Tätä ei uskoisi syyspimeillä: Oulun kaupunginkirjastolle aurinkovoimala

Oulun Energia toimittaa Oulun kaupunginkirjastolle aurinkovoimalan.

Oulun Energia toimittaa Oulun kaupunginkirjastolle aurinkovoimalan.

130 kilowatin voimalaan tulee 500 aurinkopaneelia, jotka asennetaan kirjaston katolle. Asennustyöt aloitetaan lokakuun aikana ja voimala valmistuu vuoden vaihteessa. Tuotettu sähkö kulutetaan kirjaston käyttösähkönä, erityisesti jäähdytyksessä.

Kaupunginkirjaston aulaan asennetaan näyttö, josta kirjaston asiakkaat ja henkilökunta voivat seurata aurinkovoimalan tuotantoa reaaliajassa.

Aurinkovoimala tuottaa noin 15 prosenttia kirjaston vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Parhain tuotantoaika on maaliskuusta lokakuuhun. Kesäpäivänä sähkönkulutuksesta voidaan kattaa yli puolet auringolla. Kirjaston sähkönkulutushuiput ajoittuvat keskikesään, jolloin jäähdytyksen tarve on suurin.

”Ensi kesänä aurinko ei enää lämmitä kirjastorakennusta, vaan jäähdyttää sen”, naurahtaa Oulun tilakeskuksen ylläpitoasiantuntija Timo Ojanperä tyytyväisenä.

Oulun Energian tuotepäällikkö Olli Tuomivaara kertoo, että kaupunginkirjaston paneelit valmistetaan Saksassa. Kaikki muut työt paneelien kuljetuksista asennuksiin tehdään pohjoissuomalaisin voimin.

Tuomivaara myös muistuttaa, että Oulussa auringosta saa saman verran energiaa vuodessa kuin Pohjois-Saksassa, joten aurinkovoimalainvestoinnit ovat kannattavia myös Pohjois-Suomessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tätä ei uskoisi syyspimeillä: Oulun kaupunginkirjastolle aurinkovoimala”

Jätä kommentti