”En ole hyötynyt Nuorisosäätiön omaisuudesta” – entinen toimitusjohtaja Aki Haaro kertoo nyt näkemyksensä säätiön sotkuista

Haaron omaisuutta on pantu takavarikkoon 275 000 euron arvosta, ja poliisi epäilee häntä lahjusten vastaanottamisesta.

Perttu Nousiainen ja Aki Haaro. Kuva: Anne Vatén / HS, Antti Hämäläinen

Nuorisosäätiön entinen toimitusjohtaja ja asiamies Aki Haaro, 47, ei ole koskaan kommentoinut säätiön sotkuja julkisuudessa. Nyt hän suostuu vihdoin vastaamaan Helsingin Sanomien kysymyksiin, jotka liittyvät epäilyihin väärinkäytöksistä yleishyödyllisessä säätiössä.

HS kertoi tällä viikolla, että poliisi epäilee Haaroa ja Nuorisosäätiön entistä hallituksen puheenjohtajaa Perttu Nousiaista, 39, jopa kymmenien miljoonien eurojen hävittämisestä säätiön omaisuudesta. Poliisin epäilyjen mukaan Nuorisosäätiön varallisuutta on kiertänyt säätiön entiselle johdolle säätiön näkökulmasta epäedullisten kauppojen ja vuokrasopimusten avulla.

Säätiön taloustilanne on heikentynyt jyrkästi, mikä on johtanut asuintalojen myynteihin ja nuorten maksamien vuokrien korotuksiin. Maksuvaikeuksiin ajautunut Nuorisosäätiö myy seitsemän asuintaloaan ja tonttivarallisuutta.

Yli kymmenen vuotta Nuorisosäätiössä

 • Sipoolainen merkonomi Aki Haaro nousi Nuorisosäätiön uudeksi asiamieheksi ja toimitusjohtajaksi 39-vuotiaana syyskuussa 2010.
 • Haaro oli nimityksensä aikana yksi epäilty poliisitutkinnassa, jonka mukaan Nuorisosäätiöstä oli jaettu vaalirahaa sääntöjen vastaisesti. Hovioikeus tuomitsi myöhemmin Haaron luottamusaseman väärinkäytöstä.
 • Kun Haaro valittiin Nuorisäätiön asiamieheksi, hallituksen puheenjohtajana oli Simo Lämsä (kesk). Lämsä työskenteli Kuntien eläkevakuutuksen (nykyisen Kevan) toimitusjohtajana 1981–2005.
 • Haaro oli ennen nimitystään istunut säätiön hallituksen jäsenenä kesästä 2007 lähtien.
 • Haaro työskenteli nimityshetkenään Suomen Keskustan hallintopäällikkönä sekä Apollon Verkkopalvelut oy:n ja Apollo Group oy:n toimitusjohtajana. Hän oli toiminut keskustan ja sen sisarjärjestöjen palveluksessa yhteensä kymmenen vuotta.
 • Haaro joutui jättämään tehtävänsä säätiön toimitusjohtajana ja asiamiehenä tänä kesänä, kun poliisitutkinta epäillystä lahjusten vastaanottamisesta oli alkanut.

Haaro vakuuttaa toimineensa säätiön toimitusjohtajana asianmukaisesti.

”Säätiössä on kaikki hankkeet asianmukaisesti kilpailutettu ja käsitelty ja päätetty hallituksessa”, Haaro kirjoittaa tekstiviestissään. Haaro aloitti Nuorisosäätiön hallituksessa syksyllä 2010 ja lähti sieltä tänä kesänä.

Uusi johto epäilee ylihintaisia kiinteistökauppoja

Hänen aikanaan Nuorisosäätiön hallituksessa olivat päättämässä Perttu Nousiaisen lisäksi muun muassa helsinkiläinen Pasi Pönkä, 70, lohjalainen Rauno Koitermaa, 54, helsinkiläinen Riikka Mykkänen, 40, ja karjaalainen Kiril Häyrinen, 41. Haaron toimitusjohtajakauden alkuvuosina säätiön hallituksen puheenjohtaja oli Kuntien eläkevakuutuksen entinen toimitusjohtaja Simo Lämsä.

Sipoolainen asiamies ja toimitusjohtaja Aki Haaro ei ollut hallituksen jäsen.

Nuorisosäätiön uusi johto on epäillyt, että entinen johto on tehnyt ylihintaisia kiinteistökauppoja ja suostunut epäedullisiin vuokrasopimuksiin.

