Kokeile kuukausi maksutta

Juha Vättö sivuun Lentekistä 2009 alusta

(juttu on uudellenjulkaisu vuodelta 2009)

YIT Lentekin pitkäaikainen pääjohtaja Juha Vättö jää pois YIT:stä toukokuussa. Tilalle on nimitetty 26.1. alkaen Mikhail Voziyanov, joka on aikaisemmin toiminut RBI Holding -yhtiössä strategiasta, investoinneista ja hankekehityksestä vastaavana johtajana. Jo joulukuussa Vättö siirtyi Suomeen sairaslomalle. YIT:ssä ei silloin suostuttu kommentoimaan Rakennuslehden saamia tietoja pääjohtajan vaihdoksesta ja syistä.

(juttu on uudellenjulkaisu vuodelta 2009) YIT Lentekin pitkäaikainen pääjohtaja Juha Vättö jää pois YIT:stä toukokuussa. Tilalle on nimitetty 26.1. alkaen Mikhail Voziyanov, joka on aikaisemmin toiminut RBI Holding -yhtiössä strategiasta, investoinneista ja hankekehityksestä vastaavana johtajana. Jo joulukuussa Vättö siirtyi Suomeen sairaslomalle. YIT:ssä ei silloin suostuttu kommentoimaan Rakennuslehden saamia tietoja pääjohtajan vaihdoksesta ja syistä.

image

Vättö myi Lentekin YIT:lle vuonna 1997. Sitä ennen tämä 1980-luvun lopulla alun perin Finn-Stroin perustama suomalais-venäläinen yhteisyritys oli ollut puhdas urakoitsija. Vuonna 2000 Lentek aloitti asuntogryndaustoiminnan Pietarissa jo 1990-luvun alussa hankkimalleen tontille. Vuonna 2003 toiminta oli osoittautunut jo niin menestykselliseksi, että YIT otti sen Venäjän strategiansa kulmakiveksi ja laajensi toimintaa myös Moskovan oblastiin ja pian kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin.
Monilla alueilla toiminnasta on vastannut vahva venäläinen pääjohtaja, jolla on erinomainen suhdeverkosto. Pietarissa jopa kaupungin rakentamisesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja on Vätön entinen alainen.
Vuoden 2008 syksyn asuntokriisi pakotti miettimään myös asuntogryndauksen riskejä uudelleen. YIT:n johto teki nopeasti päätöksen niiden asuntohankkeiden keskeyttämisistä, joissa asuntoja ei ollut ehditty vielä myydä. Tiettävästi kaikki pääjohtajat eivät olleet samaa mieltä siinä, missä määrin YIT:llä oli varaa jättää hankkeita keskeneräisiksi. Nuorten johtajien hötkyilystäkin puhuttiin niiden johtajien taholta, jotka olivat nähneet vuoden 1998 edellisen romahduksen. Konsernissa asiaa katsottiin kuitenkin myös rahan ja riskien sitoutumisen näkökulmasta.
Kun Kari Kauniskangas nimitettiin YIT:n kansainvälisen toiminnan johtoon, hän sanoi ensimmäiseksi tavoitteekseen johtamistavan uudistamisen.”Perinteinen venäläinen toimintamalli, jossa pääjohtaja on kaikkien lankojen päässä, ei voi tässä kasvuvauhdissa enää toimia”, Kauniskangas sanoi Rakennuslehden haastattelussa 15.11.2007.
Kova kasvu aiheutti ongelmia myös tuotannossa. Pari vuotta sitten YIT nimitti asuntotuotantonsa ykkösnimen Jouko Kemppisen Pietariin kehittämään hankkeiden tuotannonohjausta ja kustannusohjausta suomalaisen mallin mukaisiksi. Kemppinen ja Vättö olivat samaa mieltä itse tavoitteista, mutta kova kasvu ei antanut mahdollisuuksia toteuttaa kaikkia Kemppisen ajatuksia. Siksi YIT:ssä katsottiin viime keväänä, että hänelle olisi enemmän käyttöä Moskovassa.

