Kokeile kuukausi maksutta

Helsinkiläinen historiallinen teatterirakennus aiotaan myydä – vanhempi kuin itsenäinen Suomi

Valtio etsii aikoinaan varuskuntateatteriksi rakennetulle Aleksanterin teatterille uutta, kulttuurista kiinnostunutta omistajaa.

Aleksanterin teatteri sijaitsee Helsingin Bulevardilla. Kuva: Sirpa Räihä/HS

Helsingin Bulevardilla sijaitseva Aleksanterin teatterina tunnettu teatterirakennus on rakennettu vuonna 1879 ja vaatii laajan korjauksen lähivuosina.

Se on aikoinaan toiminut myös ”väliaikaisesti” vuodesta 1918 vuoteen 1990 saakka Suomen Kansallisoopperan ja -baletin oopperatalona ennen kuin uusi oopperatalo valmistui Töölönlahden rantaan.

Valtion nykyisessä taloustilanteessa opetus- ja kulttuuriministeriöllä ei ole mahdollisuuksia rahoittaa laajaa peruskorjausta. Senaatin tiedotteen mukaan Aleksanterin teatterissa tapahtuva toiminta ei kuulu valtion ydintehtäviin eikä valtion tarvitse tehtäviensä puolesta omistaa rakennusta.

Ministeriö on tiedustellut Helsingin kaupungin kiinnostusta ryhtyä jälleen toimimaan talossa, mutta kaupunki on todennut, ettei sillä ole tarpeita eikä mahdollisuuksia teatterin käyttöön eikä sen korjauksiin.

Peruskorjauksesta liki 40 vuotta

Teatterirakennuksen edellinen laajempi peruskorjaus on valmistunut vuonna 1980. Senaatti-kiinteistöt on tämän jälkeen ylläpitänyt rakennusta ja tehnyt jatkuvasti korjaustöitä kiinteistön kunnon ylläpitämiseksi.

Enää ylläpitokorjaukset eivät riitä. Esimerkiksi teatterirakennuksen vanhentunut talo- ja näyttämötekniikka pitää uudistaa nykyajan vaatimusten tasolle, jotta toiminta teatterissa voi tulevaisuudessa jatkua.

Senaatti-kiinteistöt on aloittanut selvitykset kiinteistön myynnistä vaihtoehtona valtion rahoittamalle korjaukselle. Uuden omistajan pitäisi pystyä kehittämään kiinteistöä niin, että laaja korjaus olisi mahdollista.

Lisäksi toiveena on, että kiinteistölle löytyisi omistaja, joka pitäisi kiinteistön arvonsa mukaisessa kulttuurikäytössä.

Suojelukohde

Senaatti-kiinteistöjen selvitys käynnistyy tarvittavien lausuntojen pyytämisellä muun muassa ympäristöministeriöltä. Myynti voidaan aloittaa, kun tarvittavat lausunnot ja luvat on saatu.

Selvitystyö ei vaikuta Aleksanterin teatterin kiinteistön käyttöön vaan toiminta jatkuu talossa normaaliin tapaan.

Helsingissä Bulevardilla sijaitseva Aleksanterin teatteri on rakennettu vuonna 1879 alun perin venäläiseksi varuskuntateatteriksi. Sitä on laajennettu 1950-luvulla ja se on peruskorjattu 1980-luvulla.

Aleksanterin teatterissa ohjelmisto perustuu pääosin vierailuteatterinäytöksiin. Talon uudemmassa osassa toimii useita harrastusryhmiä ja pieniä yrityksiä. Rakennus on suojeltu.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Helsinkiläinen historiallinen teatterirakennus aiotaan myydä – vanhempi kuin itsenäinen Suomi”

  1. Pitäisikö Senaatti lakkauttaa? Muu valtionhallinto kärsii niukkuudesta, kun Senaati taasen myy arvokiinteistöjä. Vuokrat kohoavat ja tulospalkkiot paukkuu?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat