Grohen hanoja yrityksen messuosastolla FinnBuild-messuilla 2016.

Tukes: Suomessa myytävät keittiöhanat ja lasiset suihkuseinät ovat turvallisia

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei löytänyt puutteita testaamistaan keittiöhanoista ja lasisuihkuseinistä.

Kirjoittaja(t) Johanna Aatsalo

Testatuissa hanoissa ei havaittu puutteita, ja kaikki testatut lasiset suihkuseinät sekä yksi saunan ovi olivat testausstandardin mukaisia. Testaukset olivat osa laajaa rakennustuotteiden testausohjelmaa, jota Tukes tekee tämän vuoden aikana.

Testiin valitut tuotteet hankittiin kulutustavarakaupoista, ammattilaistukuista, valmistajalta sekä Suomessa toimivista verkkokaupoista. Testeillä selvitettiin täyttävätkö tuotteet kansalliset vaatimukset. Keittiöhanoista tutkittiin tiiviyttä ja paineensietoa. Lasisista suihkuseinistä selvitettiin niiden iskunkestävyyttä ja pirstoutuvuutta. Hanoista selvitettiin lisäksi liukeneeko niistä terveydelle haitallista lyijyä tai kadmiumia yli sallitun määrän.

Suomen rakentamismääräysten mukaan vesilaitteisto on tehtävä sellaiseksi, että veden kanssa kosketuksiin joutuvista materiaaleista ei aiheudu terveysvaaraa. Vesilaitteistojen pitää olla kestäviä ja toimintavarmoja koko suunnitellun käyttöiän ajan.

12 keittiöhanaa

Testaukseen otettiin 12 keittiöhanaa eri valmistajilta. Hanat valittiin testeihin, koska niitä myydään laajalti myös suoraan kuluttajille. Toimiviakin hanoja saatetaan vaihtaa esimerkiksi sisustuksellisista syistä, ja kuluttajat voivat asentaa niitä itse.

Hanoista saattaa liueta raskasmetalleja, ja puutteet tiiviydessä tai paineenkestossa voivat aiheuttaa vuotovahinkoja. Siksi niille on annettu turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä teknisiä vaatimuksia. Hanoista aiheutuva mahdollinen terveyshaitta oli myös perusteena valittaessa keittiöhanat testausohjelmaan.

Yhdenkään keittiöhanan testatuissa ominaisuuksissa ei havaittu puutteita. Testiryhmän keittiöhanat oli valmistettu Suomessa, Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella. Hanojen hinnat vaihtelivat 15 – 340 euron välillä.

Vapaaehtoinen tyyppihyväksyntä kertoo laadusta

Suurimmalle osalle käyttövesijärjestelmään liitettävistä rakennustuotteista on mahdollista hankkia tyyppihyväksyntä. Rakennustuotteen tyyppihyväksyntä tarkoittaa, että tuotteen tulee täyttää kansalliset lainsäädännössä annetut vaatimukset ja että tuote on testattu ja tyyppihyväksyntälaitos on tehnyt laadunvarmistuksen.

Tyyppihyväksynnän hankkiminen on kuitenkin valmistajalle vapaaehtoista ja markkinoilla voi olla tyyppihyväksymättömiä tuotteita, jotka täyttävät kansalliset vaatimukset. Jos käyttövesijärjestelmään liitettävää rakennustuotetta ei ole tyyppihyväksytty, kannattaa ainakin tarkistaa tuotetta koskevat sertifikaatit tai muut vastaavat dokumentit.

Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on velvollisuus huolehtia siitä, että käytettävät rakennustuotteet ovat vaatimusten mukaisia. Markkinoilla voi myös olla vesijärjestelmiin liittyviä tuotteita, jotka eivät ole sopivia Suomen olosuhteisiin. Vuotovahinkojen ja terveysriskien minimoimiseksi kannattaa vesijärjestelmän laitteistoja valittaessa varmistaa, että tuote soveltuu ominaisuuksiltaan Suomen oloihin ja kyseiseen kohteeseen.

Valmistajan on CE-merkittävä suihkuseinät ja saunan ovissa käytettävät rakennuslasit. CE-merkinnällä valmistaja vakuuttaa, että rakennustuotteen ominaisuudet ovat eurooppalaisen harmonisoidun tuotestandardin tai eurooppalaisen teknisen hyväksynnän mukaiset.

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tukes: Suomessa myytävät keittiöhanat ja lasiset suihkuseinät ovat turvallisia”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi