Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin yliopiston päärakennus peruskorjataan allianssimallilla

Helsingin yliopiston hallitus on päättänyt yliopiston päärakennuksen korjaamisesta. Ensimmäinen korjausvaihe alkaa kesällä 2019 ja kestää noin kaksi vuotta.

Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Peruskorjaus toteutetaan allianssiurakkana, jossa osapuolina ovat Helsingin yliopisto, YIT Suomi ja Jeskanen–Repo–Teränne Arkkitehdit. Peruskorjausta on suunniteltu yhdessä yliopiston työntekijöiden, rakennuksen toimijoiden sekä lukuisten asiantuntijoiden kanssa. Muun muassa esteettömyysasioiden osalta on kuultu Kynnys ry:tä.

Peruskorjauksen tarkoituksena on korjata päärakennus vastaamaan nykyisiä teknisiä ja toiminnallisia vaatimuksia.

Ensimmäinen korjausvaihe sisältää Senaatintorin puolella sijaitsevan Carl Ludvig Engelin suunnitteleman vanhan puolen sekä Yliopistonkadun ja Aleksanterinkadun puoleiset siipirakennukset. Engelin suunnittelema osa on valmistunut vuonna 1832. Yliopiston päärakennusta laajennettiin 1930-luvulla korttelin kokoiseksi arkkitehti Johan Sigfrid Sirénin suunnitelmien mukaan.

”Peruskorjauksen tarkoituksena on muuttaa päärakennuksen tiloja moderneiksi opetustiloiksi eli vastaamaan yhä enemmän nykyisiä opiskelu- ja opetustapoja”, Helsingin yliopiston tila-asioista vastaava vararehtori Tom Böhling sanoo tiedotteessa.

Lisäksi peruskorjauksessa korjataan rakennuksen esteettömyyttä, tila- ja paloturvallisuutta sekä rakennuksen sisäilmaolosuhteita.

”Päärakennuksen vanha osa on valmistunut vuonna 1832, eikä se vastaa nykyaikaisia esteettömyyssäädöksiä. Myös rakennuksen julkisivut kunnostetaan ja vanhentuneet talotekniset järjestelmät uusitaan. Peruskorjauksen jälkeen tilat ovat nykyistä toimivampia ja saavutettavampia”, yliopiston toimitilajohtaja Teppo Salmikivi kertoo.

Päärakennuksen ison juhlasalin on tarkoitus olla käytössä toukokuussa 2021 promootiossa ja opetustilojen on tarkoitus valmistua syyslukukauden 2021 alussa. Toisen korjausvaiheen osalta eli Fabianinkadun puoleisen uuden osan korjauksesta tehdään tarkempi suunnitelma myöhemmin ja siitä myös päätetään erikseen. Kokonaisuudessaan päärakennuksen peruskorjauksen arvioitu kesto on viisi vuotta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin yliopiston päärakennus peruskorjataan allianssimallilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat