Kädentaitaja kaipaa kaveriksi nuoria osaajia

Rakentamisen Laatuteko -kisassa palkittu kirvesmies Olli Salonen on menestyksestään iloisesti yllättynyt.

Olli Salonen. Kuva: Arto Rautianen

”On hienoa, että valinta osui tällaiseen perusrakentamisen ammattilaiseen. Toivottavasti tämä tuo lisää arvostusta kaikille muillekin, jotka ovat työmailla vastaavissa hommissa”, Firalle työskentelevä Salonen tuumaili palkinnosta kuultuaan.

Hyrylässä asuva 56-vuotias kirvesmies on ollut rakennusalalla koko ikänsä. Ura alkoi aikanaan apupojan hommista, ja lähes neljän vuosikymmenen aikana erilaiset työmaat ovat tulleet tutuiksi likipitäen jokaisesta kulmasta. Samalla ovat karttuneet myös kädentaidot aluksi kokeneemman timpurin opissa, sittemmin osana isompaa tiimiä.

Palkintoperusteissa kiitelläänkin miehen raudanlujaa ammattitaitoa, käytännön kokemusta ja laadun suhteen periksi antamatonta asennetta. Nykyisellään muun muassa viimeistely- ja takuukorjaustöitä tekevän Salosen jäljiltä on turha hakea epätasaista maalipintaa, irvistävää parkettia tai heikosti kiinnitettyä jalkalistaa.

Samalla tavoin hänen silmänsä havaitsee nopeasti huolimattoman kädenjäljen, jota on kuulemma turha peitellä millään tekosyyllä.

”Hyvä laatu lähtee jokaisen omasta asenteesta ja ammattiylpeydestä, jota valitettavasti puuttuu edelleen. Liian monia asioita joudutaan paikkaamaan jälkikäteen ja takuukorjausten yhteydessä.”

Kokenut kirvesmies harmittelee myös sitä, että parikymppiset nuoret ovat kadonneet kuluvan vuosikymmenen aikana työmailta lähes täysin. Edellinen ”oppipoika” oli työkaverina yli 10 vuotta sitten.

”Mielellään sitä jo siirtäisi omaa osaamistaan ja tietämystään nuorille, ettei heidän tarvitse tehdä samoja virheitä uudestaan. Tällä alalla oppii parhaiten tekemällä ja ottamalla mallia kokeneemmilta. Sitä kautta pidetään kiinni myös laadusta.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kädentaitaja kaipaa kaveriksi nuoria osaajia”

Vastaa