Eteran yrityspuisto leikkasi lähes kolmanneksen energiakuluistaan

Eteran omistamissa toimistokiinteistöissä Helsingin Pitäjänmäessä on tehty energiatehokkuusremontti.

Eteran omistamissa toimistokiinteistöissä Helsingin Pitäjänmäessä on tehty energiatehokkuusremontti.

Eteran tiedotteen mukaan energiatehokkuutta ja säästöjä on saatu aikaan tuomalla vanhojen laitteiden tilalle uutta tekniikkaa, automaatiota modernisoimalla ja kiinteistön ohjauksen periaatteita uudistamalla.

Energiakulut ovat pudonneet energiasaneerauksen jälkeen 30 prosenttia. Energiansäästötoimet toteuttaneen LeaseGreenin mukaan kiinteistöjen energiasaneeraus on tehokkain keino päästöjen hillitsemiseen Suomessa.

Kiinteistöjen energiasaneeraukset pienentävät kiinteistöjen omistajien kustannuksia ja rakennusten energiankäytön aiheuttamia päästöjä. Suomessa suurin säästöpotentiaali on 1900-luvun loppupuolella rakennetuissa asuin- ja toimitilakiinteistöissä.

”Pelkästään pääkaupunkiseudulla on useita satoja suuria kiinteistöjä, joiden energiakuluja ja päästöjä voidaan leikata 20–30 prosenttia”, LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo.

”Energiatehokkuus on Suomen oloissa tehokkain keino päästöjen pienentämiseen. Samalla voidaan parantaa myös kiinteistön käyttäjien olosuhteita – ilmanvaihdosta lämmönjakoon ja valaistukseen saakka.”

”Erinomainen kannattavuuden ja riskin suhde”

Kutomotien yrityspuisto muodostuu kahdesta kiinteistöstä, joiden pinta-ala on yhteensä 26 000 neliötä. Kiinteistöissä työskentelee muun muassa Elisan, Monetan ja useiden teknologiayritysten henkilöstöä.

Yrityspuiston omistaja on työeläkevakuutusyhtiö Etera, joka ei sitonut projektiin lainkaan omaa pääomaa. Investoinnit rahoitettiin LeaseGreenin kuukausimaksuun perustuvalla palvelumallilla. Sopimuskauden kesto on kahdeksan vuotta.

”Säästämme joka kuukausi enemmän rahaa kuin maksamme LeaseGreenille kuukausimaksua”, Eteran kiinteistöpäällikkö Matti Autere sanoo.

”Kutomon kaukolämpölasku näyttää jopa puolittuvan. Tässä projektissa on erinomainen kannattavuuden ja riskin suhde.”

LeaseGreenin ennusteen mukaan Etera saavuttaa Kutomotien energiatehokkuushankkeen investoinneille yli 19 prosentin tuoton.

Autereen mukaan projekti täytti kaikki tilaajan asettamat tavoitteet. Hänen mielestään Kutomon kokemukset viittaavat siihen, että energiatehokkuuden potentiaali pitäisi selvittää lähes jokaisessa suomalaisessa toimitilakiinteistössä.

Kutomon hankkeessa mukana ollut Corbelin tekninen manageri Jan Trygg sanoo, että asennukset toteutettiin poikkeuksellisen sujuvasti.

”Toteutus ei häirinnyt kiinteistön vuokralaisia, ja talossa työskentelevien ammattilaisten olosuhteet paranivat. Ilmanvaihto ja lämmönjako toimivat aiempaa paremmin, valaistuksen teho parani uuden LED-valaistuksen ansiosta ja talojen korjausvelka pieneni.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Eteran yrityspuisto leikkasi lähes kolmanneksen energiakuluistaan”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat