Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistösijoitusten kokonaistuotto 5,6 prosenttia vuonna 2014

Suomalaisten kiinteistösijoitusten kokonaistuotto oli viime vuonna 5,6 prosenttia.

Eri kiinteistöjen tuottoasteet kiinteistötyypeittäin vuonna 2014

Asunnot olivat parhaiten tuottava kiinteistötyyppi jo seitsemättä vuotta peräkkäin 8,2 prosentin kokonaistuotollaan. Keskiviikkona julkistetun KTI Kiinteistöindeksin mukaan asuntosijoittamisen suosiota on siivittänyt vuokra-asuntojen vahva kysyntä. Yhä suurempi osuus kiinteistörahastojen ja instituutioiden uusista sijoituksista on ohjautunut asuntomarkkinoille. Asuntokiinteistöjen osuus Kiinteistöindeksin markkinatietokannasta on noussut jo reiluun neljännekseen, kun se vielä kaksi vuotta sitten oli alle 20 prosenttia.

Vuonna 2014 asuinkiinteistöjen markkina-arvoihin kirjattiin keskimäärin 2,6 prosentin nousu. Markkina-arvot nousivat vahvimmin pääkaupunkiseudulla, 3,2 prosenttia. Vuokrien nousu ja korkea käyttöaste nostivat hienoisesti asuntosijoitusten nettotuottoastetta, joka oli 5,5 prosenttia.

Toimitilakiinteistöjen markkina-arvot jatkoivat laskuaan epävarmojen talousnäkymien vuoksi. Toimistokiinteistöjen lisäksi näkymät ovat muuttuneet synkemmiksi myös vähittäiskaupan kiinteistöissä.

Toimistokiinteistöjen arvoille laskua

Toimistokiinteistöt ovat perinteisesti olleet suurin kiinteistösektori instituutiosijoittajien salkuissa. Heikoista markkinanäkymistä johtuen niiden suosio sijoitusmarkkinoilla on kuitenkin laskenut viime vuosina, ja niiden osuus koko KTI Kiinteistöindeksin markkinakannasta on painunut alle kolmannekseen.

Toimistojen keskimääräinen nettotuottoaste nousi hieman edellisen vuoden tasosta ja oli nyt 6,2 prosenttia. Toimistokiinteistöjen kokonaistuotto nousi vuoden 2013 heikoista 1,1 prosentin lukemista 4,1 prosenttiin vuonna 2014.

Toimistokiinteistöjen markkina-arvot ovat laskeneet vuodesta 2008 alkaen joka vuosi. Vuonna 2014 markkina-arvot painuivat 2,0 prosenttia. Kysyntänäkymien epävarmuus ja pääkaupunkiseudun yli miljoona tyhjää toimistoneliötä näkyvät erityisesti Helsingin ydinkeskustan ulkopuolisen alueen paikoin suurina negatiivisina arvonmuutoksina. Ydinkeskustan halutuimpien toimistokiinteistöjen arvot sen sijaan nousivat hienoisesti vahvan kysynnän siivittämänä.

Vähittäiskaupan kiinteistöjen kokonaistuotto oli 5,7 prosenttia vuonna 2014. Markkina-arvot laskivat vajaan prosentin, mutta nettotuottoasteet pysyivät edellisen vuoden tasolla 6,6 prosentissa. Kaupan alan haasteet näkyivät Kiinteistöindeksin tunnusluvuissa: sopimusvuokrat laskivat ja riskiä kuvaavat tuottovaatimukset nousivat edelliseen vuoteen verrattuna. Liiketilojen käyttöasteet pysyttelivät kuitenkin hyvällä 94 prosentin tasolla. Kauppakeskuskiinteistöjen kokonaistuotot olivat – lähinnä matalammista nettotuottoasteista johtuen – muita liikekiinteistöjä matalammat.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistösijoitusten kokonaistuotto 5,6 prosenttia vuonna 2014”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat