Kokeile kuukausi maksutta

Skanskan ylintä johtoa syytetään törkeistä lahjusrikoksista

Rakennusyhtiö Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahtea epäillään törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ja lahjomisesta elinkeinotoiminnassa. Syytteet liittyvät niin kutsuttuun HOK-Elanto-lahjusepäilyvyyhtiin. Särkilahden kanssa samassa vyyhdissä on syytteessä HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja Jari Leivo.

Rakennusyhtiö Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahtea epäillään törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ja lahjomisesta elinkeinotoiminnassa. Syytteet liittyvät niin kutsuttuun HOK-Elanto-lahjusepäilyvyyhtiin. Särkilahden kanssa samassa vyyhdissä on syytteessä HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja Jari Leivo.

Epäilty kuvio paljastui, kun keskusrikospoliisi tutki Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen lahjusjuttua.

Lahjusvyyhdin epäillään olevan yksi Suomen rikoshistorian suurimmista.

Helsingin käräjäoikeus tiedotti tiistaina, että kokonaisuuden valmisteluistunto järjestetään Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Särkilahden lisäksi epäiltynä on myös toinen Skanskan nykyinen johtaja ja kaksi Skanskan entistä johtajaa. Toinen epäillyistä entisistä johtajista on Skanskan entinen toimitusjohtaja Juha Hetemäki. Skanskan johtajia koskevat epäilyt ajoittuvat vuosille 2006–2012.

Juha Hetemäki kiistää syytteet. HS ei tavoittanut Tuomas Särkilahtea. Skanskan viestintäpäällikkö Liisa Salmela kertoi, ettei Skanskalla ole asiaan uutta kommentoitavaa. Salmelan mukaan Särkilahti kiistää syytteet.

HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan Jari Leivon epäillään ottaneen urheilusponsorointiin liittyviä lahjuksia itselleen ja läheisilleen HOK-Elannon liike- ja sopimuskumppaneilta. Häntä syytetään lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 12 kertaa

12 vastausta artikkeliin “Skanskan ylintä johtoa syytetään törkeistä lahjusrikoksista”

 1. Suomessa on maksettu lahjuksia kuntien ja valtion hallinnon virkamiehille aina. Kysymys on niin sanottu (KYNNYS RAHA ) jota ilman rakennusliike ei saa sitä urakkaa.

  1. Pitää paikkansa. Vielä kun tähän lisätään kynnysrahat joita pitää maksaa isännöintitoimistoille jotta saa taloyhtiön maksamia urakoita ja korjaustöitä. Toisaalta harmittaa kun nämä rahaa pyytävät isännöitsijät eivät maksa itse mitään mistään vaan maksattavat nämä urakkahintaan sisällytetyt kynnysrahat taloyhtiöillä. Ja tämä toimintamalli on varsin yleistä, milloin maksetaan isännöintiyhtiön virkistyskassaan tai kokous- tai koulutusmatkakassaan tai mihin milloinkin. Eikä kyse ole mistään pikku isännöintifirmoista, isoilla pyörii hyvät urakat joista saa revittyä taalat irti. Hyvin voideltu isännöitsijä on urakoitsijan pankki.

 2. Jos ylintä johtoa edes syytetään tällaisesta, niin jotain siellä on todellakin suhmuroitu. Tällainen leimaa kyllä koko yhtiön toiminnan ja kyseenalaistaa luottamusta koko rakennusalaan. Hiukan samaan tapaan kuin viime aikoina käyty keskustelu alan laadunhallinnasta. Uskovatko nämä herrat syyttömyyteensä vilpittömästi, kun eivät tajua itse lähteä. Toisaalta oman toiminnan kriittinen tarkastelu on hyvin usein se kaikkein vaikein tehtävä.

  1. Olen täysin samaa mieltä! Tällainen toiminta kertoo riittävästi Skanska rakennusliikkeen ylimmän johdon moraalista/arvoista. Eikö keneltäkää ko. firmassa löydy selkärankaa moisten ketkujen hyllyttämiseen?

   1. Ei pysty, kun tyhjenis koko pääkonttori

 3. Tämä on sitä Skanskan suuresti vaalimaa Code of Conductia.
  Todellisuudessa ei taida koskea kuin työmaahenkilöstöä.
  Ylinjohto rypee ja relestää eettisiä toimintatapoja kehuen

 4. No vastaavaa toimintaa löytyy aika laajalti, milloin sitä tehdään ”hevosharrastuksen” varjolla, milloin ”uskonnollisen yhteenkuuluvuuden varjolla” ja variaatioita löytyy loputtomiin. Busines on businesta. Tämä on ollut jotakuinkin päällystön työsuhde-etu tai oman firman etu.

 5. Näistä yritysten eettisyysohjelmista voi todeta sen, että nämä luoneet ihmiset ovat kupanneet vuosikausia ”itse” rakentamiensa omakotitalojen tarvikkeista ja niiden rakentamiseen käytetyistä resursseista lähtien kaikkea omaan pussiin ja yrityksen piikkiin. Nyt vuosikymmentä myöhemmin samat ukot jeesustelevat, kuinka pitää olla eettinen ja mitään ei saa ottaa vastaan. Taitaayritysten johtotasolla olla todella vaikea luopua omista eduista ja muuttaa omaa käytöstä. Voidaan kysyä, että onko tällainen toiminta kovin uskottavaa yritystasolla?

 6. kyllä ne skanskan ja muiden rakennusyritysten vastaavat mestarit pitäisi tuolla syytetyn penkillä istua, jokaisella mestarilla on se oma aliurakoitsija firma mikä kulkee työmaalta toiselle, vaikka heillä ei ole ensimmäistäkän miestä työmaalla niin laskutus juoksee parista ukosta koko ajan. 3 kiloa pöydän alta vastaavalle mestarille niin allekirjoittaa mielellään laskun mikä ei ole omasta pussista pois.

  1. Nyt on kova perätön väite. Miksi haluat syyllistää muutenkin ylityöllistetyt vastaavat mestarit?
   Vai oletko Skanskan johtoa? Siellähän johdolla on tapana tehdä työntekijästä syyllinen peitelläkseen omat tekosensa.

   1. Samaa mieltä, kahvikupin äärestä konttorilta ja turvallisen matkan päästä työmaasta taisi tuo kommentti tulla. Vastaavalla mestarilla ei ole mitään kehityshankelitteraa tuollaiseen, kun muutenkin tekee tiukkaa pysyä budjetissa. Jollei pysy, asiaa kyllä esimiesten taholta syynätään, eikä tyhjästä laskutukseen ole tällä tasolla mitään mahdollisuutta. Muutaman tonnin takia oman työpaikkansa riskeeraavan täytyy olla todella tyhmä ja vastaavien mestareiden yleistäminen tällaiseen edustaa mielestäni täysin ala-arvoista ajattelutapaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat