Kokeile kuukausi maksutta

Väylävirasto tarkistaa puukantiset siltansa – vain 6 vuotta vanhoista silloista löytyy lahovaurioita

Väylävirasto käy läpi vastuullaan olevat puukantiset sillat, jotka on rakennettu tai joiden puukansi on uusittu nykyisillä ohjeilla. Näitä on noin 250.

Puukantisissa tie- sekä kävelyn ja pyöräilyn silloissa on parin viime vuoden aikana havaittu poikkeuksellisia lahovaurioita. Väylänpitäjän tutkimuksissa on tarkentunut, että lahovaurioita löytyy erityisesti vuoden 2007 jälkeen rakennetuissa puusilloissa.

Maanteiltä on tähän mennessä tarkastettu 34 siltaa, joista 5 oli vaurioitunut. Näiden lisäksi tiedossa on 6 muuta kohdetta, maantieteellisesti Helsingistä Oulun korkeudelle saakka.

Väylävirasto korvaa lahonneet rakenteet uusilla puukansilla. Sillan kantavuus ei useinkaan mahdollista muiden materiaalien, kuten betonin, käyttöä kannessa niiden suuremman painon takia. Väylä tarkentaa myös puukantisten siltojen tarkastustoimintaa. Lisäksi tutkimuksia laajennetaan siltojen muihin puurakenteisiin.

Lahoamisen taustalla lahottajasieni

Siltojen puukansien lahoamisen aiheuttaa lahottajasieni, istukkakääpä. Nykyiset kyllästeet eivät tarjoa riittävää suojaa lahottajasientä vastaan. Vuosien 2004-2007 aikana siltakansien kyllästeissä luovuttiin kromin ja arseenin käytöstä niiden myrkyllisyyden vuoksi ja nykyään kyllästeenä on pääasiassa kupari. Väyläviraston mukaan ympäristöehdot täyttävää, vaihtoehtoista kyllästettä ei ole heti tarjolla.

Lahoaminen tapahtuu nopeasti, nuorimmat lahonneet puukannet ovat olleet vain 6 vuotta vanhoja, kun normaalisti puukannen arvioidaan kestävän 20 vuotta. Sillan puinen kansi saattaa näyttää terveeltä ulospäin, mikä vaikeuttaa ongelman havaitsemista.

Puukantiset sillat sijaitsevat pääosin vähäliikenteisillä teillä. Puukantiset sillat ovat tyypillinen ratkaisu kuntien kävely- ja pyöräilysilloissa sekä yksityisteiden tiesilloissa, tästä syystä vaurioituneiden siltojen kokonaismäärää Suomessa on vielä vaikea arvioida.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Väylävirasto tarkistaa puukantiset siltansa – vain 6 vuotta vanhoista silloista löytyy lahovaurioita”

  1. Tämä viherpiipertäjien esille marssi tulee vielä todella kalliiksi yhteiskunnille.
    Tämä on vasta alkua.

  2. Vain 6 vuotta vanhoista silloista löytyy lahovaurioita, ei siis vanhemmista eikä nuoremmista? 😉 Olisiko syytä tarkistuttaa ainakin otsikot suomenkielen kieliopin hallitsevalla henkilöllä ennen juttujen julkaisuja?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat