Kokeile kuukausi maksutta

Valitusrumban seuraus: lähes 40 Me:n työmaat jäissä, miehet kortistossa

Mikkelissä sijaitseva rakennuskonserni on joutunut kokemaan karvaimman kautta, mitä kansalaisten perusoikeuksiin kuuluva valitusoikeus voi vaikuttaa yrityksen liiketoimintaan.

Antti Viskari

FH Invest Oy:n työmaahenkilökunta on käytännössä lomautettu kokonaan, mutta samaan aikaan yrityksen asuntokohteita on valitusten takia jumissa yli kaksinkertainen määrä yrityksen liikevaihtoon verrattuna.

”37 miljoonan euron kohteista on kahden kaupunginvaltuuston päätökset. Ensin kansalaiset valitsevat valtuustot, ja sitten niiden päätöksiin ei luoteta ja niistä valitetaan. Se ei mene ihan oikein, ei sen tämmöistä pitäisi olla”, FH Invest Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Viskari hämmästelee.

Perheomisteinen, noin 17 miljoonan euron liikevaihtoa tavoitteleva konserni koostuu neljästä yrityksestä. FH Invest hankkii tontit, junailee kaavoitusprosessit virkamiesten kanssa ja suunnitteluttaa kohteet. FH-Rakentajat hoitaa apuyhtiönä rakentamisen. Itä-Suomen Asuntokeskus välittää asuntokauppoja noin 1,5 miljoonalla eurolla vuodessa. Lisäksi konserniin kuuluu liiketoimintojen rahoitusyhtiö.

Valitus tonttikaupasta

Mielenkiintoisin valitus koskee Mikkelin Pankalan alueella sijaitsevaa kolmea asuinkerrostalon tonttikauppaa. Kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa myydä yhden alueen tonteista FH Investille 465 000 eurolla. Kauppaan sisältyi osto-optio kahdesta muustakin tontista samasta kappalehinnasta, joten kokonaishinnaksi muodostuu 1,395 miljoonaa euroa. Kerrosneliön hinnaksi tuli kolmen ulkopuolisen arvioijan keskiarvona 250 euroa. Rakennusyritykselle kerrostaloprojekti on 15 miljoonan euron arvoinen.

Savonlinja Oy ja sen toimitusjohtaja valittivat kaupasta tammikuussa Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Valituksen perusteluina on, että neuvottelut käytiin vain yhden tarjoajan kanssa ja hintaa pidettiin liian alhaisena. Valituksen mukaan kauppahinnan olisi pitänyt olla ainakin 397 euroa kerrosneliölle. Menettelyä pidetään lainvastaisena tuen myöntämisenä yritykselle. Kaupunki puolestaan painotti isojen sanktioiden takaaman nopean rakentamisen tuomia hyötyjä.

Asunnot olivat jo ennakkomyynnissä

Kerrostalojen rakentaminen olisikin käynnistynyt nopeasti, sillä FH Invest oli hoitanut kohteiden suunnittelun ja ennakkomarkkinoinnin jo ennen kuin kaupunginvaltuusto päätti kaupasta.

”Ensimmäinen kerrostalo olisi käynnistynyt jo huhtikuussa ja toisen kerrostalon rakentaminen alkaisi ensi elokuussa. Näiden talojen varauskanta on jo kunnossa. Valitus tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta”, Viskari sanoo.

FH Investillä on Mikkelissä jumissa myös FH Investin vajaan kahden miljoonan euron rivitalohanke, jota koskevasta rakennustarkastajan rakennuslupapäätöksestä on valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Kouvolassa puolestaan on kaavavalituksen takia jumissa kolmen kerrostalon ja yhteensä 21 miljoonan euron rakennushanke. Itä-Suomen hallinto-oikeuteen tehty valitus koskee valtuuston hyväksymää kaavaa, jonka tontteihin FH Investillä on esisopimus.

Mikkelissä FH Invest on suunnitellut myös kahden kerrostalon rakentamista Ristiinantien varrelle. Kaavaa on valmisteltu yhteistyössä kaupungin kanssa ja Viskari pitää selvänä, että tästä 14 miljoonan euron hankkeesta valitetaan.

”Hyvin kohtalokasta”

”On siinä osunut yhteen firmaan vastatuulta. Tämä on hyvin kohtalokasta meille, etsimme uusia hankkeita yötä päivää. Uskomme kuitenkin, että molemmat valitukset hylätään”, Viskari sanoo.

FH Invest on  rakentanut kaikkiaan noin 750 asuntoa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Valitusrumban seuraus: lähes 40 Me:n työmaat jäissä, miehet kortistossa”

 1. niin siinä käy hyvä veli verkostujalle

 2. Miten Suomella on varaa tähän? Alalla, jossa ei ole muutenkaan mitkään ruusuisimmat ajat? Miksei tehosteta rakennuslupaprosessia ja paranneta työllisyyttä?

 3. Maakuntasarjan tunareita.

  Mitäs hönkivät etupainotteisesti liikkeelle ennen kuin päätökset ja kaavat on lainvoimaisia. Markkinoidaan kohteita vaikka ei edes omisteta tonttia, jne. Kouvolan tapauksessa kuvittelevat, että jollain esisopimuksella voi kävellä kaupunginvaltuuston tahdon eli kaavan yli – ei onnistu. Ihan sama kuin stadissa joku grynderi tekisi ”esisopimuksen” kerrostalon rakentamisesta Esplanadin puistoon, ja alkaisi sitten itkemään kun kaavasta valitetaan.

  1. Kummassakin tapauksessa niin Mikkelissä kuin Kouvolassa oli edetty sovitulla tavalla ja valtuustojen päätökset oli yksimielisiä.

 4. Kalasataman ja Jätkäsaaren raketaminen siirtyi valituksien vuoksi 10 vuotta, kun Fatzer sponssasi luonnonsuojelijoita ja vihreitä, ettei Vuosaaren satamaa saanut rakennettua.
  Ilmeisesti Keputaustainen rakennusalan ”Ihmetohtori” jarrutti Kalasataman keskustan rakentamista noin kaksi vuotta. Nyt Itä-helsinkiläiset saavat nauttia Itäväylän liikennesotkuista kaksi vuotta,
  Jos ei tämä, ilmeisesti Espoolaista Kepun valtakirjalla toimiva ”Ihmetohtori” olisi sotkeutunut Helsinkiläisten asiohin, olisi Kalasataman keskus nyt valmis.
  Rakennuslehti voisi vuosittain valita aina äänestyksellä vuoden valittajan.

 5. Monesti juuri yritykset ja heidän agenttinsa tekevät valituksia haitatakseen toista samalla saaden etua siinä, että kilpailija joutuu keskittämään resursseja väärään suuntaan. Toki on paljon tätä härskiä rakentamissa, jossa ilman päätöksiä lyödään mukamas rahasäkin kohteisiin niin, että ei sitä voi enää keskeyttää. Suomi on kuitenkin melko korruptiivinen

 6. Valitusten käsittelyajat ovat aivan liian pitkiä. Tämä on suomalaisen oikeuslaitoksen suuri ongelma myös siviilipuolella. Häviäjiä ovat kaikki. Nopeita asiantuntijaraateja ratkaisemaan tämäntyyppisiä asioita ja lisää resursseja.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat