Talous Mikko Kortelainen 8 kommenttia

Asukkaiden keräämiä korjausmiljoonia ei siirretty Saton Y-Säätiö -kaupassa

VVO:n ja Y-Säätiön asuntokauppa nosti esiin kysymyksen, miten käy asukaiden vuokrissaan ennakkoon maksamille korjausmiljoonille asuntojen vaihtaessa omistajaa. Tapaus ei ole ainut laatuaan.

Viime elokuussa Sato myi Y-Säätiölle 760 Ara-asuntoa. Kaupan Arassa hyväksynyt lakimies Helena Nevala vahvistaa, että kiinteistökauppana toteutetussa kaupassa ei siirtynyt asuintalovarauksia. Kauppakirjassa todetaan, että ostaja hyväksyy kiinteistöt ja niillä sijaitsevat rakennukset siinä kunnossa kuin ne ovat kaupantekohetkellä.

Myydyt kiinteistöt sijaitsivat Saton omistamassa Vatrotalot Oy:ssä. Koko Vatrotalot Oy:n asuintalovaraus oli vuoden 2014 tilinpäätöksen mukaan 51,3 miljoonaa euroa. Kun myytyjen asuntojen määrä suhteutetaan Vatrotaloihin jääneisiin asuntoihin, voi arvioida, että Y-Säätiölle myytyjen asuntojen osuus Vatrotalojen asuintalovarauksesta ja niihin pohjautuvista varoista olisi suuruusluokkana 9,5 miljoonaa euroa.

Asuintalovaraus on verottajan osakeyhtiöille sallima tuloksentasauskeino, jolla voidaan varautua korjauksiin siirtämällä tulosta myöhempien korjausten rahoitukseen. Ara-lainsäädäntö sisältää lisäksi omat vaatimuksensa näiden varojen käytöstä.

Ara selvittää VVO:n kauppaa

Aran selvittelee parasta aikaa VVO:n ja Y-Säätiön välistä asuntokauppaa.

VVO ja Y-Säätiö kertoivat marraskuun lopussa esisopimuksesta, jonka mukaan VVO myy Y-Säätiölle 8 631 pitkien rajoitusten alaista Ara-vuokra-asuntoa. Asukkaiden ennakkoon keräämiä korjausvaroja ei aiottu siirtää kaupassa lainkaan. Rakennuslehti kyseli asukkaiden korjausmiljoonien perään. Sen jälkeen yhtiöt tekivät tammikuussa ilman Aran hyväksyntää toistaiseksi mitättömän kaupan, jossa korjausrahoja siirtyisi vain viisi miljoonaa euroa.

Nyt Ara selvittää kaupan perusteita ja myös asukkailta kerättyjen korjausrahojen kohtaloa.

Myytävät asunnot sijaitsivat VVO Asunnot Oy:ssä, jossa oli vuoden 2014 tilinpäätöstietojen mukaan asuintalovarausta 51,9 miljoonaa euroa. Kun myytävien asuntojen määrän suhteuttaa jäljelle jäävien asuntojen määrään, Y-Säätiölle myytävien asuntojen asuintalovaraus voisi olla 35 miljoonan euron luokkaa.

”Odotetaan rauhassa”

Asuntoasioista vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen odottaa Aran ratkaisua ennen kuin arvioi ongelmaa, jossa asukkaiden keräämiä korjausrahoja uhkaa jäädä ja on jäänyt siirtymättä Ara-asuntokaupoissa.

”Ara selvittää parhaillaan, miten lainsäädäntöä on tässä tapauksessa tulkittava ja voiko se puuttua varojen jäämiseen vanhalle omistajalle tai siirtymiin uudelle omistajalle. Odotetaan rauhassa Aran ratkaisua asiassa”, Tiilikainen sanoo.

”Vuodenvaihteessa tehty lakimuutos velvoittaa vuokratalojen omistajat laatimaan jälkilaskelmat, joista käy muun muassa ilmi, paljonko korjauksiin varautumiseen on kerätty asukkailta varoja ja miten nämä varat on käytetty. Tältä osin laki tulee sovellettavaksi ensi vuoden alusta lukien. Se antaa Aralle tehokkaan keinon seurata ja valvoa varojen käyttöä.”

Keskustelu artikkelista: 8 kommenttia

 • Pakkomuutto edessä?

  V-91 valmistuneissa taloissa on VVO:n remonttirahat kiertäneet kaukaa. Viime syksynä asukastilaisuudessa jopa isännöitsijä myönsi, että taloja ja asuntoja on pahasti laimin lyöty. Pakko alkaa korjaamaan ja remontoimaan, tekemättä sitten jäi, kun myytiin Y-säätiölle. Ei näistä enää paljon viitsi maksaa ja vieläpä aikamoista vuokraa.

  Vastaa
 • Vieläkö VVO:n Jani Nieminen nauttii hallituksen luottamusta? Täältä voi jokainen halukas tsekata ketkä ay-änkyrät ja eläkeyhtiöt hyväksyy tämän puhalluksen, eli VVO:n ja Y-säätiön välisen kaupan: https://www.vvo.fi/vvoyrityksena/Hallinnointi/hallitus/

  Ara nyt nielee vaikka 3-haarakoukkuja, siitä sen enempää…

  Vastaa
  • Pakkomuutto edessä?

   Varmaan nauttii, eiköhän tuosta tullut osinkoja jaettavaksi ☺
   Laitoin Araankin viestiä, tulipahan purettua tunteita. Tuskin muuta hyötyä.

   Vastaa
 • Korjausmiljoonat eivät siirtyneet, mutta törkyvuokrat siirtyivät asuntojen mukana.

  Vastaa
 • Vastaava mestari

  Yleishyödyllisyyttä koskeva lainsäädäntö edellyttää, että omistajalle voidaan tulouttaa enintään 8 prosentin tuotto tosiasialliselle sijoitukselleen. Mikäli omistajien saama tuotto ylittää tämän ovat myyjäyhtiöiden johtoelimet syyllistyneet tämän lain rikkomiseen.

  Näin merkittävät kaupat on todennäköisesti hyväksytty myyjäyhtiöiden hallituksissa. Tällöin hallituksen jäsenet ovat myös henkilökohtaisesti vastuussa tehdyistä miljoonakaupoista.

  Viranomaisten olisi nyt tutkittava ylittävätkö myytyihin asunto-osakeyhtiöihin omistajien tekemistä sijoituksista aiemmin perityt tuotot ja asukkailta vuokrissa perityt korjausvarautumiset ja muut vastaavat yhteensä lakisääteisen 8 prosentin tuoton määrän.

  Vastaa
 • Pakkomuutto edessä?

  Joku voisi tutkia Y-säätiön vuokria. Ensin nosti VVO vuokraa 22€, tänä vuonna, Y-säätiö pisti tähän vielä lisää 34€. Kyse on vapautuvasta kaksiosta. Muutamassa kuukaudessa aikamoinen nousu. Muutenkin ihmettelen, kun säätiön samat asunnot ovat kuukaudesta toiseen vapaana.

  Vastaa
 • Siinä näkee köyhän kansan edustajat miten ne hoitaa asioita suuren luokan puhallus ay väeltä

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia