Kokeile kuukausi maksutta

Hallinto-oikeus hylkäsi kultakaivosvalitukset

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Lapin luonnonsuojelupiirin tekemän valituksen, joka olisi estänyt malminetsinnän Natura-alueella Ylitorniolla.

Mawson on etsinyt kultaa Ylitornion alueella jo vuosia.

Kanadalainen kaivosyhtiö Mawson voi jatkaa maanäytteiden ottoa syväkairaamalla. Talviaikaan malminetsintä on mahdollista syväkairausmenetelmillä ja sulan maan aikana kannettavalla kalustolla.

Mawsonin saama malminetsintälupa on lainvoimainen 30 päivän valitusajan päätyttyä 22. kesäkuuta 2015. Luonnonsuojelupiiri voi hakea päätökseen muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Oikeuden päätös vahvisti samalla Mawsonin viimeisimmän tutkimustyösuunnitelman, johon sisältyy elokuun alussa alkava Palokkaan kultaesiintymällä toteutettava kairausohjelma. Kairaukset tehdään kannettavalla Winkie-tyyppisellä kairakoneella, jolla on kairattu muun muassa 18,1 metrin syvyydestä alkava 19,6 metrin kultalävistys. Tämä ohjelma ei kuulu mahdollisen jatkovalituksen piiriin.

”Oikeus on tällä päätöksellä yksiselitteisesti vahvistanut kaivosviranomaisen Mawsonille myöntämän ja ympäristöviranomaisten kokonaan hyväksymän luvan, jonka perusteella voimme ottaa aiempaa syvemmältä kairausnäytteitä erittäin lupaavasta Palokkaan kultaesiintymästä”, Mawsonin toimitusjohtaja Michael Hudson toteaa yhtiön pörssitiedotteessa.

Huikea kultapitoisuus

Suomen kaivosviranomainen Tukes myönsi viime kesäkuussa Mawsonille muutetun jatkoluvan malminetsintään kahdella malminetsintäalueella, joiden yhteispinta-ala on 1 462 hehtaaria.

Mawsonin tiedotteen mukaan kuluneen vuoden aikana yhteensä neljä kaivos- ja ympäristöhallintoa sekä hallinto-oikeutta edustavaa viranomaista on todennut, että Mawsonin luvanmukaiset malmitutkimukset Palokkaan alueella tai sen lähettyvillä eivät aiheuta merkittäviä haittoja luonnolle, ympäristölle, eläimille, toisille elinkeinoille tai ihmisille.

Suunnitellun kaivosalueen lähettyvillä sijaitsevan Meltosjärven kyläyhdistys on viimeksi huhtikuun lopussa toivonut, että alueen malmivarojen selvittäminen saatetaan loppuun mahdollisimman nopeasti. ”Alueen mahdollisimman nopea malmivarojen selvittäminen palvelisi kylän tulevaisuuden suunnittelua”, meltosjärveläiset kirjoittavat kyläsivustollaan.

Ylitornion Rompaksen kultalöytöä pidetään yhtenä Euroopan lupaavimpana, sillä tonnissa on ilmoitettu olevan kultaa jopa 3,5 kiloa. Esimerkiksi Kittilän Suurikuusikon löydössä kultaa on vain 4–5 grammaa tonnissa.

Arvioiden mukaan kultakaivos voisi aloittaa toimintansa aikaisintaan vasta viidentoista vuoden kuluttua 2030-luvulla.

Mawsonin suurin omistaja on australialainen kaivosrahasto Sentient Group. Muihin omistajiin kuuluu esimerkiksi Columbian yliopiston eläkerahasto.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hallinto-oikeus hylkäsi kultakaivosvalitukset”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat