Ihmiset on totutettu kerrostaloasumiseen ikään kuin muuta ei olisi, sanoo arkkitehti Matti Iiramo

Vantaa saa uuden puutarhakaupunkialueen, kun Hakunilan Kormuniittyyn Itä-Vantaalle nousee puisia pientaloja.

Kormuniitystä kaavaillaan vehreää ja tiivistä asuinaluetta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Matti Iiramo

Vantaan kaupunki on huomannut puutarhamaisten kaupunginosien ja perheasuntojen kasvavan kysynnän. Nyt se vastaa asukkaiden toiveisiin Kormuniityn alueen uudisrakennuksilla.

Håkansbölen kartanon alueelle on määrä rakentaa pientaloja noin 300 asukkaan tarpeisiin. Kaupunki toivoo, että Kormuniitystä muotoutuisi omaleimainen, ekologinen ja sosiaalinen alue etenkin perheellisten tarpeisiin.

Alueen suunnittelusta järjestettiin kilpailu, jonka voitti Arkkitehtitoimisto Matti Iiramon ja Maisema-arkkitehdit Byman & Ruokosen suunnitelma.

”Täällä on tällainen kummallinen dilemma, ihmiset on totutettu kerrostaloasumiseen, piste. Ikään kuin muuta ei olisi”, arkkitehti Matti Iiramo harmittelee.

”Uskon, että ihmiset rupeavat äänestämään jaloillaan.”

Tukholmassa pitkät perinteet

Iiramo ja Ria Ruokonen ovat tutkineet Tukholman ja sen ympäristökuntien puutarhakaupunginosia, kuten Gamla Enskedeä ja Norra Ängbyä. Tukholmassa puutarhakaupunginosilla on yli satavuotinen perinne, jota on viime vuosina herätelty jälleen henkiin.

Perinne on pitänyt pintansa, sillä aikoinaan kaupunki suojeli alueita ostamalla maita rakennusliikkeiden ohi. Puutarhakaupunginosien säilyttämisen eteen on nähty vaivaa ja tehty tietoisia päätöksiä.

Vantaalla on kokeiltu kaikenlaisia asumismuotoja miniyksiöistä Kartanonkosken idylliseen ja värikkääseen asuinalueeseen.

”Uskon, että ihmiset rupeavat äänestämään jaloillaan.”

Suurissa kaupungeissa rakennetaan enimmäkseen kerrostaloja, joissa korkeus on myyntivaltti. Mitä suurempi ja näyttävämpi, sen parempi. Jotkut kaipaavat kuitenkin ympärilleen enemmän luontoa ja omaa rauhaa.

Puutarhakaupunkiasumisen sopii yhteisöllisyyttä kaipaaville ja etenkin lapsiperheille.

”Pientaloalueella lapset pelaa fudista kadulla ja kaikki ovat ikään kuin yhtä. Pidetään grilli-iltoja, tavataan kavereita. Se fiilis on ihan erilainen”, itsekin pientaloalueella asuva Iiramo sanoo.

Parhaimmassa tapauksessa syntyisi niin sanottua elinkaariasumista, jossa asukkaat pitävät asuinalueestaan niin paljon, että pysyttelevät sillä koko elämänsä.

IIramo: Monipuolista asuntotarjontaa pitää olla

Arkkitehdin mukaan pientalojen kustannukset ovat samaa luokkaa kerrostaloasuntojen kanssa. Säästöä tulee esimerkiksi talotekniikassa.

Iiramo korostaa, että kaikille pientaloasuminen ei sovi. Kaupungin tulisi kuitenkin tarjota asuntoja mahdollisimman monipuolisesti, jotta jokainen asukas löytäisi itselleen sopivimman asumismuodon.

Kormuniityn kaavamuutos etenee käsiteltäväksi syksyllä. Iiramon mukaan kaavamuutoksista, joissa alue muutetaan puutarhakaupungiksi, valitetaan korkeita kerrostaloja vähemmän. Prosessi saattaakin olla yllättävän nopea.

”Viiden vuoden sisällä päästään muuttamaan ilman muuta, ehkä jo neljänkin.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ihmiset on totutettu kerrostaloasumiseen ikään kuin muuta ei olisi, sanoo arkkitehti Matti Iiramo”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat