Kokeile kuukausi maksutta

Miniasunto, maksimituki – siinä yksi syy miniasuntojen rakennusbuumiin

Miniasunnon asukaskin voi saada enimmäismäärän asumistukea, kun neliövuokran suuruutta ei enää säädellä tukiehdoissa.

Miniasunnon asukaskin voi saada enimmäismäärän asumistukea, kun neliövuokran suuruutta ei enää säädellä tukiehdoissa.

Vuoden 2015 alussa tullut yleistä asumistukea koskenut muutos lopetti asunnon neliövuokran määrää ja asunnon kokoa koskevan sääntelyn. Vuonna 2014 alle 25,9 neliön asunnon vuokra sai olla Helsingissä korkeintaan 16,38 euroa neliöltä ja hieman isomman asunnon neliövuokra 15,54 euroa, mutta nyt Kelassa katsotaan ainoastaan kokonaisvuokran suuruutta.

Helsingissä tukeen hyväksyttävä enimmäisasumismeno on 508 euroa yhden hengen ruokakunnalta. Asumistuki on korkeintaan 80 prosenttia hyväksytyistä asumismenoista.

Voisiko olla sattumaa, että Sato julkisti Vantaan asuntomessuillakin esitellyn minikodin asumistukimuutoksen jälkeen? Nyt 15,5 neliön miniasuntoon voi saada täyden asumistuen, vaikka arvioitu neliövuokra kipuaa yli 30 euron. Aikaisemmilla säännöksillä asumistuen määrä olisi puolittunut miniasunnossa.

Myös rahastoille on valmistunut pieniä vuokra-asuntoja.

Vuokralla asuvista asumistukea saavista ruokakunnista 54 prosenttia asuu vapaarahoitteisessa asunnossa.

”Lakimuutos tekee houkuttelevaksi tehdä miniasuntoja, kun asumistuki määräytyy pelkän kokonaisvuokran perusteella”, pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelasta arvioi.

Sellainenkin huoli on esitetty, että miniasuntoihin maksettava täysimääräinen asumistuki nostaa muidenkin pienten asuntojen vuokria.

Vuoden 2015 muutos kasvatti myös tuensaajien määrää ja erityisesti lapsiperheille maksettavan tuen määrää.

Yleistä asumistukea maksettiin vuonna 2015 lähes 918 miljoonaa euroa, mikä on 175 miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna. Yleistä asumistukea saavien ruokakuntien määrä kasvoi vuodessa 40 000:lla ja kymmenessä vuodessa 96 000 ruokakunnalla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Miniasunto, maksimituki – siinä yksi syy miniasuntojen rakennusbuumiin”

  1. Juuri siksi benedictus-SATO on pienituloisen asialla ! Ei tiedä itkeäkö vai nauraa…

  2. Juuri tästä yritimme virittää keskustelua puoli vuotta sitten. Eipä kiinnostanut ketään eikä siis niitä veronmaksajia, jotka asumistuen kustantavat ja siten vapaaehtoisesti siirtävät veroja SATO:n pääomasijoittajien taskuun.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat