Kokeile kuukausi maksutta

Ekonomistit: Koronasta Suomelle taantumauhka maailmantalouden kautta

Korona uhkaa peruuttaa viimeisetkin toiveet talouden elpymisestä. Toisaalta varoitetaan myös liiasta paniikista, joka pahentaa tilannetta entisestään.

Nykytilanteessa kannattaisi harkita ekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan myös suuria liikenteen infrastruktuurihankkeita, joilla saataisiin elvytettyä rakennusteollisuutta.

Korona on sekoittanut maailmantaloutta ja voi uhata sysätä Suomen taantumaan, mikäli pahimmat skenaariot toteutuvat.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo, että korona uhkaa Suomen talouskasvua ja taantuma on mahdollinen.

”Sanoisin, että taantuma on varteenotettava riski. Se on ihan 50-50 mahdollisuus, että päädymme taantumaan. Korona uhkaa peruuttaa viimeisetkin toiveet talouden elpymisestä.”

Tilastokeskuksen tänään julkistamien tietojen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvoi loka-joulukuussa vain 0,4 prosenttia vuotta aiemmasta ja supistui 0,7 prosenttia edellisneljänneksestä.

Koronavirus uhkaa erityisesti Suomen vahvaa vientiä. Viimeisellä vuosineljänneksellä vienti lisääntyi huimat 8,2 prosenttia. Nousu selittyy osin laivakaupoilla ja palveluviennillä.

”Korona on tietysti uhka ulkomaankaupalle ja myös matkailulle.”

Positiivista perintöä ei ole

Investoinnit ja rakentaminen olivat koko viime vuoden heikkoja, ja kulutuskin kääntyi loppuvuonna pieneen laskuun, mikä tosin selittyy sillä, että veronpalautukset saatiin suurelta osin jo kolmannella vuosineljänneksellä.

Odotettua heikompi loppuvuosi laskee lähtölavaa vuodelle 2020. Kuoppamäen mukaan talouden on oikeasti kasvettava päästäkseen plussalle, sillä positiivista perintöä ei ole.

Korona ei helpota tilannetta, mutta ongelma on maailmantaloudessa.

”Suomi ei ole tässä yksin. Muun muassa kauppasota ja investointilama ovat heikentäneet talouden näkymiä jo aikaisemmin.”

Kuoppamäen mukaan Suomen on yksin vaikeaa tai jopa mahdotonta välttää mahdollinen taantuma, sillä jo nyt Suomessa ollaan lähellä täystyöllisyyttä.

Tässä taloudellisessa tilanteessa hallituksen kannattaisi harkita ekonomistin mukaan suuria liikenteen infrastruktuurihankkeita, joilla saataisiin elvytettyä rakennusteollisuutta.

Paniikki vain pahentaa tilannetta

Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen on optimistisempi. Hänen mukaansa korona sysää Suomen taantumaan vain epätodennäköisesti.

”En pidä taantumaa hirveän todennäköisenä. Se vaatisi, että euroalueella ryhdyttäisiin samanlaisiin koronan vastaisiin toimiin kuin Kiinassa. Jos kaupunkeja suljettaisiin ja toteutettaisiin laajamittaisia karanteeneja, niin tietysti se lamauttaisi viennin.”

Jos elo jatkuu normaalina ja sairaat hoidetaan eristettynä kuntoon, koronan vaikutus kansantalouteen on Hirvosen mukaan rajallinen.

Hän muistuttaa, että koronan synnyinkodissa Kiinassakin on jo avattu tehtaita ja ryhdytty pikkuhiljaa palaamaan normaalia kohden.

Hirvonen sanoo, ettei korona yksin kykene ajamaan taantumaan. Sen sijaan maailmanmarkkinoiden heikko kehitys ja kansainväliseen kauppaan kohdistuvat epävarmuudet muun muassa epäselvien kauppasopimustilanteiden vuoksi ovatkin varteenotettavampi uhka.

Tilanne ei ole Hirvosen mukaan lähelläkään toivotonta, sillä taloudessa on nähtävissä myös positiivisia pilkahduksia.

”Ei kannata vaipua paniikkiin, vaan pidetään pää kylmänä. Paniikki laskee kulutusta, eikä se olisi hyvä.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ekonomistit: Koronasta Suomelle taantumauhka maailmantalouden kautta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat