Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen työllistämisaikeet kohenivat hieman

Rakentamisen työllistämisaikeet ovat lievällä miinuksella vuoden kolmannella neljäksellä, kertoo Manpowerin työmarkkinabarometri.

Kuvituskuva.

Rakentamisessa työllistämisindikaattori on -3 prosenttia. Se on kuitenkin neljä prosenttia korkeampi kuin edellisen vuosineljänneksen luku. Verrattuna viime vuoden kesä-syyskuuhun indikaattori on heikentynyt peräti 22 prosenttia.

Parhaimmat työllisyysnäkymät ovat julkishallinnon, koulutuksen ja terveys- ja sosiaalipalveluiden sektorilla. Myös kaivos- ja louhinta-alalla sekä teollisuudessa näkymät ovat myönteiset.

”Teollisuuden vahvistuneet rekrytointiaikeet ovat tietysti hyviä merkkejä koko kansantaloudelle, joka on teollisuuden viennin ja kotimaisen kysynnän varassa. Muutamat isot investointipäätökset näkyvät nopeastikin tilauskirjoissa, ja teollisuudesta on tullut viitteitä, että tilauksia saadaan jo vähän pidemmällekin aikavälille”, ManpowerGroup Suomen toimitusjohtaja Ilkka Lindroos toteaa.

Manpower Employment Outlook Survey mittaa neljännesvuosittain työnantajien aikomuksia lisätä tai vähentää henkilöstönsä määrää seuraavan kvartaalin aikana. Vuoden 2016 kolmannen vuosineljänneksen barometria varten haastateltiin 620 työnantajaa.

Indikaattori saadaan, kun henkilöstömääränsä lisäämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus.

Puute ammattilaisista voi olla ongelma

Kaikkien alojen työnantajista 13 prosenttia ennustaa työvoimansa kasvavan, viisi prosenttia laskevan ja 81 prosenttia pysyvän ennallaan. Kolmannen neljänneksen työllistämisindikaattori on +8 prosenttia.

Palkkausnäkymät ovat kolme prosenttia korkeammalla kuin edellisellä neljänneksellä. Toisaalta verrattaessa vuodentakaiseen työllistymisnäkymät ovat kolme prosenttia heikommat.

”Työllistämisaktiivisuus on korkeinta suurissa, yli 250 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Kyse on markkinoiden suurista murroksista, joiden seurauksena yritysten on välttämätöntä muuttaa osaamisrakennettaan. Tämä näkyy tarpeena rekrytoida uudenlaista osaamista. Haasteena on kuitenkin osaamisen saatavuus – esimerkiksi liiketoiminnan digitalisoiminen vaatii kompetenssia, jota ei ole helposti tarjolla”, Iikka Lindroos arvioi.

Pohjois-Suomessa huonot työllistymisnäkymät

Kolmella maantieteellisellä alueella neljästä yritykset odottavat myönteistä työllistämiskehitystä. Merkittävimmät kasvuodotukset ovat työnantajilla Etelä-Suomessa, missä työllistämisaikeiden indikaattori on +17 prosenttia. Varovaisen optimistisia ovat myös työnantajat Itä- ja Länsi-Suomessa, kummankin alueen indikaattorin ollessa +9 prosenttia.

Pohjois-Suomen työllistämisaikeiden indikaattori on -6 prosenttia eli vankasti miinuksella. Etelä- ja Länsi-Suomen työllistämisindikaattori on korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2012 neljännen kvartaalin, jolloin barometrin teko Suomessa aloitettiin.

Työllistämisnäkymät ovat vahvistuneet viime vuoden samasta ajankohdasta Etelä-Suomessa 15 prosentilla ja Länsi-Suomessa seitsemällä prosentilla. Pohjois- ja Itä-Suomessa työllistämisaikeet ovat jyrkässä syöksyssä vuodentakaisesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen työllistämisaikeet kohenivat hieman”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat