Kokeile kuukausi maksutta

VM: Ensi vuonna aletaan rakentaa 35 000 asuntoa

Valtiovarainministeriö (VM) ennakoi suhdannekatsauksessaan, että ensi vuonna erityisesti asuinrakennusinvestoinnit vähenevät. Talouskasvun se ennakoi hidastuvan yhteen prosenttiin.

Kuvituskuva. Asuntorakentaminen.Kuva: Jussi Hellsten

Kansainvälisen talouden sumuiset näkymät rokottavat VM:n mukaan yritysten investointeja ja rakentaminen vähenee.

Asuinrakennusinvestointien supistuminen näkyy jo nyt aloitettujen rakennushankkeiden
määrässä: Viime vuoden aloitusmäärästä jäädään tänä vuonna arviolta noin seitsemällä tuhannella. VM arvioi, että tänä vuonna aletaan rakentaa 38 000 asuntoa. Se huomauttaa, että määrä on yhä korkea.

Rakennuslupia on myönnetty aiempaa selvästi vähemmän. VM odottaa, että ensi vuonna asuntoaloituksia on noin 35 000. Se ennakoi asuinrakennusinvestointien kääntyvän nousuun vasta vuonna 2022.

Asuntorakentamista tukee kotitalouksien käytettävissä olevien reaalitulojen hyvä kehitys, vaisu inflaatio, matalat lainakorot sekä hyvä työllisyys.

Korjausrakennusinvestointien ennustetaan kasvavan melko vakaata 1–2 prosentin vuosivauhtia koko ennustejakson ajan.

Kotimainen kysyntä on talouden veturi

Suomen kansantalouden tahti näyttää ylipäätään hidastuvan.

”Ennusteen peruskuva ei ole muuttunut oleellisesti syksyn aikana. Talouden kasvu hidastuu yhden prosentin tuntumaan lähivuosina. Talouspolitiikassa katseen pitäisi pysyä tiukasti talouden kasvun rakenteellisissa edellytyksissä, jotka luovat perustan hyvinvoinnin kasvulle ja kestävälle julkiselle taloudenpidolle”, sanoo osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander tiedotteessa.

Kansantalouden ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia, ensi vuonna tasan prosentin ja seuraavana vuonna 1,1 prosenttia. Kasvua vauhdittaa tuotannollisten investointien elpyminen.

VM on suunnilleen samoilla linjoilla kuin Suomen Pankki, joka arvioi eilen tiistaina, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 0,9 prosenttia.

Talouskasvua pitää yllä kotimainen kysyntä.

Työttömyys laskee ministeriön arvion mukaan tämän vuoden 6,7 prosentista ensi vuonna 6,5 prosenttiin ja pysyy tämän jälkeen 6,4 prosentissa vuosina 2021 ja 2022.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “VM: Ensi vuonna aletaan rakentaa 35 000 asuntoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat