Kokeile kuukausi maksutta

”Suomessa ei ole sattunut yhtään palokuolemaa…” – puurakentamisen paloturvallisuudesta käy kuuma keskustelu

Betoniteollisuuden Jussi Mattilan mukaan  puukerrostalossa sprinklaus on välttämätön.

Puurakentamisen paloturvallisuus kuumentaa tunteita. Kuva: Rio Gandara / HS

Rakennuslehti uutisoi tiistaina Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksesta, jossa Suomen pelastusalan keskusjärjestön johtaja Karim Peltonen kritisoi hallitusohjelmaa.

Peltonen toteaa kirjoituksessaan, että Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelman kirjaukset puurakentamisen paloturvallisuudesta herättävät huolta.

”Puurakentamisessa ja varsinkin korkeassa puurakentamisessa paloturvallisuus on ehdottoman kriittistä. Siksi onkin valitettavaa, että hallitusohjelmassa esitetään puurakentamisen paloturvallisuusmääräysten keventämistarve.”

Peltosen mukaan hallitusohjelmakirjauksesta saa helposti sen vaikutelman, että nykymääräykset olisivat jotenkin ylimitoitettuja tai yksipuolisesti laadittuja.

Uutisen yhteydessä Rakennuslehden lukijat keskustelevat kiivaasti asiasta. Nimimerkkiä Betonijussi käyttävä Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila kirjoittaa: ”Puukerrostalossa sprinklaus on ymmärrettävästi välttämätön, koska kipsilevy suojaa vain oman aikansa, yleensä kai 30 minuuttia. Sen jälkeen alkaa rakennuksen runko palaa, ellei palokunta ehdi hätiin.”

Mattilan mukaan kivitalossa palo rajoittuu kokemusten mukaan yhteen huoneistoon. Jos palokunta ei ehdi ajoissa paikalle, palo sammuu, kun koko palokuorma on palanut loppuun, Mattila kirjoittaa.

”Käsittääkseni Suomessa ei ole sattunut yhtään palokuolemaa, jossa palaneen huoneiston viereisessä tai yläpuolisessa huoneistossa olisi menehtynyt ihminen, siis kun kerrostalot on tehty kivirakenteisina”, Mattila huomauttaa kommenttinsa päätteeksi.

Nimimerkki Rakennesuunnittelija kommentoi, että puun peittämisessä kipsilevyillä ei ole mitään järkeä.

”Mutta korkeiden rakennusten sprinklaamisessa runkomateriaalista riippumatta kyllä on. Ehdottomasti pitäisi olla pakollinen vähintään yli kahdeksankerroksisissa asuin- ja muissa majoituskiinteistöissä”, nimimerkki Rakennesuunnittelija toteaa.

Osallistu keskusteluun alkuperäisessä uutisessa klikkaamalla tästä!

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “”Suomessa ei ole sattunut yhtään palokuolemaa…” – puurakentamisen paloturvallisuudesta käy kuuma keskustelu”

  1. Kuumaa? No joo, 5 kommenttia, joista 2 betonijussilta. Miksi Rakennuslehti provosoi otsikoilla? Olisi voinut alunperinkin kommentoida alkuperäistä juttua kokonaisuudessaan.

  2. Kuumaa keskustelua paloturvallisuudesta, heh heh. Teppo yritti olla hauska.

  3. Onko tämä sitä laadukasta journalismia? Miten eroaa MV-lehdestä?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat