Kokeile kuukausi maksutta

Vanhojen asuntojen hintojen nousu maltillista pääkaupunkiseudulla – uusien asuntojen lähes 10 prosenttia

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2019 toisella neljänneksellä viime vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna pääkaupunkiseudulla 1,6 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 1,3 prosenttia. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Uusien asuntojen hinnat nousivat pk-seudulla peräti 9,7 prosenttia vuoden takaisesta.

Edellisestä vuosineljänneksestä hinnat nousivat 2 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja 0,8 prosenttia muualla Suomessa.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat edelliseen neljännekseen verrattuna eniten Oulussa (+4,4 %). Vuoden 2018 vastaavaan neljännekseen verrattuna hinnat nousivat Oulun (+2,7 %) lisäksi eniten Turussa (+2,5 %) ja Helsingissä (+2,4 %). Espoossa (0,0 %), Lahdessa (+0.3 %) ja Tampereella (+0,4 %) hinnat pysyivät lähes viime vuoden tasolla.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet Oulussa vuoteen 2015 verrattuna 3,4 prosenttia. Helsingissä hintojen nousu on ollut samaan aikaan vajaat 14 prosenttia. Asuntoneliön hinta kerrostalokaksiossa Helsingin kalleimmalla alueella oli toisella neljänneksellä 7302 euroa ja Oulun kalleimmalla alueella 2396 euroa. Koko Helsingin keskineliöhinta oli 4358 euroa ja Oulun 1790 euroa.

Vuoden 2018 vastaavaan ajankohtaan verrattuna uusien asuntojen hinnat koko maassa nousivat 1,9 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 9,7 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 2,1 prosenttia. Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat 2,4 prosenttia koko maassa edelliseen neljänneksen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 5,1 prosenttia ja muualla Suomessa 0,8 prosenttia.

Osakeasuntojen hintojen kuukausitilaston ilmestyessä siinä on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 50 prosenttia kaikista kaupoista. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana siten, että vuoden lopulliset tiedot julkaistaan seuraavan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen julkaisun yhteydessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Vanhojen asuntojen hintojen nousu maltillista pääkaupunkiseudulla – uusien asuntojen lähes 10 prosenttia”

 1. Suomessa on kova luottamus, että vain n 1 miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudulla asunnot maksavat enemmän kuin Keski-Euroopan suurkaupungeissa, vai onko vain harha luotu kasvukuplalla ja velalla.

 2. En oikein ymmärää tuota asuntojen nousua pääkaupunkiseudulla, jossa sinulta menee 2-3 viikkona elämästä hukkaan pelkästään työmatkoissa per vuosi.
  Lisäksi huolestuttavinta on Länsi Uudenmaan poliisilaitoksen statistiikka, joka on järkyttävää luettavaa:

  Väkivaltarikosten määrä kasvoi, erityisesti yksityisellä paikalla tehdyt pahoinpitelyt. Seksuaalirikosten määrä kasvoi voimakkaasti, erityisesti lapsen seksuaaliset hyväksikäytöt.

  Väkivaltarikosten määrä kasvoi 8,74 prosenttia. Kasvua on ollut yksityisellä paikolla tehdyissä pahoinpitelyissä 11,86 prosenttia, törkeissä pahoinpitelyissä yli 41 prosenttia ja henkirikoksissa yrityksineen yli 27 prosenttia. Henkirikosten määrässä on tapahtunut laskua. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla tapahtui kaksi henkirikosta.

  Seksuaalirikosten määrässä tapahtui voimakas kasvu eli lähes 65 prosenttia, mikä on lukumäärällisestikin 89 kappaletta. Kasvu tapahtui erityisesti lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä, jonka määrä kasvoi lähes 105 prosenttia. Määrä oli 131 kappaletta.

  Onko tämä sitä turvallista asumista?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat