Tutkimus: Yllättävän moni asuntovelallinen ei ole varautunut korkojen nousuun

Asuntovelalliset uskovat korkojen maltilliseen nousuun tulevan kolmen vuoden aikana, selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta.

Neljä kymmenestä uskoo asuntolainansa kokonaiskoron olevan 1,5–3 prosenttia kolmen vuoden kuluttua. Yleisimpiä tapoja varautua korkojen nousuun olivat tutkimuksen mukaan säästäminen, pieni lainamäärä ja korkokatto.

Kolmasosa asuntovelallisista ei kuitenkaan ole varautunut korkojen nousuun mitenkään.

”Oli yllättävää, että vain alle puolet nuorista (alle 35-vuotiaista) asuntovelallisista osasi arvioida mihin suuntaan korot ovat menossa. Kolmasosa nuorista ei osannut sanoa edes asuntolainansa nykyistä kokonaiskorkoa”, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kertoo.

”Positiivista oli kuitenkin se, että nuoret asuntovelalliset ovat varautuneet korkojen nousuun muita paremmin. Vain viidesosa alle 35-vuotiaista asuntovelallisista ilmoitti, ettei ole varautunut korkojen nousuun mitenkään.”

Omistusasuminen edelleen mieluisinta

Tutkimuksen mukaan omistusasunto säilyy suomalaisten ykkösvaihtoehtona. Seitsemän kymmenestä suomalaisesta haluaisi ensisijaisesti asua omistusasunnossa.

”Puheet vuokra-asuntosukupolven kasvamisesta vaikuttavat kyselyn perusteella liioitelluilta. Omistusasuminen on selvä ykkösvaihtoehto myös nuorilla, ja yli puolet vuokralla asuvista haluaisi ensisijaisesti asua omistusasunnossa.”

Asuntomarkkinoilla kohtaanto-ongelmat koskevat myös asunnon kokoa. Kyselyssä viidesosa alle 25-vuotiaista koki asuvansa liian pienessä asunnossa, kun taas yli 60-vuotiaista viidesosa asuu mielestään liian suuressa asunnossa.

Vastaajat uskovat myös asuntojen hintojen alueellisen eriytymisen jatkuvan.

”Pääkaupunkiseudulla asuvista kuusi kymmenestä uskoo asuntojen hintojen nousevan muuta Suomea nopeammin. Sen sijaan pienemmillä paikkakunnilla jopa joka kuudes uskoo asuntojen hintojen laskevan tulevan vuoden aikana.”

Tutkimuksen toteutti Nordealle internetpaneelina YouGov 27.4.-3.5.2017 välisenä aikana. Vastaukset on painotettu haastateltavan ikä, sukupuoli ja asuinpaikka huomioiden. Kyselyyn vastasi 1006 vähintään 18-vuotiasta suomalaista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tutkimus: Yllättävän moni asuntovelallinen ei ole varautunut korkojen nousuun”

Jätä kommentti