Kokeile kuukausi maksutta

Suomen Akatemia käynnisti uuden energia-alan ohjelman

Suomen Akatemia on käynnistänyt tänä vuonna uuden akatemiaohjelman, jolla haetaan ratkaisuja energia-alan muutokseen.

Suomen Akatemia on käynnistänyt tänä vuonna uuden akatemiaohjelman, jolla haetaan ratkaisuja energia-alan muutokseen.

Akatemian tiedotteen mukaan uudessa ohjelmassa luodaan tulevaisuuden malleja energian tuotantoon ja kulutukseen, haetaan ratkaisuja kuluttajille tarkoitettuihin energiapalveluihin sekä tutkitaan mahdollisuuksia hallituun ja kestävään energiajärjestelmään joustoon ja hajauttamiseen.

Energiatutkimus on muuttunut nopeasti ja ohjelma tuo uutta monitieteistä tutkimusta aiheesta. ”Energia-alan murroksen edetessä on tärkeää tuntea tutkimuksen kansainvälinen kärki ja kuulua siihen. Yksi ohjelman päämäärä onkin tutkimuksen ja teollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn parantaminen. Tärkeä tavoite on myös ennakointi”, ohjelmapäällikkö Saila Seppo Suomen Akatemiasta sanoo.

Ohjelman teemat heijastavat muuttuvaa toimintaympäristöä, jossa keskeisiä kysymyksiä ovat energiatuotannon ja -kulutuksen kokonaisuuden hallinta, uudet energiamarkkinat sekä teolliseen tuotantoon, asumiseen ja jätehuoltoon integroidut uudet energiaratkaisut. Ohjelmapäällikkö Saila Seppo mainitsee energiatutkimukselle keskeisiksi asioiksi muun muassa hajautetut järjestelmät sekä kuluttajan roolin energia-asioissa.

”Ihmiset ovat alkaneet tuottaa itse energiaa kodeissaan, ja tieto erilaisista energiaratkaisuista leviää nopeasti esimerkiksi internetissä. Energiayhtiöidenkin on muutettava toimintaansa ja mietittävä esimerkiksi sitä, miten yksittäisten henkilöiden tuottamaa energiaa voitaisiin saada yleiseen järjestelmään,” Seppo kuvaa.

Ohjelman nimi ”Uusi energia” kuvaa siirtymistä kohti resurssi- ja järjestelmätehokasta taloutta, jossa tuotetaan ehtymättömiin energialähteisiin perustuvaa energiaa päästöttömästi. Ratkaisua tarvitaan muun muassa eri tuotantomuotojen optimaaliseksi yhdistämiseksi siten, että tuotannon ja kulutuksen vaihtelut saadaan hallittua.

Käytännössä ratkaisujen avulla pyritään luomaan uusia energiatuotteita, liiketoimintamalleja, prosessiperiaatteita, energianmuunnoksia, varastointi-, siirto- ja jakelumekanismeja, kompleksisen verkon säätöratkaisuja, sekä energian integroimista uudella tavalla asumiseen, liikenteeseen, kauppaan, kierrätykseen ja biomassan hyödyntämiseen.

Ohjelmassa on yhteensä 20 hanketta, joista 13 on joko yhden tai useamman kotimaisen tutkimusyksikön muodostama.  Myös kansainvälinen yhteistyö on ohjelmassa näkyvässä asemassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen Akatemia käynnisti uuden energia-alan ohjelman”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat