Kokeile kuukausi maksutta

Asuntoaloitukset lisääntyvät vuosina 2016 ja 2017, valtiovarainministeriö arvioi

Valtiovarainministeriön tänään 28.9.2015 julkistetun ennusteen talousluvuissa e ole hurraamista, mutta rakentamisen näkymät ovat positiiviset.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

Talonrakennusten kiinteät investoinnit kasvavat VM:n ennusteen mukaan 5,4 prosenttia vuonna 2016 ja 4,2 prosenttia vuonna 2017.

Suuria investointihankkeita, muun muassa Äänekosken biotuotetehtaan rakentaminen on jo aloitettu, ja ne tulevat suuremmalla painollaan näkyviin ensi ja seuraavana vuonna.

Asuntoja aloitettiin vuonan 2014 noin 25 900.

Asuntoinvestointien VM ennustaa kääntyvän uudelleen kasvuun kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta ne supistuvat edelleen hieman viime vuoden tasosta. Vapaarahoitteisten asuntojen rakentaminen on vaisua ja kasvu tuleekin kuluvana vuonna pääosin valtion tukemista Ara-asunnoista. Myönteistä on kuitenkin se, että valmiina olevien myymättömien asuntojen määrä on jatkanut laskuaan myös toisella vuosineljänneksellä.

Ensi ja seuraavana vuonna asuntoinvestoinnit kasvavat ennusteen mukaan yli 4 prosenttia. Vuonna 2016 asuntoja arvioidaan rakennettavan noin tuhat kappaletta kuluvaa vuotta enemmän. Vastaavaa kasvua odotetaan myös vuodelle 2017.

Suurimpia kaupunkeja lukuunottamatta asuntoinvestoinnit jäävät muualla maassa melko mataliksi.

Korjaaminen kasvaa

Asuntojen korjaamisen VM arvioi jatkuvan hidastuvalla vauhdilla, koska korjaamiseen suunnatun elvytysrahoituksen vaikutus poistuu vähitellen. Toisaalta asuntokannan ikä ja kunto vaativat monia korjauksia. Vuosina 2015-2017 asuinrakennusten korjausinvestointien ennakoidaan kasvavan noin 2-3 prosenttia vuodessa.

Asuntoyhteisöjen tekemät korjaukset näkyvät myös niiden lainakannan kasvuna. Kolmannes koko yrityslainakannasta on asuntoyhteisöjen velkaa, ja sen kasvuvauhti oli keväällä 2015 noin 10 prosenttia.

Isoja teollisuusinvestointeja

Teollisuuden rakennusinvestoinnit vauhdittuvat VM:n mukaan tänä ja ensi vuonna merkittävästi. Keskeisimpänä tekijänä on Äänekosken biotuotetehdas, metsäteollisuuden kautta aikain suurin yksittäinen investointihanke. Sen osuus koko muusta talonrakentamisesta on suuruusluokaltaan noin 4 prosenttia. Tämä ja muut pienemmät hankkeet kääntävät talonrakentamisen kasvuun, ja ensi vuonna muun kuin asuntorakentamisen talonrakennusinvestoinnit nousevat 7 prosenttia tästä vuodesta. Vuonna 2017 kasvu hidastuu hieman 4 prosenttiin.

Myös vuonna 2017 voi käynnistyä suuria rakennushankkeita kuten Kuopion sellutehdas sekä Pyhäjoen voimala, mutta niihin liittyvien rakentamispäätösten puuttumisen takia niitä ei ole huomioitu ennusteessa.

Sairaaloiden ja muiden julkisten palvelurakennusten aloitukset näyttävät VM:n mukaan uudelleen lisääntyneen. Myös liikerakennushankkeiden aloitukset ovat kääntyneet kevään mittaan kasvuun. Eniten vähenevät tällä hetkellä maatalouden rakennusinvestoinnit.

Maa- ja vesirakentamisen kiinteät investoinnit kasvavat tänä vuonna 2,7 prosenttia. Vuodelle 2016 investointeihin ennustetaan 3,5 prosentin kasvua ja 3,9 prosentin kasvua vuodelle 2017.

Rakennustuotanto kasvaa

Rakennustuotannon arvonlisäys supistui 3,7 prosenttia vuonna 2014. Tuotannon lasku päättyi tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla ja tuotanto oli vuoden toisella neljänneksellä jo viime vuoden vastaavalla tasolla.

Rakentamisen tuotantonäkymät ovatkin kohentuneet merkittävästi. Vaikka myönnettyjen rakennuslupien määrä ei ole vielä kääntynyt kasvuun, rakennusyritysten tilauskanta on kohentunut ja kapasiteetin käyttöaste parantunut. Kysyntä on kohentunut ja myymättömien asuntojen määrä pienentynyt.

Suhdannekäänteen  seurauksena rakentamisen aro lisääntyy tänä vuonna VM:n mukaan vajaan prosentin. Rakentamisen arvonlisäys nopeutuu ensi vuonna parin prosentin kasvuun muutamien suurien varasto- ja liikerakentamisurakoiden sekä vakaasti lisääntyvän korjausrakentamisen avulla.

Vuonna 2017 rakennustuotanto kasvaa VM:n mukaan runsaat 2 prosenttia.

Talouskasvu hidasta

Suomen bkt kasvaa VM:n mukaan tänä vuonna 0,2 prosenttia. Vuodelle 2016 ennustetaan 1,3 prosentin ja seuraavalle vuodelle 1,4 prosentin kasvua.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asuntoaloitukset lisääntyvät vuosina 2016 ja 2017, valtiovarainministeriö arvioi”

  1. ”Rakennustuotannon arvonlisäys supistui 3,7 prosenttia ” on hieman vaikeaselkoinen. Arvo siis kasvoi, mutta sen lisäys väheni eli kasvu ei ollut ihan yhtä nopeaa kuin aiemmin(?)
    Onko kasvulle olemassa mitään fyysisiä rajoja onkin sitten hyvä kysymys ja ketä kasvu hyödyttää. Onko velkaan perustuvassa yhteiskuntajärjestelmässä kasvu välttämättömyys(?)

    Maahan tulleet turvapaikanhakijat ovat siis sittenkin rikkaus. Ainakin rakennusteollisuudelle ja tiloja vuokraaville julkisyhteisöille, yleishyödyttömille vuokranantajille ja alan sijoittajille.
    Kyllä se jonkin aikaa lämmittää, kun pakkasella housuun kusee.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat