Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen palkat nousivat niukasti alkuvuonna

Rakentamisen ansioiden nousuvauhti säilyi hitaana kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin ennakkotiedoista.

Rakentamisen ansioiden nousuvauhti säilyi hitaana kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin ennakkotiedoista.

Rakentamisen palkat nousivat tammi-maaliskuussa 2016 keskimäärin 0,5 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Samaan aikaan kaikkien palkansaajien ansiot nousivat 1,3 prosenttia.

Rakentamisen ansioiden nousuvauhti oli hidastuvassa trendissä viime vuoden mittaan. Vielä viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä alan vuotuinen ansioiden nousuvauhti oli 0,9 prosenttia, mutta vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä se oli hidastunut 0,5 prosenttiin, jossa se siis säilyi myös kuluvan vuoden alussa.

Jo vuonna 2014 rakentamisen ansioiden nousuvauhti oli kaikkien palkansaajien ansioiden nousuvauhtia hitaampaa. Siinä missä rakentamisen palkansaajien tienestit kohosivat keskimäärin 1,0 prosenttia vuonna 2014, kaikkien palkansaajien ansiot nousivat keskimäärin 1,4 prosenttia.

Ansiotasoindeksin ja säännöllisen ansion indeksin aineistot perustuvat eri työnantajasektoreilta kerättäviin palkka-aineistoihin. Suurimmat yksityisen sektorin palkka-aineistot ovat EK:n teollisuusalojen ja palvelualojen jäsenyritysten palkka-aineistot. EK:n aineistojen lisäksi ansiotasoindeksiin sisältyy eräiden pienempien työnantajien palkka-aineistoja.

Tilastokeskuksen omalla palkkatiedustelulla täydennetään järjestäytyneiden työnantajien keräämiä palkkatilastoja sellaisilla toimialoilla, joilla työnantajien järjestäytymisaste on keskimääräistä alhaisempi esimerkiksi pienyritysten yleisyyden johdosta. Otostiedustelulla on merkittävä painoarvo muun muassa rakentamisen, kaupan, autoliikenteen ja liike-elämän palveluiden ansiotasoindeksejä laskettaessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen palkat nousivat niukasti alkuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat