Kokeile kuukausi maksutta

Valittaminen kannatti – VVO:n saama kauppahinta nousi lähes 13 miljoonalla

Ara on tehnyt päätöksen myös toisesta VVO:n valituksesta, joka koskee VVO:n Y-Säätiölle myymien yli 8600 asunnon kauppahintaa.

Ara on tehnyt päätöksen myös toisesta VVO:n valituksesta, joka koskee VVO:n Y-Säätiölle myymien yli 8600 asunnon kauppahintaa.

Vaikka VVO:n oikaisuvaatimukset menivät vain osittain läpi, kauppahinta nousi kuitenkin lähes 13 miljoonalla eurolla.

VVO:n ja Y-Säätiön asuntokaupan hinta on määräytyy sen perusteella, paljonko omistaja on sijoittanut kohteiden rakentamiseen omia varoja. Kauppahinta eli luovutuskorvaus on omien varojen määrä indeksillä korotettuna.

Ara hyväksyi kaupan kahtena kokonaisuutena. VVO vaati oikaisua kumpaankin kauppaerään.

20.10.2016 tehdyn päätöksen mukaan kauppahinta nousi 10 miljoonalla eurolla.

Korotus johtuu valtaosin siitä, että luovutuskorvauksen laskennan lähtökohdaksi hyväksyttiin edellisten osakkeen omistajien yhtiöön sijoittamat omat varat. Aran aikaisempi tulkinta oli, että omiksi varoiksi hyväksytään vain summa, jonka VVO Asunnot Oy on aikanaan sijoittanut yhtiöiden osakkeet ostaessaan.

Aran mukaan VVO vaati myös, että kiinteistöjen perusparannuksessa tarvittavien omien varojen määrä olisi myös huomioitu luovutuskorvauksen omiksi varoiksi. Tätä Ara ei kuitenkaan hyväksynyt, koska VVO on asukkaiden vuokrissa perinyt tähän tarkoitukseen varoja ennakolta.

Ensimmäistä kauppaerää koskevasta valituksesta Ara päätti viime heinäkuussa. Y-Säätiön maksettavaksi tuleva kauppahinta nousi vajaalla 2,8 miljoonalla eurolla.

Yhteensä VVO:n valitukset nostivat Y-Säätiön maksamaa kauppahintaa lähes 13 miljoonalla eurolla.

Valitusten jälkeen kauppahinnaksi eli enimmäisluovutuskorvaukseksi tuli 80,6 miljoonaa euroa.

Korjausrahat eivät siirtyneet

VVO:n ja Y-Säätiön välinen asuntokauppa on herättänyt paljon keskustelua erityisesti siksi, että asukkaiden vuokrissaan ennakkoon keräämät korjausrahat eivät siirtyneet kaupassa kiinteistöjen mukana. Asunnot myytiin kiinteistö kerrallaan, eikä yhtiökauppana, jolloin korjausrahat olisivat siirtyneet.

Ara on arvostellut kaupan toteuttamista kiinteistökauppana. Virastosta kerrotaan, ettei se kuitenkaan voinut määrätä kaupan toteuttamistapaa. Ylijohtaja Hannu Rossilahti on perustellut viraston menettelyä vanhentuneilla säädöksillä.

VVO on arvostellut verkkosivuillaan voimakkaasti Aran toimintaa kaupassa. ”Näkisimme hyväksi, että Aran toiminta tutkitaan”, VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen totesi. Lue Rakennuslehden juttu asiasta tästä.

Ara on vastannut kritiikkiin tiedotteella.

”Huoli toimijan oikeusturvasta on turha, sillä Ara antaa ratkaisuissaan perustellun päätöksen, johon voi hakea oikaisua. Tästä voi valittaa edelleen hallinto-oikeuksiin. Suomessa toimijoiden ja kansalaisten oikeusturva on hyvin järjestetty ja varmistettu”, Ara vastasi VVO:lle. Lue asiaa koskeva Rakennuslehden juttu.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Valittaminen kannatti – VVO:n saama kauppahinta nousi lähes 13 miljoonalla”

  1. Onkohan sitä nyt tutkittu ovatko ne ”omat varat” mistä peräisin? Eli onko omistajat (vakuutusyhtiöt ja ammattiliitot) oikeasti niitä sijoittaneet sinne? Vai ovatko omat varat peräisin asukkailta perityistä vuokrista?

    1. Samaa minäkin olen joskus laskeskellut ja nyt piti panna vielä tämän uuden päätöksen myötä laskelmat uusiksi. Eli kysymys kuuluu onko Metalliliitto pannut asuntojen rakentamiseen omia varojaan 7,8 milj. € ja Rakennusliittokin 6,7 milj. €? Toki noissa summissa on mukana indeksin tuomaa korotusta, mutta tuskin ”köyhillä” ammattiliitoilla on ollut varaa noin suuriin sijoituksiin. Vai onko? Siksikö jäsenmaksut ovat olleet nyt niin korkeita? Ja antavatko liitot nyt jäsenmaksuissa vapaavuosia? Silloinhan siitä tulisi hyötyä verottajalle eli valtiolle kun jäsenmaksuja ei kerättäisi ja ei siten olisi verovähennyksiä niiltä osin.

    2. Niin…helppo tuo olisi ollut ainakin tarkistaa. Sieltä pitäisi löytyä joko tertäärilainavelkakirjoja tai päätös osakepääoman korottamisesta. Osakepääoman korotuksilla omistussuhteet ovat saattaneet vuosien saatossa muuttua, jos kaikki eivät ole merkinneet uusia osuuksia.

  2. Missä AY-porukka mukana siellä aina ongelma, siis AINA ONGELMA kaikissa asioissa

  3. Tuskin liittojen säännöt mahdollistavat jäsenmaksujen sijoittamista osakkeisiin. Eipä ole tilintarkastajat puuttuneet asiaan.

    Tässä olisi liikeideaa. Perusta ammattiliitto. Maksa jäsenmaksuja ja saat vähentää ne verotuksessa. Sijoita sitten osakkeisiin ja liitto saa osingot verovapaina. Sitten vielä keplottelet rahat itsellesi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat