Kokeile kuukausi maksutta

Pörssilistautuja tehnyt miljoonien bisnestä lähipiirin kanssa

Rakennusliike Lehto Groupilla on parhaillaan menossa listautumisanti, koska yhtiö hamuaa Helsingin pörssiin. Listalleottoesitteestä ilmenee, että yhtiö on tehnyt viime vuosina miljoonien eurojen edestä liiketoimintaa lähipiirinsä kanssa.

Rakennusliike Lehto Groupilla on parhaillaan menossa listautumisanti, koska yhtiö hamuaa Helsingin pörssiin. Listalleottoesitteestä ilmenee, että yhtiö on tehnyt viime vuosina miljoonien eurojen edestä liiketoimintaa lähipiirinsä kanssa.

Viime vuonna Lehto Groupin myynnit sen avainhenkilöiden omistamille yrityksille olivat yhteensä noin 16,5 miljoonaa euroa. Valtaosa myynneistä liittyy asuntojen ja muiden tilojen kauppoihin. Näiden liiketoimien arvoksi yhtiö on kirjannut valmiiden kohteiden velattoman myyntihinnan. Iso osa ostetuista kohteista oli kuitenkin vielä rakenteilla tilikauden päättymishetkellä, minkä vuoksi yhtiö on kirjannut vain osasta kohteita liikevaihtoa tilikaudelle 2015.

Suurin lähipiirimyynti tapahtui liiketoimintajohtaja Asko Myllymäen määräysvaltayhtiö WhiteRock Oy:lle, jolle Lehto Group myi viime vuonna asuntoja 11,3 miljoonalla eurolla. Jo vuonna 2014 Lehto Group myi samalle yhtiölle asuntoja 1,6 miljoonalla eurolla.

Lisäksi yhtiö myi toimitusjohtaja Hannu Lehdon ja Asko Myllymäen määräysvaltayhtiö Asuntoruukki Oy:lle Koy Valtialan Veturin 1,8 miljoonalla eurolla.

Vuonna 2015 Lehto Group toteutti myös rakennusurakan, jonka tilaajana oli hallituksen jäsenen Tomi Koivukosken määräysvaltayhtiö. Urakan arvo oli 3,4 miljoonaa euroa. Lehto Group osti joitakin vuosia sitten Rakennusliike Koivukoski Oy:n enemmistön Tomi Koivukoskelta, ja viime vuoden lopulla Rakennusliike Koivukoski siirtyi kokonaan Lehto Groupin omistukseen. Tomi Koivukoski toimi viime vuoteen asti Rakennusliike Koivukosken toimitusjohtajana. Hän omistaa ennen Lehto Groupin listautumista yhtiöstä noin 4,2 prosenttia.

Koneiden ja kaluston osalta yhtiöllä on ollut jatkuvasti liiketoimintaa toimitusjohtaja Hannu Lehdon määräysvaltayhtiö Lehto Investin kanssa. Lehto Groupin ja Lehto Investin välillä on ollut jo vuodesta 2006 lähtien kalustonvuokrausjärjestely, joka on voimassa edelleen. Lehto Groupin johdon mukaan järjestely on markkinaehtoinen. Lehto Group maksoi järjestelyn perusteella Lehto Investille vuokraa reilut 1,1 miljoonaa euroa vuonna 2015, 741000 euroa vuonna 2014 ja 540000 euroa vuonna 2013. Vastaavasti Lehto Group myi viime vuonna Lehto Investille pääosin koneita ja kalustoa 2000 eurolla, 118000 eurolla vuonna 2014 ja 33000 eurolla vuonna 2013. Lehto Invest on ennen listautumista Lehto Groupin suurin osakkeenomistaja noin 52 prosentin osuudella.

Ostot avainhenkilöiltä 1,3 miljoonaa

Lehto Groupin ostot sen avainhenkilöiden omistamilta yrityksiltä olivat puolestaan viime vuonna 1,33 miljoonaa euroa.

Lehto Group on muun muassa hankkinut kosolti konsultointipalveluja lähipiiriltään. Lehto Group maksoi hallituksensa puheenjohtajan Pertti Huuskosen määräysvaltayhtiölle Lunacon Oy:lle palkkioita 39000 euroa vuonna 2015, 63000 euroa vuonna 2014 ja 20000 euroa vuonna 2013. Lehto Groupilla on edelleen voimassa oleva sopimus konsulttipalveluiden ostamisesta Lunaconilta.

Hallituksen jäsenen Tomi Koivukosken määräysvaltayhtiö Reinzen Oy:lle Lehto Group maksoi konsulttipalkkioita 174000 euroa vuonna 2015.

Lehto Group ilmoittaa, ettei se ole myöntänyt lainoja lähipiirille eikä ole antanut lähipiirin puolesta takauksia tai vastuusitoumuksia.

Uusi ohjeistus ennen listautumisantia

Lehto Group toteaa itsekin listalleottoesitteessään, että yhtiöllä on historiansa aikana ollut suhteellisen paljon lähipiiriliiketoimia. Yhtiö selittää tätä ennen kaikkea konsernin yrittäjyyspohjaisella taustalla. Ennen nyt meneillään olevaa listausta yhtiön kaikki 38 omistajaa ovatkin avainhenkilöitä. Yhtiön johto uskoo, että historiassa tehtyjen lähipiiriliiketoimien voidaan katsoa kokonaisuutena edistäneen konsernin liiketoimintaa.

Yhtiön hallitus hyväksyi 8.3.2016 lähipiiriohjeistuksen, joka määrittelee Lehto Groupissa noudatettavat periaatteet lähipiirin kanssa tehtävissä liiketoimissa. Ohjeistuksen mukaan kaikkien lähipiiriliiketoimien tulee tapahtua markkinaehtoisilla hinnoilla ja muilla samoilla periaatteilla kuin riippumattomien osapuolien kanssa.

Merkille pantavaa on, että ohjeistus on siis hyväksytty vasta puolitoista kuukautta sitten. Tätä on mahdollista tulkita niin, etteivät aiemmin lähipiirin kanssa tehdyt liiketoimet välttämättä ole olleet markkinaehtoisia. Kuten edellä todettiin, kaikki omistajat ovat vielä toistaiseksi avainhenkilöitä, eli sikäli aiempia lähipiiriliiketoimia voidaan kuitenkin pitää tietyllä tavalla luontevina. Meneillään olevan listautumisen myötä tilanne kuitenkin muuttuu oleellisesti, kun yhtiö saa ison määrän uusia omistajia, jotka eivät ole avainhenkilöitä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Pörssilistautuja tehnyt miljoonien bisnestä lähipiirin kanssa”

  1. Tässä seurakunnassa kaikki on yhteistä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat