanssa.

    1. Juuri näin! Vaikka kohde onkin toteutettu tiukassa vuokra-asuntokustannuksessa, kuitubetoni ei ole yhtä altis likaantumiselle kuin betoni eikä rakennuksessa ole kovinkaan montaa eri detaljia tässä ollaan pilaamassa koko rakentamisen mainetta kovaa vauhtia!
      Miten joku kehtaa yrittää parantaa rakentamisen laatua kun ollaan sovittu että tarjotaan vaan sitä samaa mitättömyyttä asuntomarkkinoille.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat