RKL ilahtui hallitusohjelman väylälinjauksista – infran osaajia tarvitaan lisää, jotta suunnitelmat toteutuvat

Hallitusohjelmaan kirjatut suunnitelmat väylärahoituksen kehittämisestä ja asumisen sekä rakennetun ympäristön panostamiseen ilahduttavat Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:ää.

Kuvituskuva. Kuva: Juha Salminen.

Raideyhteyksiin panostetaan voimakkaasti tulevalla hallituskaudella. Samoin perusväylänpitoon on luvattu mittavia määrärahalisäyksiä. Tie-ja liikenneverkostoon panostaminen lisää myös muuta rakentamista. RKL:n tiedotteen  mukaan kaikki nämä Suomen kilpailukykyä lisäävät päätökset lisäävät rakennusalan työpaikkoja varsinkin infrapuolelle.

Toimiala on pitkään toivonut tukevampia investointeja infraan ja liikenneväyliin. ROTI 2019 -raportin mukaan Suomen infrastruktuurin rahoitus pitäisi olla vuosittain 2,3 mijardia eli prosentti bruttokansantuotteestamme.

RKL korostaa, että infra-alan osaajia tarvitaan lisää.

”Ulkotyöt sateessa eivät ole rakentamisessakaan olleet niitä hohdokkaimpia tehtäviä. Nousukaudella hyvistä ja kokeneista osaajista on ollut huutava pula.  Koulutukseen on panostettava, jotta hallituskauden suunnitelmat isoista hankkeista saadaan toteutettua”, puheenjohtaja Ari Autio sanoo.

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL toivoo tiedotteessaan lisää työnjohtajan Rkm AMK  tähtäävien tutkintojen aloituspaikkoja. Monimuotopaikkoja olisi helppo lisätä olemassa oleviin rkm-koulutuspaikkoihin. Koulutusmalli on RKL:n mukaan koettu niin kouluissa kuin työmailla erittäin toimivaksi ratkaisuksi työnjohtajien työvoimapulaan.

RKL muistuttaa, että vaikka rakentamisen suhdanne notkahtaa, työmaille kaivataan edelleen runsaasti ammattitaitoista työnjohtoa kasvavan eläköitymisen, uudis- ja erityisesti korjausrakentamisen ammattitaitovaatimusten vuoksi. Infrarakentaminen vaatii omaa erityisosaamista.

Tuoreessa hallitusohjelmassa asuntopolitiikan kokonaisuudessa on tavoitteena tuoda myös kuntotarkastustoiminta lainsäädännön piiriin. RKL on tiedotteen mukaan tyytyväinen siihen, että pitkän keskustelun tuloksena kuntotarkastajille luodaan vihdoin omat pätevyysvaatimuksensa. Tämä tuo selvää lisäarvoa RKL:n jäsenten ammatinharjoittamiseen kuntotarkastustoiminnassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RKL ilahtui hallitusohjelman väylälinjauksista – infran osaajia tarvitaan lisää, jotta suunnitelmat toteutuvat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat