Kokeile kuukausi maksutta

Väyläviraston tienhoitourakat kiinnostivat aiempaa enemmän

Keskiarvoksi tuli uusimmassa kilpailutuksessa kolme tarjousta urakkaa kohden. Uusi joustavampi ja kelioloihin reagoiva urakkamalli keräsi myös kiitosta.

Väyläviraston maanteiden hoitourakoihin kuuluvat esimerkiksi lumen auraus, liukkaudentorjunta, päällystevaurioiden paikkaukset ja viherhoito.

Maanteiden hoito jaetaan Suomessa 79:ään hoitourakkaan, jotka Väylävirasto kilpailuttaa yhdessä ELY-keskusten kanssa viiden vuoden välein. Vuodenvaihteessa näistä urakoista kilpailutettiin 13 kappaletta. Mukana olivat muun muassa Mäntsälän, Porvoon, Kotkan, Lapuan ja Sodankylän hoitourakat.

Verrattuna vuoden 2019 kilpailutuksiin, markkinoilla oli enemmän kiinnostusta. Maanteiden hoitourakoihin kuuluvat esimerkiksi lumen auraus, liukkaudentorjunta, päällystevaurioiden paikkaukset ja viherhoito.

”Hyväksyttyjä tarjouksia tuli pyöristettynä kolme jokaista hoitourakkaa kohden, kun viime vuonna saimme noin kaksi tarjousta hoitourakkaa kohden”, kertoo teiden kunnossapidon asiantuntija Otto Kärki Väylän tiedotteessa.

Hänen mielestään suurempi tarjousmäärä osoittaa, että maanteiden hoito ja uusittu urakkamalli kiinnostavat markkinoilla.

Kilpailutuksiin osallistui myös sellaisia yrityksiä, joilla ei ole aikaisemmin ollut maanteiden hoidon urakkasopimuksia. Näistä kaksi yritystä myös voitti niitä.

Kilpailutetuissa maanteiden hoitourakoissa noudatetaan uutta urakkamallia, jossa korostuu tilaajan ja urakoitsijan yhteistyö sekä tienkäyttäjille saatava hyöty. Tienkäyttäjille hyöty näkyy esimerkiksi parempana hoitotoimenpiteiden kohdistuksena ja ajoituksena. Myös toimenpideajat vähäliikenteisillä teillä lyhentyvät.

”Ilmastonmuutoksen myötä sää- ja keliolot vaihtelevat paljon. Uusi urakkamalli on joustavampi ja mahdollistaa paremmin reagoinnin kelin mukaan. Myös riskinjako on oikeudenmukaisempaa, mikä on varmasti houkutellut mukaan uusia toimijoita”, kertoo Väylän kunnossapito-osaston johtaja Magnus Nygård.

Juttua korjattu 13.2.2020 klo 12.50. Lisätty alkuun ELY-keskuksen rooli kilpailutuksissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Väyläviraston tienhoitourakat kiinnostivat aiempaa enemmän”

  1. Hei. Jutussa on pieni asiavirhe. Urakat ei ole väyläviraston hankkeita, eikä väylävirasto niitä kilpailuta. Ely-keskukset ovät nämä tehtävät väylävirastolta saaneet ja kilpailutuksen hoitaa Varsinais-Suomen ely-keskus ja urakoita valvovat hankinta-alueiden ely-keskukset

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat