Miljardilla rakennuttanut pokkasi Vuoden Rakennusmestari 2019 -tittelin

Valtakunnallinen Vuoden Rakennusmestari 2019 -palkinto myönnettiin jyväskyläläiselle Matti Vihiselle.

Vuoden Rakennusmestari 2019 on Matti Vihinen. Kuva: RKL

Palkintolautakunnan vaakakupissa painoi Vihisen vahva ja ansiokas työ nimenomaan rakennuttajana. Vuoden Rakennusmestari on päätoimisesti rakennuttanut, valvonut ja johtanut erilaisia rakennushankkeita vuosien 1995-2017 välisenä aikana. Hankkeet ovat pääosin sijoittuneet vanhan Keski-Suomen maakunnan alueille. Lisäksi hankkeita on ollut Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Kuopiossa.

Vihinen toimi rakennuttajana ja valvojana ensin oman yrityksen lukuun vuosina 1988-1998 asiakkainaan SOK ja Kesko. Tämän jälkeen hän siirtyi Osuuskauppa Keskimaan palvelukseen, jonka leivissä hän on rakentanut kohteita noin 700 miljoonan euron arvosta.

”Koko urani aikana olen ollut rakentamassa ja rakennuttanut kohteita miljardin euron edestä”, Matti Vihinen kertoo.

Kohteita on vuosien saatossa ollut useita satoja. Viime vuosien aikana suurimpia kohteita ovat olleet Sokos keskuksen muutostyöt (30 500 kerrosneliömetriä), Sokos Hotel Alexandran muutos- ja laajennustyöt ja Hotel Paviljonki ja sen laajennus.

Vuoden 2016-2018 merkittävin kohde Vihisellä oli Prisma Seppälä, hankeen lattiapinta-ala oli 42 000 kerrosneliömetriä ja tilavuus noin 220 000 kuutiometriä. Vihisen mukaan lähes 50 miljoonan euron hankkeessa kustannukset pitivät täsmällisesti paikkansa ja hanke valmistui kaksi viikkoa etuajassa.

Lisäksi naapuriin rakennettiin Prismaan kiinni kauppakeskus Seppä, ja rakennusten yhteensovittaminen oli haastavaa. Prismakeskus ja Kauppakeskus Seppä ovat Suomen kahdeksanneksi suurin kauppakeskuskokonaisuus.

Viime vuonna Matti Vihinen palkittiin Jyväskylässä Vuoden Keski-Suomen rakennusmestaripalkinnolla ja hänelle myönnettiin kiinteistöneuvoksen arvonimi. Tämän vuoden palkinto yllätti Vihisen jälleen positiivisesti.

”Nöyräksi vetää nämä myönnetyt palkinnot. Koen, että tämän vuoden palkinto on palkitseminen myös koko maakunnalle, eihän sitä yksinään rakenneta”, Matti Vihinen kiittää kollegoitaan.

Vuoden mestari jäi keväällä eläkkeelle. Rakentaminen ei kuitenkaan ole kokonaan loppunut, tänään 62-vuotiaana Vihinen tekee vielä oman yrityksensä Winmaconin nimissä projekteja. Vihinen ei halua kalenteriaan täyteen, vaan hän valikoi lähinnä kiinteistön projektinjohtohommia ja niiden erilaisia edunvalvontatehtäviä.

Palkintolautakunta arvosti korkealle Vuoden Rakennusmestarin pitkää kokemusta erialaisissa rakentamisen hankkeissa. Vuoden Rakennusmestariksi valinta lämmitti kokeneen rakentajan sydäntä.

”Kunnioitan valintaa Vuoden Rakennusmestariksi. Painotan vielä, että tämä on palkinto monelle maakuntamme ammattitaitoiselle rakentajalle”, Vihinen kiittää.

Valtakunnallinen Vuoden Rakennusmestari -palkinto on julkinen tunnustus esimerkillisestä työstä ja rakentamisiin liittyvistä huomattavista ansioista. Palkinnolla halutaan korostaa myös rakentamisen ammattitaitoa ja kaikkien rakennusasiantuntijoiden tekemän työn merkitystä. Vuoden Rakennusmestari on valittu jo vuodesta 1971 alkaen.

Vuoden Nuorella Rakennusmestarilla on paljon työkokemusta

Vuoden 2019 Nuori Rakennusmestari valittiin kymmenennen kerran. Lempääläisen rakennusmestari Jussi Nurmisen valintaan vaikutti erityisesti nuoren rakennusmestarin rikas työkokemus. Lisäksi Nurminen on aina ollut aktiivisesti mukana RKL:n toiminnassa jo kouluajoista lähtien.

Vuoden Nuori Rakennusmestari 2019 on Jussi Nurminen. Kuva: RKL.

Nurminen on oiva osoitus siitä, että nuori mestari pääsee eteenpäin urallaan. Tällä hetkellä Nurminen työskentelee Tampereella SRV:n palveluksessa. Vuoden Nuori mestari on toiminut työnjohtajana Tampereella tammikuussa avautuvassa 2020 Marriott International -hotellissa. Vaativan rakennusluokan työmaalla on 11 kerrosta.

Jatkossa nuoren rakennusmestarin matka jatkuu Tampereen Kansi -hankkeessa monitoimiareenan ja areenahotellin rakentamisessa.

”Tampereen kansihanke kiinnostaa valtavasti, sinne olisi kiva päästä seuraavaksi. Se on sellainen ”Once In a Lifetime” -kohde. Kohteessa riittää kimuranttia rakentamista laidasta laitaan”, Nurminen sanoo.

Jussi Nurminen valmistui 2015 rakennusmestariksi Tampereen Ammattikorkeakoulusta ja liittyi samana vuonna Tampereen Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n varsinaiseksi jäseneksi.

Nuori rakennusmestari oli jo opiskelija-aikana aktiivinen toimija järjestötyössä. Hän liittyi heti opintojen alussa RKL:n opiskelijajäseneksi ja vaikutti tapahtumien sisältöihin innokkaasti verkottuen samalla erilaisten rakennusalan tulevien ammattilaisten ja työelämässä olevien kokeneempien mestarien kanssa.

Tuoreella Vuoden Mestarilla on selkeä viesti nuorille valmistuville mestareille.

”Olen kokenut, että RKL on luonteva kumppani jo opiskelujen alkuvaiheessa. Kannattaa olla aktiivinen, sillä RKL tarjoaa verkostoa kautta maan. Siitä on hyötyä työelämässä todella paljon”, Nurminen kertoo.

Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri -huomionosoituksella palkitaan vuosittain jo jonkin verran ansioitunut nuori osaaja. Ehdokkaan työkokemus palkintoa haettaessa saa olla enintään seitsemän vuotta valmistumisesta. Huomionosoitukseen liittyvän stipendin kustantaa Rakennusmestarien Säätiö.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Miljardilla rakennuttanut pokkasi Vuoden Rakennusmestari 2019 -tittelin”

Vastaa