 

Venäjän toimintojen johtamisrakenne muuttuu
YIT:n Kansainvälisten rakentamispalveluiden Venäjän toimintojen johtamisrakennetta muutetaan 2009 alusta. Muutoksella lyhennetään johtamisketjua markkinatilanteen vaatimusten mukaisesti. Jatkossa suurimpien yhtiöiden, Pietarissa ja Kazanissa toimivan YIT Lentekin ja Moskovan alueella toimivan YIT Moskovian, pääjohtajat raportoivat suoraan toimialajohtajalle. Samassa yhteydessä muut Venäjällä toimivat rakentavat yhtiöt ryhmitellään omaksi liiketoimintaryhmäkseen, joissa yhtiöiden hallituksen puheenjohtajana toimii liiketoimintaryhmän johtaja Teemu Helppolainen.
Viime kesänä Vättö piti Rakennuslehden haastattelussa mahdollisena, että hänen seuraajansa olisi venäläinen. ”Kontrollin pitää kuitenkin olla kunnossa”, hän sanoi viitaten Skanskan kokemuksiin. Hänellä itsellään ei 58 vuoden iästä huolimatta ollut kiirettä eläkkeelle. ”Jos toiminta olisi ollut pelkkää urakoiden perässä juoksemista, niin olisin saanut tarpeekseni, mutta asuntojen ja kiinteistöjen kehittäminen on niin kiinnostavaa, että siitä saa virtaa jatkaa”, hän sanoi. Silloin ei Pietarissa ollut vielä mitään merkkejä siitä, että USA:sta lähtenyt talouskriisi yltäisi myös Venäjälle.
Rakenteilla oli 7 300 asunnon tuotanto. ”Kun Novo Orlovskin aluerakennushanke lähtee liikkeelle 2009 syksyllä, niin tekijöitä pitäisi löytyä 10 000 asunnon rakentamiseen”, hän arvioi. Nyt nämäkin suunnitelmat ovat uudessa mietinnässä.

Vätön lähdöllä on yhteytensä konsernijohtaja Hannu Leinosen eroon viime syksynä. Molemmat olivat aktiivisesti kasvattamassa YIT:n tonttivarantoa Venäjällä. Joidenkin arvioiden mukaan tonttien markkina-arvo on voinut tippua jopa neljäsosaan ostohinnasta eli Pietarissa 80-100 miljoonasta 20-25 miljoonaan euroon.  Kovin onnistunut  kokeilu ei ollut myös Pietarin asuntomessut, mutta sen riskit olivat YIT:n kokoon nähden pienet.

Venäjällä olevien myymättömien asuntojen määrää YIT ei ole kertonut, mutta venäläiset lähteet ovat puhuneet jopa 3000 enemmän tai vähemmän valmiista asunnosta. Venäjällä asuntokauppa painottuu rakentamisen loppuvaiheeseen, ja koska rakentamisaikataulut ovat pitkät, joutuu rakennusliike rahoittamaan projektiin pitempään kuin Suomessa.

YIT ei ole ainoa jonka ongelmana on kalliit tontit. Vielä suurempia ongelmia on sen venäläisillä kilpailijoilla. YIT:n tonttikaupat Pietarissa painottuivat vuodelle 2006, jolloin venäläiset kilpailijat tuskailivat jopa lehdissä, että YIT ostaa huutokaupoista kaiken. Ne jotka tulivat markkinoille myöhemmin joutuivat ostamaan vielä kalliimmalla. Esimerkiksi NCC hankki lyhessä ajassa 4000 asunnon tonttivarannon (mm. ison tontin Murinosta), josta se lupaprosessin viivästymisen vuoksi onnekseen ehti aloittaa vain parisataa. Lemminkäiseen kuuluva Oka sen sijaan on omassa jättihankkeessaan jo ohi sen vaiheen, jossa hankkeen voisi keskeyttää. Venäjälle halusi myös Sato, joka osti vielä viime vuonna asuntoja YIT:ltä ja NCC:ltä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 28 kertaa

28 vastausta artikkeliin “Juha Vättö sivuun Lentekistä 2009 alusta”

 1. Mitenkä suuret vastuut Yit llä on Venäjän toiminoissa. Olen lukenut jostakin artikkelista että niitä olisi lähes 500 miljoonan euron arvosta. Asuntokauppa on ainakin Pietarissa pysähtynyt täysin. Varmaan on mahdollista että vaikuttaa jotenkin Yit tulevaan tuloskehitykseen. Onko Atria tehdas jo luovutettu tilaajalle. Jos ei ole niin tulisiko antaa jo pörsitiedoite !

  1. pikkulinnut ovat tuoneet idästä viestiä, että yit:llä on, valmiita ja rakenteilla olevia, asuntoja myymättä pelkästään venäjällä yli 10 000 kpl.

 2. Huhut omaan arvoonsa.
  Asuntokauppa on hidastunut ja hinnat laskeneet, mutta ei pysähtynyt. Katteet voi jäädä pienemmiksi.
  Myymätön tuotanto voi olla 400ME tai yli.
  Isossa tuotantomäärässä myymätön osuus on aina iso summa rahassa.
  Urakoita on aina luovuttamatta, mutta rahaa juoksee
  urakoista kuitenkin.
  Katsotaan miten venäläinen nuorikaveri pärjää ruorissa.

  1. Tämä totta. Luvut viestissä 2 eivät pidä lähellekkään kutiaan ja asuntokauppa on nimenomaan ainoastaan hidastunut ei lähellekkään pysähtynyt. YIT johto Helsingissä ei nykyään enään valitettavasti tiedä mitä tekee, johtajan vaihdos oli todella huono liike tähän väliin ja se tulee luultavasti olemaan yksi heidän suurimpia virheitään, YIT johtajien keski-ikä alkaa vain pyöriä niin matalalla, että heillä ei yksinkertaisesti voi olla riittävää kokemusta tämänkaltaisessa tilanteessa.

   1. Kauniskangas 35V. siirtyi Oulun aluerakentamisesta vastaamaan YIT:n Venäjän toiminnoista. Kokemus??????????

   2. Ei Kauniskangas siirtynyt Oulusta Venäjän toimintojen johtoon. Kylläkin ollut Oulussa mutta sen jälkeen oli toimialajohtajana helsingissä !

 3. Ainakin venäjällä kokemuksesta ei ole haittaa.
  Venäläiset tuntien he sotkeutuvat omaan byrokratiaansa ja
  eivät näe selkeää toimintalinjaa.
  En usko, että käy hyvin tuon johtajavaihdoksen myötä.
  Aika lyhytnäköistä valita yhtiöön venäläinen nuori johtaja.

  1. Asuntoja voi olla myymättä tuhansia ja tonttien arvo voi olla tippunut kolmas- tai neljäsosaan, mutta siihen asti tuo on vasta kirjanpidollista tappiota, kunnes tappioita aletaan realisoimaan. Se jolla on vahva kassa, lähtee ehkä tämän tai ensi tai seuraavan vuoden aikana ostamaan halpoja tontteja ja keskeneräisiksi jääneitä hankkeita, ja tienaa isot voitot, kun nousu taas alkaa. Kaikki tietävät tämän, mutta kenellä pitää hermo, kenellä riittää kassa ja kuka onnistuu ajoituksessaan? Itse luottaisin, että sellaiset henkilöt, jotka ovat selvinneet clearingin loppumisen shokista ja ruplan devalvaatiosta, pitävät parhaiten päänsä kylmänä myös nykyisessä kriisissä. Skanskan esimerkki venäläisvetoisesta asuntogryndauksesta hieman mietittää, mutta ehkä YIT on onnistunut rekrytoinnissaan paremmin eivätkä rahat häviä jonnekin pääkonttorin ulottumattomiin. Venäläistä rulettiahan tämä nyt on enkä usko, että sen paremmin YIT:ssä kuin muissakaan suomalaisissa Venäjällä rakentaneissa yrityksissä nyt silitelltä niiden vastuullisten päitä, joita viime vuonna vielä kiiteltiin rohkeudesta, kaukonäköisyydestä ym. arvoista, joilla pörssikursseja vedätettiin ylöspäin.

   1. Uusi nuori venäläinen johtaja raportoi nuorelle Kauniskankaalle että, hjuvin menee daa daa.

 4. Tämänkaltaisessa tilanteessa neuvostoliiton kokemus ei enää autta.
  Vätön tapa johtaa yritystä oli kotoisin 90-luvuista.
  YIT Lentekin hallitsematon kasvu on johtanut siihen että Pietarin toimistoon on palkattu ”siheerien sihteeria” ja muita täysin tapettomia toimihenkilöitä jotka pelaa pelejä eikä tee mitään.
  Viime vuosien tytär-yrityksen hyvät tulokset on saatu vain jatkuvan asuntohintojen nousun ansioista.
  Nyt kun markkinahinnat ovat laskemassa on huomattu mitä tämä johtamistapa on aiheuttanut.

  1. Kyllä hänen johtamistapansa oli aika erikoinen. Tiedän monta hyvää rakentaja ystävää joilleka hän osoitti ulko ovea hyvin lyhyelläkin varoitus ajalla. Ei ole ainakaan minulle koskaan selvinnyt logiikka millä perusteilla niitä lopputilejä tuli. Ei niin hyvää ettei aina jotakin pahaa. Ihmettelen vieläkin miten voi olla mahdollista että henkilöt ovat toimineet niinkin pitkää Venäjän toiminnoissa ja on ollut useita kriisejä ja nyt taas ollaan ns. housut kintuissa !

   1. Empä usko että ketään on erotettu ilman hyvää syytä, pitäisiköhän hyvien rakentaja ystäviesi myöskin vilkaista hieman peiliin ennen syyttävää sormea.. Ja onhan Suomessakin nähty useita kriisejä ja niin on suomen puolen yittikin taas polvillaan ”housut kintuissa”, niinkuin on koko muukin maailma, eikö ole hieman rajoittunutta elää siinä harhaluulossa, että tämä olisi nyt vain ja ainoastaan venäjällä yitillä tämä huono tilanne. Ja muutenkin, uskoakseni niistä kriiseistä on aina selvitty, eikä siitä käy kiittäminen YITin Helsingin konttoria..

   2. Da da, Vättö oli surkea johtaja huonolla koulutuksella ja huono henkilöjohtaja. Pääsi vahingossa Sovetzkin jälkeen Leningradiin Finn-stroin siivellä ja siitä Puolimatkan kautta liian isoihin saappaisiin. Paha päällikkötauti. Ei se ole ole Venäjän liike-elämän tuntemusta, että osaa neukkubyrokratian voitelemisen neukkututtujensa kautta.

  2. Nyt on aistittavissa hienoista kateutta ilmassa.. Tämä on taas näitä ”luulemme tietävämme paremmin” kommentteja..

 5. Lienee niillä ainoastaan varaa arvostella jotka ovat itse onnistuneet saavuttamaan jotain Venäjän rakentamisessa, eli en usko, että kenelläkään tässä keskustelussa on varaa ruveta arvostelemaan Vättöä, viesteistä päätellen ainakaan, alan ”rautainen” tieto ja ”ammattitaito” kun paistaa niin selkeästi jo ensimmäisestä ja toisesta viestistä joissa jo eletään huhujen pohjalla..

  1. Ei ne mitään huhuja ole mitä olen kirjoittanut vaan näitä tietoja voi jokainen tarkkaavainen poimia lehtien palstoilta. Katsotaan 6 kuukatta eteenpäin ja nikä on Yit osakekurssi. Oma veikkaukseni on että venäjän toimintojen tappio voi viedä jopa koko Yit vararikon partaaalle. Tietysti se ei ole hyvä uutinen mutta henkilöt jotka ovat tämän aiheuttaneet ovat olleet aika pitkään kuvioisa mukana. Tietysti jälki viisaus on sitä parasta viisautta ! Pian voimme ostaa oakkeita 1 euron hintaa jopa halvemmallakin.

   1. Kyllä se tulee olemaan aivan muualla se syy yitin vararikkoon kuin venäjällä, lisättäköön tähän tosin sen verran, että tämän venäjän uuden johdon myötä se vararikko on kyllä täysin mahdollista, mutta siitä on vanhaa johtoa turha syyttää. Sinulla ei nyt valitettavasti kalle ole oikeasti riittävää tietoa yitin sisäisistä kuvioista ja pelleilyistä.. Nuo lehtiartikkelit joita luet, ovat jo lähtökohtaisesti aivan pielessä.

    1. Masa, sinulla kun tuota sisäpiiritietoa tuntuu olevan, niin kerro lisää. Tuo uusin YIT Lentek uutinen kertoo, että brändinrakennuksen ja kehittämisen aika näyttää olevan nyt ohi. Jatkossa tehdään betonipintaisia kuten muutkin venäläisrakentajat. Siksi kai pääjohtajakin hankittiin venäläisyhtiöstä, joka tuon osaa eikä tuhlaa rahaa tarpeettomaan.

     1. Heh, ensin jätetään kaikki tarpeettomat kulut, kuten laadukkaat länsimateriaalit käyttämättä ja siirrytään ruplakaupan tuotoksiin (joskin ruplan arvon syöksyn jälkeen säästö = ?). Sitten lähtevät turhat kulut, kuten suomalaiset työntekijät päivärahoineen ja neuvostoaikaisine työsuhdeasuntoineen…

      Ja kohta sitten onkin juuiitee, jossa tolka gavarim pa ruski ja suomalaiset johtajat nyökyttelee, että daadaa hyvältä kuulostaa, mut ei me mitään ymmärretä.

     2. Ei ole kohtuullista syyllistää Vättöä YIT:n vaikeuksista Pietarissa, vaan muistellaan vähän menneitä, jolloin puolet firman tuloksesta tuli naapurista, eli ”kottikärreittäin” rahaa omistajille ja rahahan ei tule ilman sijoitusta. Nyt on tullut se aika, jolloin lapioidaan voittoja takaisin Pietariin ja siihen ei taida sijoittajilta rahat riittää, vai riittääkö?

     3. Kai nyt alkeellinenkin Venäjän tuntija tietää mistä Venäjällä joku palkitaan! Vättö oli pelipaikoilla eikä tehnyt elettäkään yltiöpäisten projektien hillitsemisessä. Vättö neukkusuhteillaan on idänkaupan viimeinen irvikuva. Toivottavasti ei näitä öykkäreitä enää tule.

     4. No sinä et kyllä näytä Vätöstä tietävän yhtään mitään, mutta viesteistäsi kyllä selkeästi paistaa katkeruus ja kateus, mutta kateellisiahan riittää aina, heistä ei vain pitäisi liiemmin välittää, mutta tuo on kyllä niin naurettavaa kateellisen panettelua tuo sinun kirjoituksesi, että noin pahaa soopaa en olekkaan pitkiin aikoihin kuullut.. Lentek ei tule Vättöä parempaa johtajaa näkemään todella pitkiin aikoihin.

     5. Löytyipä tapaninkrapuloissa kituvalle sopiva foorumi purkaa katkeruuttaan. Kun vielä tieto toiminnasta Venäjällä ei yllä edes alkeelliselle tasolle, ja Vätön tunteminen rajoittuu mutu-asteelle, niin a vot! Ainahan näitä muitten selän takaa räkyttäjiä löytyy.
      Vättö oli itse neuvottelemassa Lentekin perustamisesta, ei suinkaan mennyt siivellä mukaan, ja ne arvonimet, joita hän on saavuttanut Venäjällä, ne ovat olleet kovan työn tulosta, niitä ei saada suhteilla eikä rahalla.
      Muuten sivumennen sanoen, Vätölle venäläiset ovat arvostettuja työntekijöitä, eivät ’neukkuja’.

     6. Lentekkiin tarvitaan tänäkin vuonna lisää rahaa, koska kauppa ei käy ja nosturit ei liiku mestoilla, mutta täällä sitä Vättöä yritetään syyllistää maailman lamasta?

 6. Kyllä Veli Venäläinen muistaa Vättöä lämmöllä ja saa moni venäläinenkin tehdä parhaansa, että menee ohi ensimmäisenä länsimalaisena rakentajana palkitun Vätön ohi rakentajana Venäjällä. Suhteet on hänellä kunnossa ja kokemusta on, olisi vain pitänyt painaa jarrua ajoissa eikä
  lisätä vauhtia. Isoja riskejä otetaan, kun otetaan nuori kokematon venäläinen johtaja tilalle. Mut minkäs teet kun on ns. kakat housuissa jo.

 7. uusijohtaja ei tiedä mitä on luonnut vättö lentekissä.vättö kuin myos tekijät on luonnut kyseisen virman lentek.yitlentek ajaa viimmeistelyn alas.koska ei ole työntekijöitä.koska alennettiin palkkoja 50-60%nyt urakat annetaan aliurakoitsjoille.se kannattaa mutta brändi ei

  1. Daa daa Lentekin laatu alkaa vastata paikallista tasoa, vain hinnat on jääneet emoyhtiön tasolle.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat