Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa Äänekoskelle uuden poliisiaseman – aikataulusta ja kustannuksista on tarkoitus nipistää modulaarisuudella

Uusi poliisiasema on määrä ottaa käyttöön vuoden 2020 loppupuolella.

Eri puolilla Suomea on ollut vireillä poliisiasemahankkeita. Esimerkiksi Äänekosken uusi poliisiasema on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2020 loppupuolella. Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Poliisiaseman rakennustöiden on tarkoitus käynnistyä lokakuun puolivälissä, ja rakennuksen on määrä valmistua loppuvuodesta 2020. Urakoitsijaksi on valittu Rakennusliike U. Lipsanen oy.

Poliisiasema rakennetaan Äänekosken paloaseman viereiselle tontille osoitteeseen Akselinkatu 2.

Hankintapäätös on toistaiseksi ehdollinen

Rakentamisen aloittamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä raha-asiainvaliokunnan puolto sekä sisäministeriön päätös vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta.

Toisin sanoen myös urakoitsijan valinta on vielä ehdollinen.

Senaatti-kiinteistöjen aluepäällikkö Marko Jalkanen kertoo Rakennuslehdelle, että lopulliset päätökset luultavasti tehdään lokakuun aikana.

Poliisit ovat toimineet väistötiloissa

Äänekosken poliisiasema on sisäolosuhdeongelmien vuoksi toiminut vuodesta 2015 lähtien väistötiloissa kahdessa liikekiinteistössä. Osa toiminnoista on ollut sijoitettuna Saarijärven poliisiaseman tiloihin, ja osa henkilöstöstä työskentelee väliaikaisesti Jyväskylän poliisiasemalla.

”Uudesta poliisiasemasta tulee niin sanottu täyden palvelun poliisiasema, josta löytyy valvonta- ja hälytystoiminta, rikostorjunta, lupapalvelut ja poliisivankila”, Sisä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kari Hemminki sanoo tiedotteessa. ”Työntekijämäärä tulee olemaan yli 40.”

Uuden toimitilamallin kokeilukohde

Äänekosken uuden poliisiaseman rakentamistapa perustuu uudenlaiseen malliin, joka on tarkoitettu erityisesti pienten poliisiasemien toteutukseen. Mallia kokeillaan Äänekoskella ensimmäistä kertaa, minkä jälkeen sitä on tarkoitus hyödyntää myös muualla Suomessa.

Hankkeessa käytetään vakioituja ja helposti muokattavia tilaratkaisuja, joiden on tarkoitus tehdä hankkeen toteutuksesta nopeaa, kustannustehokasta sekä joustavaa.

Tulevan poliisiaseman tiloja voidaan muokata tarpeiden mukaan. Esimerkiksi toimistotiloihin voidaan tehdä väliseinämuutoksia tai sosiaalitilojen kokoa kasvattaa.

”Vakioitujen, valmiiksi suunniteltujen mallien käyttäminen säästää merkittävästi aikaa ja eri osapuolten resursseja hankesuunnittelussa”, Jalkanen kertoo.

”Suunnitteluajassa säästö on vähintään puolet normaalikäytännöstä ja myös rakennusaika lyhenee arviolta viidenneksen.”

”Hankkeen kustannusarvio on 9 miljoonaa euroa. Kustannukset voivat uuden suunnitteluratkaisun johdosta vähentyä jopa 10-15 prosenttia”, Jalkanen jatkaa.

Uudistettu poliisitalokonsepti vastaa poliisin muuttuneisiin tilatarpeisiin

Äänekoskella pilotoitava poliisitalomalli on esimerkki poliisin ja Senaatin tiiviissä yhteistyössä toteuttamasta poliisilaitosten toimitila- ja työympäristökonseptin päivityksestä, joka on juuri valmistunut.

Konsepti ohjaa poliisin uusien toimipisteiden suunnittelua sekä vanhojen toimipisteiden korjausta ja kehittämistä.

Poliisilaitosten suunnittelussa ja rakentamisessa otetaan huomioon muuttuneet toimitilatarpeet, toiminnan sujuvoittaminen, digitalisaation vaikutukset ja uudet työnteon tavat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa Äänekoskelle uuden poliisiaseman – aikataulusta ja kustannuksista on tarkoitus nipistää modulaarisuudella”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat