Kokeile kuukausi maksutta

Kauppalehti: muuttoliike laittaa asuntotarve­selvityksen uusiksi

Teknologian tutkimuskeskus VTT käynnistääkin lokakuussa uuden selvityksen, jossa lasketaan uusiksi asuntotuotannon tarve vuoteen 2040 asti. Valmista on määrä tulla vuodenvaihteeseen mennessä, Kauppalehden uutinen kertoo.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

Edellinen vastaava tutkimus on tehty vuonna 2012. Se on rakennettu vuoden 2009 väestöennusteella, mikä on pahasti vanhentunut.

”Edellisessä ennusteessa sekä maahanmuutto että maan sisäinen muuttoliike on arvioitu alakanttiin. Silti sen päätelmät otetaan edelleen annettuina”, sanoo Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Sami Pakarinen.

VTT:n ennuste on tärkeä pohjatieto, joka vaikuttaa muun muassa arvioihin kaavoittamisen ja infrarakentamisen tarpeesta. Vanhentuneella ennusteella on laajat seurannaisvaikutukset.

”Tulevan asuntotuotannon tarve on erittäin tärkeä tieto. Jos asuntoja ei ole riittävästi oikealla paikalla, asumisen hinta nousee, eikä työvoima liiku. Asuntotuotannon riittävyys on siis jo kilpailukyvyn kannalta keskeinen tekijä ”, Pakarinen sanoo.

VTT käyttää selvityksessään pohjana Tilastokeskuksen syyskuun lopulla julkistamaa uutta väestöennustetta. Samalla tehdään vaihtoehtoinen skenaario, jossa kaupungistuminen otetaan vielä voimakkaammin huomioon.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauppalehti: muuttoliike laittaa asuntotarve­selvityksen uusiksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat