Kokeile kuukausi maksutta

Eduskunta aikoo perääntyä kiistellyssä harmaan talouden lakiuudistuksessa

Eduskunta aikoo hieman perääntyä kiistellyssä tilaajavastuulain uudistuksessa, jonka on pelätty vesittävän rakennusalan harmaan talouden torjuntaa.

Eduskunta aikoo hieman perääntyä kiistellyssä tilaajavastuulain uudistuksessa, jonka on pelätty vesittävän rakennusalan harmaan talouden torjuntaa.

Alkuperäisen lakiesityksen mukaan rakennusalan tilaajan ei olisi enää tarvinnut tarkistaa työmaalle kesken urakan tulevilta ulkomaisilta lähetetyiltä työntekijöiltä todistusta voimassaolevasta eläke- ja tapaturmavakuutuksesta. Jatkossa ulkomainen alihankkija olisi voinut lähettää työmaalle ensin yhden työntekijän, jolla vakuutukset ovat kunnossa, ja parin päivän päästä 30 työntekijää, joilla vakuutuksia ei ole.

Harmaata taloutta valvova AVI:n ja Rakennusteollisuus RT ovat arvostelleet lakiesitystä siitä, että se vaikeuttaa harmaan talouden torjuntaa.

Lakimuutosta käsittelevässä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa kritiikki on otettu osittain huomioon. Työ- ja elinkeinoministeriön valmisteleman uuden version mukaan rakennusalalla tarkistettaisiin jatkossa entiseen malliin, että lähetetyillä työntekijöillä on koko ajan eläke- ja tapaturmavakuutus voimassa.

Valiokunnassa kuultavina olleista järjestöistä Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto kannattivat tilaajavastuulain tiukkaa linjaa, Elinkeinoelämän keskusliitto EK vastusti sitä. Rakennusalan järjestöjen kanta näyttää voittaneen ja eduskunta torjuu tältä osin tilaajavastuulain vesityksen.

Verovelkojen osalta laissa ollaan hyväksymässä linja, jonka mukaan alle 10 000 euron veroveloista ei edellytetä nykyisestä käytännöstä poiketen maksusuunnitelmaa. RT pitää muutosta valitettavana. Esimerkiksi Suomen Tilaajavastuun 37 500 yrityksen kannassa verovelkamerkinnät putoaisivat muutoksen myötä 2 000 merkinnästä noin 500 merkintään. Kaikkien yritysten veroveloista jää Verohallinnon mukaan piiloon 82 miljoonan euron velat.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Eduskunta aikoo perääntyä kiistellyssä harmaan talouden lakiuudistuksessa”

  1. Korruptoituneet politikot, kansanedustajat joilla, joille suuret rakennusyhtiöt antavat yrityksen osakkeita, avustuksia ovat vastustamassa kaikkea valvontaa, lakeja, säädöksiä ja EK on pääpäsmärinä tässä. Tämä näkyy ulkomaalaisena työvoimana kun omanmaan kansalainen katsoo työttömänä vierestä. On aika päästä tästä rappio, korruptiosta eroon.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat