Kokeile kuukausi maksutta

Syyttäjä: HOK-Elannon ex-johtaja osteli satojentuhansien lahjuksilla tyttärilleen hevosia ja maksoi tallimaksuja – mittavat lahjuskäräjät alkoivat

HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja Jari Leivo joutui mittavien lahjusepäilyjen käsittelyn yhteydessä ensimmäistä kertaa viestimien kameroiden eteen maanantaiaamuna, kun oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa.

HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja Jari Leivo joutui mittavien lahjusepäilyjen käsittelyn yhteydessä ensimmäistä kertaa viestimien kameroiden eteen maanantaiaamuna, kun oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa.

Hän totesi käräjäoikeuden aulassa Helsingin Sanomille, että toiminnassa ei ole ollut kyse lahjonnasta vaan urheilusponsoroinnista.

”Kukaan ei edes väitä, että ketään olisi suosittu”, Leivo sanoi.

Hän ei yrittänyt vältellä kameroita sen enempää käräjäoikeuden käytävällä kuin oikeussalissakaan.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely kestää ensi kesään asti. Pelkästään syytteiden lukemiselle on varattu kaksi ensimmäistä istuntopäivää sekä yksi varapäivä.

Syytetään lähes 800 000 euron lahjusten ottamisesta

Leivo on syytteessä muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa.

Syyttäjien mukaan Jari Leivo otti HOK-Elannon kiinteistöjohtajana vastaan lahjuksia itselleen ja perheelleen HOK-Elannon liike- ja sopimuskumppaneilta 797 127 euron arvosta vuosina 2005–2012.

Kymmenen eri yhtiön edustajat tukivat rahallisesti Leivon tytärten hevosurheiluharrastusta. Syyttäjien mukaan kyse oli todellisuudessa huippu-urheilun tukemisen sijasta lahjonnasta.

Lahjuksilla on syytteiden mukaan muun muassa maksettu hevosten tallipaikkamaksuja, ratsastusvalmentajan palkkioita sekä rahoitettu hevosten hankintoja.

Syyttäjien mukaan lahjojien tarkoituksena on ollut, että Leivo suosisi heidän yrityksiään työssään HOK-Elannossa.

Kaikki syytetyt kiistävät syytteet.

Skanskalle esitetään vähintään 300 000 euron sakkoa

Syyttäjät Tuire Tamminiemi, Katja Harakka ja Seita Heinström vaativat kaikille yli 15 syytetylle vankeusrangaistuksia. Syyttäjät eivät vielä maanantaina suostuneet tarkentamaan, miten ankaria vankeustuomioiden pitäisi olla.

Syyttäjät vaativat myös yhteisösakkorangaistusta Skanska Talonrakennukselle, Forma-Futuralle, Caverion Suomelle ja Innovarchille.

Skanska Talonrakennuksen ja Caverion Suomen yhteisösakon pitää olla syyttäjien mielestä vähintään 300 000 euroa, Forma-Futuran 250 000 euroa ja Innovarchin 40 000 euroa.

Yksi syytetyistä on Forma-Futuran omistaja ja toimitusjohtaja Leila Tuominen. Hän oli keskeinen toimija Vantaan entisen apulaiskaupunginjohtajan Jukka Peltomäen lahjusvyyhdissä.

Tuominen tuomittiin kesäkuussa Peltomäen lahjonnasta kahdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Helsingin käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

HOK-Elannon tapauksessa häntä syytetään Leivon lahjonnasta. Syytteen mukaan Tuominen antoi HOK-Elannon Leivolle ja tämän perheenjäsenille yhteensä runsaan 112 000 euron oikeudettoman edun vuosina 2005–2012.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Syyttäjä: HOK-Elannon ex-johtaja osteli satojentuhansien lahjuksilla tyttärilleen hevosia ja maksoi tallimaksuja – mittavat lahjuskäräjät alkoivat”

  1. ”Hän ei yrittänyt vältellä kameroita” kertoo omaa kieltään siitä, että hän ottaa rehellisesti vastuun teoistaan, jota lain mukaan nyt tulkitaan. Lain tulkinta ja tuomarin päätös on eri asia kuin omatunto. Nimenomaan omatunto on se, joka on tässä julkisivuja ylläpitävässä yhteiskunnassa kateissa. Omatunto löytyy tunteiden käsittelyn, vapauden ja vastuun kautta. Keltainen lehdistö voisi löytää kateissa olevan tunneälynsä ja henkilön leimaamisen sijaan tehdä juttuja siitä, miten se omatunto löytyykään.

  2. Lahjonnalta haiskahtaa, mutta onko tässä maassa herroja ennenkään tuomittu rötöksistään?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat