Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki nopeuttaa katutöiden tekoa ja talonrakentajat leikkaavat aikataulustaan puolet pois tahtiaikataulun avulla

YIT on hyvässä vauhdissa tavoitteessaan parantaa tuottavuuttaan 15 prosentilla. Moni rakennusliike on pystynyt tahtituotannon avulla lyhentämään rakennusaikaa kymmenillä prosenteilla. Alalla on käynnissä historiallinen tuottavuusloikka, kun leanin tahtituotanto on vihdoin jalkautettu työmaille.

Firan asuntokohteessa vinoviiva-aikataulu korvattiin tahtituotannolla. Aikataulu lyheni kahdella kuukaudella.

Rakennusajasta iso osa on tumput suorana odottelua ”Kun käy asuntotyömaalla, niin suurimman osan ajasta yksittäisessä asunnossa ei tapahdu mitään”, sanoo Aalto-yliopiston rakentamistalouden professori Olli Seppänen.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk.

1 kk koejakso veloituksetta

Tutustu digi-Rakennuslehteen kuukauden ajan veloituksetta ja sitoumuksetta.

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 13 kertaa

13 vastausta artikkeliin “Helsinki nopeuttaa katutöiden tekoa ja talonrakentajat leikkaavat aikataulustaan puolet pois tahtiaikataulun avulla”

 1. Ja kaikki kuivuu, kunhan aikataulu on kunnossa ?

 2. Vielä kovasti harjoitella oikeanlaisen tahtiaikataulun luomista. Jotenkin tuntuu että unohdetaan aikataulutuksessa perusasia: runko on talon keho ja TATe:n tuotteen on talon elämää ylläpitävä järjestelmä. 4-5 kk kestävässä ”loppuvaiheessa” sitten mahdollisesti paikataan ja parsitaan niitä asioita, joihin olisi pitänyt keskittyä/ varata aikaa jo vähän aiemmin. Ihmiset ovat inhimillisiä ja erehtyväisiä ja lehmät märehtiväisiä.

 3. Seppäsen kommenttiin on toisenlaiset lääkkeet, joiden jäljillä joku olikin, olisko ollut Fira, kun tuli tulokseen työstä aiheutuvan haitan minimoimisen tuottavan paremman asiakaskokemuksen salkkaritähden Turkan opeilla. Taitaa käydä, niin kuin valvoja pelkää, että tulee rosvoille helppo kuparisaalis noilla taulukoilla.

 4. Kunhan muistaisivat vielä laittaa SafeDrying-kuivatuskanavat betonivaluihin, niin eivät jää rakenteet aikataujen takia märiksi.

 5. Vähän ihmetyttää, että eikö noita betonivalujen kuivumisaikoja pystyisi ennakoimaan valukohteen ominaisuuksien, aiempien kohteiden kokemusten ja mm. vuodenajan perusteella? Tällöin luulisi olevan helppo aikatauluttaa koko hanke valutöiden ehdoilla ja tehdä sitten muita töitä (tai muualla töitä), jos tästä aiheutuu odottelua työmaalla.

 6. Katteet paranee huimasti ! Vahinko vain että yleensä näistä hullutusten puolestapuhujina ei yleensä näy kokeneita työmaatoimihenkilöitä !

 7. Tahtiaikatauluko nyt sitten ratkaisee kannattavuuden (betonista tehdyllä) talonrakennustyömaalla? Ennen opetettiin, että betonin kuivuminen oli se tahti, millä talo valmistuu. Luulisi, että Rakennuslehtikin olisi asiaa hieman enemmän tutkinut ennen kuin kirjoittaa hölynpölyä.

 8. Niinhän se itseasiassa on myös tuon opin mukaan.

  betonin kuivuminen oli se tahti

 9. Sillan korjauksissa on kokeiltu nopeutettuja aikatauluja. Toimimat hyvin jopa käytännössä, mutta aliurakoitsijan kannalta ongelmana on kertaluonteisuus.
  Onko pk-yrityksen järkevää laittaa kaikkia resurssejaan kesän yhteen rykäisyyn ?

  1. Olet siirtynyt jo concurrent engineeringiin, jos Lean on Toyotan mopo, niin 3DCE on harrikka.

 10. Täysin oikeaa asiaa, monet keskustelevat kuivumisajoista ja betonin kuivumisesta aiheellisesti. Tässä on hyvä tietää, että viimeisen 2-3 vuoden aikana sensoriteknologia on halventunut paljon, voidaan laittaa betonivaluihin IoT-anturit ja dataan perustuen seurata vaikka jokaisen huoneiston betonin kuivumista, kosteutta ja lämpötilaa. Eli itse asiassa varmistaa tiedolla johtamisen kautta parempi laadunvarmistus kuin ikinä aiemmin. On selvää, että kukaan ei ”vedä märkää märän päälle” jos haluaa, että firma on pystyssä vielä 10 vuoden päästä. Ala alkaa olemaan valmis muutokseen, kysymys onkin, oletko itse? Kerrankin on aitoja mahdollisuuksia, mutta ketkä haluavat olla edelläkävijöitä? tottakai tulee oppirahojakin maksuun mutta kerrankin alalle on tullut oikeasti uutta ajattelua ja järkeä.

 11. Jos se betoni noin kovasti tahdistaa, talon rakentamisen uudispuolella siitä voi luopua vaikka kokonaan.

 12. No miten Alhavan Post It lappuset näkyi Firan tuloksessa ? Lisää lappusia….

Viimeisimmät näkökulmat