Nuorisosäätiön nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Pihlman on kertonut esimerkkinä Lahden Hämeenkatu 24:n asuintalon, josta Nuorisosäätiö maksoi kahdeksan miljoonaa euroa, vaikka kiinteistön arvo oli neljä miljoonaa euroa.

Nyt Haaro siis vetoaa siihen, että näistä kaupoista on ollut päättämässä koko Nuorisosäätiön hallitus.

”Selvitykset on tehty kattavasti”

Haaro kiistää viestissään myös väitteet huonosta raportoinnista valvoville viranomaisille, kuten Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) säätiövalvonnalle. PRH on Nuorisosäätiötä koskevissa hakemuksissaan vedonnut muun muassa ”kokonaisuutena törkeään” säätiölain vastaisuuteen.

”Eri viranomaisille on selvitykset tehty viimeisen kahden vuoden aikana myös kattavasti säätiön hankkeista”, Haaro kirjoittaa.

Poliisin ja PRH:n epäilyjen mukaan Haaro ja Nousiainen ovat huonojen liiketoimien avulla kierrättäneet Nuorisosäätiön varallisuutta itselleen. PRH katsoo, että Haaro ja Nousiainen ovat näin saaneet yhtiöilleen satojentuhansien eurojen säätiölain vastaisen edun Nuorisäätiön yhteistyökumppanin Salpausselän Rakentajat oy:n kautta.

Haaro kiistää erilaiset rikosepäilyt, vaikka hänen omaisuutta on pantu takavarikkoon 275 000 euron arvosta ja poliisi epäilee häntä lahjusten vastaanottamisesta elinkeinotoiminnassa.

”En ole saanut suoritusta loppupalkastani”

Haaro vastasi kysymykseen, onko hän hyötynyt rahallisesti Nuorisosäätiön omaisuudesta muutoin kuin omassa palkassaan tai palkkioissaan.

”En ole”, Haaro kirjoittaa.

Haaro nostaa vastauksessaan esiin epäkohdan, joka liittyy hänen omaan taloudelliseen asemaansa ja korvauksiin Nuorisosäätiöstä.

”En ole myöskään saanut suoritusta sopimukseni mukaisesta loppupalkastani”, hän kirjoittaa.

Haaron ansiotulot ovat olleet hänen asiamiesnimityksensä jälkeen hyvät. Helsingin Sanomien Verokoneen mukaan hänen ansiotulonsa ovat vaihdelleet 130 000 ja 220 000 euron välillä. Suurimmat ansiotulot hän sai vuonna 2016.

Nuorisosäätiö ei ole tiedottanut siitä, lupasiko entinen hallitus Haarolle jonkinlaisen kultaisen kädenpuristuksen eli erokorvauksen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “”En ole hyötynyt Nuorisosäätiön omaisuudesta” – entinen toimitusjohtaja Aki Haaro kertoo nyt näkemyksensä säätiön sotkuista”

 1. Mitä se itkee, kertois sit kenelle hyöty on mennyt ja mistä löytyy kateissa olevat rahat?
  Avunannosta rikoksen selvittämiseksi ei tuomiota, muuta kuin rupee julkaiseen pöytäkirjoja ja sähköposteja, niin saa asia julkisen käsittelyn.
  Kepulaiset on yhteisen kassan elättejä, ikävä kyllä!

 2. Höpsistä sentään, iso mies kehtaakin!

  Ei kai kukaan ala puliveivaamaan selkeitä lakeja, sääntöjä ja sopimuksia vastaan muutoin kuin omaa etuaan ajaakseen. En minä ainakaan niin tyhmä olisi, että riskeeraisin oman ja läheisteni elämän ja toimeentulon jonkun ulkopuolisen takia.

  Jokainen ajattelee omaa etuaan ja kiintymyksensä kehällä olevien läheistensä etua, toimipa sitten itsensä tai heidän eduksi oikein tai väärin.

  1. Mitä Haaroon tulee, niin ehkä kyseessä on hyödyllinen hölmöläinen. Annetaan hänelle mahdollisuus uhriuta ensin, syytteet vasta sen jälkeen. Mitä entiseen säätiön johtoon tulee, niin ehkä nälkä ei ole lähtenyt pöytää vaihtaessa, vaan on tarvinut nokkia vielä vanhasta pesästä.

 3. Näiden tyyppien toiminnan takia yritykseni toiminta täytyy lopettaa koska tilat joissa olemme olleet 10v tullaan purkamaan nopealla aikataululla. Samalla loppuu 12 ihmisen työt tämän takia.

  1. Eli yrityksesi ei kykene millään tasolla reagoimaan muutokseen? Ehkä parempi että loppu tuli aiemmin kuin myöhemmin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat