Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin asuntopomo ylelle: hallituksen toimet valumassa rakennusteollisuuden voittoihin

Helsingin kaupungin asunto-osaston päällikkö Markku Leijo ei usko hallituksen eväisiin asumisen kustannusten laskussa.

Leijon mukaan hallitusohjelma ei lupaa mitään säännellyn asuntotuotannon lisäämiseksi.

”Nämä toimenpiteet kumartavat lähinnä rakennusteollisuudelle ja ohjelma vastaa heidän esittämiin toiveisiin. On aika kysenalaista kuinka paljon loppukäyttäjät hyötyvät näistä parannuksista. Siinä on suuri mahdollisuus, että helpotukset ja sääntelynpurut menevät toimialan voittoihin”, Leijo sanoo ylelle.

Esimerkiksi kaavoissa vaaditun pysäköintipaikan rakentamiskulut voivat Helsingissä nostaa asunnon hintaa kymmenillä tuhansilla euroilla. Esimerkiksi pysäköintinormeista, asuntojen esteettömyysvaatimuksista tai väestönsuojista tinkiminen ei Leijon mukaan välttämättä tunnu pääkaupungin asuntojen hinnoissa lainkaan.

”Helsingissä hinta muodostuu markkinoilla ja joustoilla ei ole vaikutusta lopputuotteen hintaan”, Leijo arvioi.

Normijousto voisi pudottaa kaupungin oman, säännellyn asuntotuotannon hintaa, mutta asunto-osaston mukaan kädenojennus rakentamisen aloittamiseksi uupuu.

”Asumisoikeuden myöntämisvaltuutta halutaan leikata kolmanneksella, Ara-tuotannolle ei ilmeisesti ole luvassa käynnistysavustuksia ja sääntelyä ollaan kiristämässä asukasvalintakriteereiden muodossa. Ei hyvältä näytä kohtuuhintaisen tai säännellyn tuotannon osalta”, Markku Leijo summaa.

Keskustan eduskuntaryhmän johtoon tiistaina valittu Matti Vanhanen korosti heti tuoreeltaan, että hallitusohjelmassa on selkeät keinot rakentamisen kustannusten alentamiseen – sääntelyä ja normeja keventämällä. Hänen mukaansa asumisen kustannusten laskeminen on yksi tärkeimmistä asioista pääkaupunkiseudun kehittämisessä.

Lue ylen juttu tästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Helsingin asuntopomo ylelle: hallituksen toimet valumassa rakennusteollisuuden voittoihin”

  1. Matti Leijo, Yksi asia olisi hyvä sinunki ymmärtää kaikki valtiollinen tuki nostaa hintoja. Annetaan tuki, missä muodossa tahansa niin se nostaa hintoja. ARA rakentaminen on vähintään tuen verran kalliimpaa kuin vapaarahoitteinen, eli jos haluatte laskea asumisen kustannuksia, niin tehkää rakennusoikeudesta ylitarjontaa parhailla sijainneilla ja mahdollistakaa asuntorakentamiseen avoin kilpailu, joka laskee tarjonnan lisääntyessä hintoja. Yksinkertaista!!
    Autopaikkapulakin on helposti ratkaistavissa, autot voi sijoittaa pysäköintitorneihin päällekäin pienelle maapalalle.
    ARA pitäisi sulkea ikuisesti, koska se sotkee monta markkinaa. Asumisen ja hoivakiinteistömarkkinat on jo sekoitettu kestämättömästi.

    Kaupunki voi vuokrata ja tuottaa asuntoja halvalla, kunhan rakennuttaa asunnot kustannusperusteisesti eikä markkinahintaperusteisesti ostaen asuntotuotantoa vain hyvä veli verkostolta.

  2. Tietääkö kitkerä kommari, miten ARA-tuotanto kilpailutetaan ja minkälainen hintaero on ARA-hankkeella ja vapaarahoitteisella hankkeella?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat