OX2 rakentaa 24 tuulivoimalan tuulipuiston Vaalaan

OX2 ja ruotsalainen Lundin Petroleum ovat allekirjoittaneet sopimuksen Vaalan Metsälamminkankaalle rakennettavasta 132 megawatin tuulipuistosta. Tuulipuisto rakennetaan markkinaehtoisesti, ilman valtion tukea.

Jouttikallion tuulipuisto on yksi OX2:n hankkeista Suomessa. Kuva: Mikko Havusela

Tuulipuisto käsittää 24 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on noin 220–230 metriä. Kunkin turbiinin teho on 5,5 megawattia. Metsälamminkankaan alue tunnetaan hyvistä tuuliolosuhteistaan, ja keskimääräiset tuulen nopeudet voimalakorkeudessa ovat yli seitsemän metriä sekunnissa.

OX2 hankki oikeudet Metsälamminkankaan tuulipuiston toteuttamiseen vuonna 2019, ja hanketta on sen jälkeen kehitetty rakennusvaiheeseen. OX2 toteuttaa tuulipuiston avaimet käteen -periaatteella, jonka jälkeen se vastaa myös puiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista.

”Tämä on kaikkien aikojen suurin hankkeemme Suomessa, josta on tullut Euroopan yksi nopeimmin kasvavista tuulivoimamarkkinoista”, OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen sanoo tiedotteessa.

Metsälamminkankaan tuulipuiston turbiinitoimittajaksi on ensimmäistä kertaa OX2:n hankkeissa valittu GE Renewable Energy. GE:n ohella alihankkijoina toimivat muun muassa oululainen Suvic infratöiden osalta ja Kajave verkkoliitynnän osalta.

Tuulipuisto on tarkoitus luovuttaa Lundin Petroleumille joulukuussa 2021, ja sen vuosittainen energiantuotanto on noin 400 gigawattituntia.

”Tavoittelemme öljyn- ja kaasuntuotannossa mahdollisimman kestävää tapaa toimia. Metsälamminkankaan tuulivoimalla ja Norjan vesivoimalla kompensoimme merkittävän osan sähkönkulutuksesta Norjan öljyn- ja kaasuntuotantolaitoksissamme”, Lundin Petroleumin toimitusjohtaja Alex Schneiter kertoo.

OX2 rakentaa tällä hetkellä Suomeen seitsemää tuulipuistoa, joiden tuotantokapasiteetti on yhteensä 340 megawattia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “OX2 rakentaa 24 tuulivoimalan tuulipuiston Vaalaan”

Vastaa