Kokeile kuukausi maksutta

”Hallitukselta märkä rätti kohtuuhintaiselle vuokra-asumiselle”

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät ry (Kova) on toiminnanjohtaja Jouni Parkkosen mukaan erittäin pettynyt tänään julkistetun hallitusohjelman asuntopoliittisiin linjauksiin.

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät ry (Kova) on toiminnanjohtaja Jouni Parkkosen mukaan erittäin pettynyt tänään julkistetun hallitusohjelman asuntopoliittisiin linjauksiin.

Tulevan hallituksen asuntopoliittinen linja ei Kovan mukaan tue kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon edellytyksiä, vaan keskittyy markkinaehtoisen vuokra-asuntotuotannon tukemiseen.

”Voi sanoa, että hallitusohjelma on suorastaan märkä rätti kohtuuhintaisten vuokrataloyhtiöiden ja niiden vuokra-asukkaiden silmille. On erittäin valitettavaa, että hallitusohjelmassa ei ole linjauksia kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon edellytysten luomiseen. Korkotuen ehdoista ja käynnistysavustuksista hallitusohjelmassa ei mainita mitään. Tämä nostaa valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon hintaa ja vuokria”, Parkkonen toteaa.

Kova pitää hallitusohjelman linjausta muuttaa valtion tukemien vuokra-asuntojen asukasvalintaa epäonnistuneena. Määräaikaiset vuokrasopimukset luovat sen mukaan epävarmuutta vuokra-asunnoissa asuville sekä lisäävät eriarvoistumista ja kustannuksia. Määräaikaiset vuokrasopimukset luovat kannustinloukun vastaanottaa työtä asunnon menettämisen pelossa. Myös asunnonvaihtotilanteessa tehtävät tulotarkastukset hidastaisivat ihmisten tarvetta vastaavan asunnon etsintää.

”Saataviin hyötyihin nähden määräaikaisten vuokrasopimusten käyttöönotto aiheuttaa enemmän ongelmia. Jo nyt käytössä olevalla asukasvalintakriteereillä kaikkein kohtuuhintaisimmat vuokra-asunnot, kuten kuntien vuokra-asunnot, ohjautuvat eniten asunnontarpeessa oleville pieni- ja keskituloisille. Tämän osoittavat myös erilaiset selvitykset. Määräaikaiset vuokrasopimukset lisäisivät myös hallinnollista työtä kaikissa vuokrataloyhtiöissä, joissa on valtion tuella rakennettuja ja rajoitustenalaisia vuokra-asuntoja. Se lisäisi kustannuksia, jotka väistämättä nostaisivat myös vuokria. Nykyisten asukasvalintaohjeiden muuttamiseen ei ole perustetta”, Parkkonen summaa.

Kovan mielestä huolehtimalla kysyntään nähden riittävästä kohtuuhintaisesta vuokra-asuntotuotannosta voidaan vaikuttaa siihen, että pienituloisimmille ja vähävaraisimmille henkilöille on riittävästi asuntoja. Oikea ongelma on Kovan mukaan kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute, ei pysyvät vuokrasopimukset. Sen mukaan hallitusohjelman linjaukset eivät tue kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakennuttamista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “”Hallitukselta märkä rätti kohtuuhintaiselle vuokra-asumiselle””

 1. Tuolla asuntopoliittisessa liitteessä sanotaan myös ”Valtion tukemien asuntojen omistajien yleishyödyllisyysvaateesta luovutaan uuden tuotannon osalta” Tämähän tarkoittaa sitä, että rakennusliikkeet, jopa yksityiset ihmiset saavat rakennuttaa ja omistaa valtion ARA:n korkotukivuokra-asuntoja. Onpa melkoinen muutos.

  1. Hieno juttu, markkinoilla on varmasti toimijoita, joille riittää 8% tuotto omalle pääomalle. Näin kilpailu lisääntyy ja asumisen hinta voi kehittyä myönteisesti.

   1. Vuokrasäännöstely päättyi jo 80-90 luvun taitteessa. Vapaarahoitteisessa tuotannossa ei ole ollut mitään rajoituksia tuottojen tuloutukselle aiemminkaan. Miksi ihmeessä yksikään yritys laittaisi omia varoja kiinni ARA tuotantoon, kun järjestelmä ei sisällä minkäänlaisia tukia pelkästään rajoituksia.

   2. Toisen artikkelin mukaan 8%:n tuotto on historiaa, jatkossa 4% pääomalle ja itseltä lainatuille lainoille.

  2. On aikamoinen muutos ja mahdollistaa kilpailun vääristämisen, mikä ei ole EU:n jäsenvaltiossa sallittua.

 2. eihän ara-tuontanto mitään asuntopulaa ratkaise vaan asuntotuotanto siinä määrin että asuntoja on kaikille ja mullekkin – suurin ongelma ovat asuntojen riittämättömyys ja kovat kysyntä joka taasen nostanut hintoja.

  1. Olet oikeassa. Muistetaan, että kaikki asunnot ovat kohtuuhintaisia – siis kohtuuhintaisia jollekin tai joillekin ruokakunnille. Mikään asunto ei sovellu kaikille hintansa, sijaintinsa tai ominaisuuksiensa vuoksi. Sen vuoksi on oltava riittävästi tarjontaa kasvukeskuksissa.

   Kuolevien paikkakuntien tyhjien asuntojen kanssa on tehtävä kovia ratkaisua. Monessa kunnassa vuokrakerrostalon purkamista pidetään luovuttamisena, mutta niinhän sitä luovutaan ihmisistäkin. Viimeistään hautajaisissa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat