Kokeile kuukausi maksutta

Firan toimitusjohtajalle poliisin ansiomitali – käräytti rikollisen alaisensa

Firan toimitusjohtaja Jussi Aho ilmiantoi oman alaisensa lahjonnasta.

Rakennusliike Firan toimitusjohtajalle Jussi Aholle annettiin 16.2. poliisin kullattu ansiomitali.  Hän sai ansioristin työstään korruption ja harmaan talouden ennaltaehkäisyssä. Ansiomerkki on harvinainen siviilitehtävissä työskenteleville ja ainutlaatuinen yritysjohdon edustajalle.

Aho on esiintynyt asiassa julkisuudessa erityisesti HKR:n lahjusjutun yhteydessä ja painottanut kulttuurin merkitystä väärinkäytösten torjunnassa. Hän oli tämän tutkinnan käynnistäjä. Kun hän epäili, että hänen alaisena toimi rikollisesti, ilmoitti hän asiasta poliisille.

”Avoin ja vuorovaikutteinen yrityskulttuuri mahdollistaa hyvän ja reilun liiketoiminnan. Vastuu yrityskulttuurin kehittämisestä on ensisijaisesti yritysjohdolla”, Aho sanoo.

”On vaikea kuvitella, että mikään muu tunnustus voisi merkitä minulle henkilökohtaisesti niin paljon kuin tämä merkitsee. On hienoa, että Suomessa tällaisesta työstä voi saada näin merkittävän tunnustuksen. Koen myös, että tämä on samalla arvostus Firassa asian eteen tehtyä työtä kohtaan. Koko Suomen yhteiskunnan toimivuus ja kehittyminen perustuvat läpinäkyvän ja reilun toiminnan varaan”, toteaa Aho.

Tätä artikkelia on kommentoitu 13 kertaa

13 vastausta artikkeliin “Firan toimitusjohtajalle poliisin ansiomitali – käräytti rikollisen alaisensa”

 1. Hienoa ja uraa uurtavaa työtä Jussi!

 2. Hieno homma ja onnittelut! Kulttuurin merkitys harmaan talouden ja korruption torjunnassa on kiistaton. Muutos tässäkin asiassa kun tapahtuu vain muuttumalla. Valtiovalta on ajan saatossa joutunut puuttumaan erilaisin keinoin rakennusalan harmaan talouden ongelmiin, mutta jos ala itse kykenisi torjumaan sen, ala ei olisi jatkuvasti ”suurennuslasin” alla. Niin kauan kuin ala sallii harmaan talouden esiintymisen, niin kauan sitä esiintyy. Jussi Ahon tekemä työ asian eteen, on hyvä esimerkki konkreettisesta työstä muutoksen eteen.

 3. Ansiomitali, -risti ja -merkki mainittu. Mikäs se nyt olikaan?
  #etevätoimittaja

  1. Kyllä ansiomitali, -risti ja -merkki tuosta uutisesta kuuluu Firan tiedotukselle. Toki Jussi on sen verran ansioitunut henkilö, että hänelle kuuluisivat nuo kaikki ja vielä ketjujen kera.

   Tässä tiedotteen alku:

   Rakennusalaa uudistavan Firan toimitusjohtajalle Jussi Aholle annettiin tänään 16.2. poliisin kullattu ansiomitali. Kunniamerkin myönsivät sisäministeri Paula Risikko ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Aho sai ansioristin työstään korruption ja harmaan talouden ennaltaehkäisyssä. Ansiomerkki on harvinainen siviilitehtävissä työskenteleville ja ainutlaatuinen yritysjohdon edustajalle.

 4. Millä perusteella hän sitten pestasi tämän?

 5. Alainen ei voisi tehdä koskaan tuollaista asiaa ylemmistä tahoista. Joutuisi leimatuksi koko loppu elämäkseen ja tulisi mr.nobody vaikka olisi kuinka oikeassa.

  1. Jussi Aho oli puhumassa joulukuussa Korruptionvastaisessa päivässä. Hän kertoi, kuinka konkreettisesti hän itse oli kärsinyt ilmiannosta. Uhkailukierre jatkui pitkään ja johti lopulta tuomioon.

   Monet ilmiantajat ovat periaatteen miehiä ja naisia, jotka Ahon tavoin kantavat seuraukset. Ilmiantajan suojaa olisi kuitenkin syytä parantaa, sillä ei epäkohtien paljastamista voi jättää periaatteen miesten ja lehdistön harteille.

   Korruptiolla ja dopingilla on tässä suhteessa paljon yhteyttä, eikä näiden viikkojen dopingpaljastuksen jälkeen voi olla mainitsematta tuon toisen Ahon, eli Eskon, toimintaa median ajojahdissa, kun Hiihtoliiton systemaattinen dopingohjelma paljastettiin.

   Asfalttikartellijuttu kertoi, että ala ei suinkaan suojellut kartellin käräyttäjiä vaan siinä kiinni jääneitä. Käräyttäjät leimattiin. Näin itse tämän konkreettisesti, kun osallistuin rakennusteollisuuden golfkilpailuun ja ihmettelin, miksi aiempien vuosien voittaja ja aiempi pelikaverini ei ollut paikalla puolustamassa voittoaan. ”Sillä miehellä ei ole enää mitään asiaa näihin kilpailuihin”, oli spontaani vastaus.

   Ahon mukaan korruptio jää harvoin täysin piiloon yrityksissä. On ihmettelijöitä, epäilijöitä ja silminnäkijöitäkin. Monissa yrityksissä vallitsee kuitenkin vaikenemisen kulttuuri. Suurin osa henkilökunnasta pelkää eikä jaksa puuttua, koska puuttuminen voisi aiheuttaa häiriötä omaan elämään. Pitkään jatkuessaan tämä luonnollisesti mädättää yrityskuluttuuria.

   Johtotason korruptio on kaikkein vaarallisinta, sillä mitä isot edellä sitä pienet perässä. Johtaja näyttää esimerkkiä siitä mikä on sallittua ja mikä ei.

   Kyse ei ole pelkästä korruptiosta vaan sama ilmiö koskee myös seksuaalista härintää. Se tuntuu olevan vielä vaietumpi asia kuin korruptio, mistä kertoo se, että yleisesti tunnettujenkin kähmijöiden ura on jatkunut toimitusjohtajana ja sitten hallitusammattilaisena.

   Hallitus valmistelee parhaillaan korruptionvastaista strategiaa. Yksi keskeisistä asioista siinä on ilmiantojärjestelmän kehittäminen: miten ilmiantomahdollisuuksia lisätään ja miten ilmiantajaa suojellaan. Tärkeänä pidetään ilmoituskanavaa, jossa voisi ilmiantaa luottamuksellisesti ja jopa nimettömästi. Tämän asian tärkeyttä korosti korruptionvastaisessa päivässä puhunut Vantaan kaupungin lakimies, joka totesi, että nykyjärjestelmässä hän ei voi taata ilmiantajan nimen suojaa. Sama saattaa koskea montaa muutakin organisaatiota.

   1. Työelämässä kannattaa olla itselleen rehellinen.Voi katsoa aina itseään peilistä. Muiden tekemisiin puuttuvalle tai arvostelijoille käy äkkiä huonosti.20 vuoden aikana tämä on tullut huomattua ja suhde työelämään on kyyninen.Muitten jaskoja ei kannata ottaa omalle kontolleen.

   2. Tuo että ”hallitus valmistelee korruptionvastaista strategiaa” ei nyt varsinaisesti ole tae edistymisestä asian suhteen. Poliitikot jos ketkä ovat suorastaan avoimen korruptoituneita esim. virkanimitysten, luottamustehtävien sekä liikelaitosten johtotehtävien jaon suhteen. Entäpä suoranainen rahan- tai etujen jako poliitikoille (Kanerva, Vanhanen jne), HTY:n sotkut Skanskan kanssa sekä viimeisenä Bernerin suosiollinen tuki Finavian tilintarkastajalle. Piiri pieni pyörii ja laajenee…?

 6. Jussi Aho piti yritysetiikasta aivan erinomaisen esitelmän RT:n työpajassa viime viikolla.
  Vaikea aihe (ei haastava 🙂 ja erinomaisen kiinnostava tapa esittää. Ja mies tekee kuten puhuu. Onnittelut!

 7. No korruptiosta ilmoittaminen on ilmeisesti vain rikkaiden mahtimiesten oikeus, eli niillä joilla on varaa maksaa juristeja taakseen. Kun tavallinen duunari ilmoittaa korruptioepäilystä kilpailuvirastoon niin siellä ei aleta edes tutkimaan.. Näin mm. SRV:n ja isojen kalustovuokraamojen välisissä hintasopimusasiassa.

  1. (Viiden miljoonan tapaus) Poliisi pyytää tapahtumien kulusta selvityksen yksin omaan epäillyiltä (korkeassa asemassa). Yllätys yllätys vastaus on emme ole syyllistyneet rikolliseen toimintaan.
   Tutkinta päätettiin lopettaa siihen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat